Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKgP)

Full text search

Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKgP)
– a kormánykoalíció második pártja.
Öndefiníció: A Független Kisgazdapárt olyan történelmi, nemzeti párt, amely párt a nemzeti sajátosságok, a nemzeti kultúra és a nemzeti függetlenség értékeit, valamint az emberi és polgárjogi szabadságjogok teljes körű érvényesülését, a polgári demokrácia értékeit, az Európához való felzárkózást, a polgárosodás felgyorsulását egyaránt fontosnak tartja. A Kisgazdapárt a keresztény értékrend talaján álló párt. A párt a magántulajdon elsődlegességén alapuló szociális piacgazdaság, továbbá a vállalkozói szabadság elvét vallja, egyúttal – hűen tradícióihoz, történelmi gyökereihez – a magyar vidék, a magyar falu, a magántulajdonra épülő magyar mezőgazdaság, a magyar parasztság pártja.
Az FKgP 1988. november 18-án alakult újjá. Taglétszáma 1990 szeptemberében 59438 fő, helyi szervezeteinek száma 1660. A párt tagja lehet minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár, aki a párt célkitűzéseit magáénak vallja, és a pártalkotmányban foglaltakat magára nézve kötelezőnek ismeri el. A párt legfőbb intézeti és ellenőrző szerve a küldöttekből és hivatalos tagokból álló országos nagyválasztmány, amely 1 évi időtartamra választja az országos elnököt, alelnököket, az országos főtitkárt, pártigazgatót, pártfőügyészt, az országos titkárokat, valamint az országos politikai bizottság tagjait és póttagjait. Az országos politikai bizottság feladata a párt politikai életének irányítása, tagjai csak országgyűlési képviselők lehetnek. A párt felsőbb vezetése az országos elnöki tanács, adminisztrációjának irányítója az országos végrehajtó bizottság.
Elnök: Nagy Ferenc József
Alelnökök: Cseh Sándor, Dragon Pál, Kiss Gyula, Kocsenda Antal, Németh Béla
Főtitkár: Oláh Sándor
Főtitkár-helyettesek. ifj. Bélafi Antal, Ómolnár Miklós
Pártigazgató: Somodi Miklós
Pártfőügyész: Bartal Ferenc
A párt központjának címe: 1126 Budapest, Szoboszlai u. 2–4.
Választási eredmény: 11 egyéni választókerületi, 16 területi és 17 országos listás, összesen 44 mandátumot szerzett. Frakcióvezető: Torgyán József.
A Kisgazdapárt soraiból az I. Antall kormányba 4 miniszter került be: földművelésügyi miniszter: Nagy Ferenc József, munkaügyi miniszter: Győriványi Sándor, tárca nélküli miniszterek: Gerbovits Jenő, Kiss Gyula.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir