Veszélyes hulladékok

Full text search

Veszélyes hulladékok
A hulladék nem természeti, hanem jogi kategória (ami valahol valakinek hulladék, az máshol, másnak értékes alapanyag lehet). Az emberi tevékenységek sokfélesége kvöetkeztében a hulladékok anyagi jellemzői is végtelen sokfélék, ezért nincs mindenki által elfogadott definíció sem. Egy 1989-es UNEP-kiadvány a magyarországival felfogásban azonos meghatározást közöl: „Veszélyes hulladék az a hulladék, amely maga vagy bármely bomlásterméke az emberi életre, az egészségre, ill. az élővilágra követlenül vagy közvetve, azonnal vagy késleltetetten károsító hatást fejtett ki.”
A veszélyes hulladékok mennyiségének meghatározása nehéz, részben az országról országra változó terminológia, részben az eltérő nyilvántartások miatt. A nemzeti össztermék (GDP) értékét véve alapul, a fejlett országokban a veszélyes hulladék mennyisége 3–6000 t/109 USD GDP. Az USA-ban a szennyvizek mennyiségét is a veszélyes hulladékok közé számítják, ezért ott 75 000 t/109 USD GDP; Kanadában kevesebb, 20 000 t/109 USD GDP. A Szovjetunióra vonatkozó – becsült – adat 10 000 t/109 USD GDP. Magyarországon az 1 USD GDP előállítása során „megtermelt” veszélyeshulladék-mennyiség elképesztően magas, s évek óta azonosan enyhén emelkedő tendenciát mutat. Ezen belül azonban jelentősen javult a megfelelően kezelt, ártalmatlanított vagy tárolt veszélyes hulladékok aránya. A hulladékkeletkezés mértéke – sem mennyiségi, sem minőségi szempontból – nem egyenletes. Az ún. északkelet-délnyugati ipari tengely mentén (amely a borsodi iparvidéktől a Balaton-felvidékig terjed, s mentén az ország lakosságának 38–40%-a él, jóllehet területe az ország területének alig 8–10%-a) keletkezik az összes veszélyes hulladék 65%-a (ezen belül az I. veszélyességi osztályba tartozó, tehát a legveszélyesebb hulladék 80%-a). Ez a területsáv környezetvédelmi szempontból halmozottan hátrányosnak tekinthető. Az ipar túlsúlyából következően a hulladékon kívül itt jelentkezik a levegőtisztaság-védelmi, vízminőség-védelmi, zaj- és rezgésvédelmi problémák döntő hányada. A jellemzően mezőgazdasági területeken (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád) az Össz-veszélyes-hulladék-mennyiség 12%-a keletkezik, s ennek 56%-a a II. osztályú, tehát a kevésbé veszélyes csoportba tartozik.
Újabban a veszélyes hulladékok gyakran okoztak katasztrófát és közbotrányt. Japánban a 60-as években sok ember pusztult el kadmiummal szennyeződött élelmiszer fogyasztása miatt (Kamioka-eset); Angliában 1972-ben gyermekek által kedvelt játszóhelyen hulladék cianidvegyületeket tartalmazó hordókat találtak; az USA-ban 1976-ban több 100 ezer tonna veszélyes hulladék helytelen lerakása keltett pánikot stb. Mára a kulturált államokban megerősödött az az elmélet és gyakorlat, hogy a környezetre és az egészségre nem a rendezett, biztonságos körülmények között folyó hulladékártalmatlanítás jelenti a potenciális veszélyt, hanem a gondatlan kezelés és a szétszórás, s hogy az okozott környezetszennyezés felszámolása tízszer-százszor többe kerülhet, mint a veszélyes hulladék létrejöttét követő azonnali ártalmatlanítás.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir