Magyar Szocialista Párt (MSZP)

Full text search

Magyar Szocialista Párt (MSZP)
– a korábbi kormányzó párt, amely az 1990. évi választások után ellenzékbe kényszerült.
Öndefiníciója: Az MSZP szociáldemokrata jellegű, a demokratikus szocializmus értékeit valló és azt megvalósító baloldali politikai szervezet. A párt a népi-nemzeti baloldaltól a szociálliberálisokig, a keresztényszocialistákig terjedő eszmei áramlatokat képviselő demokratikus szocialisták egyenrangú szövetsége.
Programja a Szocialista Internacionálé 1989. évi stockholmi elvi nyilatkozatának platformján alapul. Épít a magyar nép történelme során felhalmozott értékekre, a nemzeti eszme és a baloldali gondolat összekapcsolását kívánja megvalósítani. Vallja, hogy a társadalmi válság leküzdése, az általános modernizáció csak az állampolgárok politikai, gazdasági, szociális és kulturális jogainak kiszélesítésével, a demokratikus önrendelkezés intézményesített garanciáinak megteremtésével, a szabadság, az igazságosság és szolidaritás jegyében érhető el.
Az MSZP-nek 1990 májusában 41332 tagja volt, akik 2109 alapszervezetben és 323 helyi pártszervezetben tömörültek.
Az MSZP 1989. október 7-én alakult meg az MSZMP jogutódjaként. A párt tagja lehet minden olyan 17. életévét betöltött állampolgár, aki elfogadja a párt programját és alapszabályát, s aki más pártnak nem tagja. A párttagok legkisebb közössége az alapszervezet, melynek legkisebb létszáma 3 fő. Az alapszervezetek működési területük szerint helyi pártszervezetben egyesülnek. A helyi szervezetek küldötteiből területi pártszervezetet hozhat létre. A párt legfelsőbb képviseleti és döntéshozó szerve a kongresszus. Két kongresszus között a párttagság képviseleti és ellenőrző szerve az országos választmány, a párt országos vezető szerve pedig az országos elnökség.
A párt országos elnöksége
A párt elnöke: Horn Gyula
A párt alelnöke: Jánosi György
A párt ügyvezető alelnöke: Szekeres Imre
Az elnökség további tagjai: Baja Ferenc, Csintalan Sándor, Géczi József, Kovács László, Kósa Ferenc, ifj. Marosán György, Szabó Lajos Mátyás, Tóth András, Vargáné Kerékgyártó Ildikó
A párt országos választmánya elnöke: Vitányi Iván
A párt országos egyeztető bizottsága elnöke: Balogh Sándor
A párt központi pénzügyi ellenőrző bizottsága elnöke: Szántai Sárközi Ambrus
A párt pénztárnoka: Máté László
A párt központi székházának címe: 1081 Budapest, Köztársaság tér 8.
Választási eredmény: 33 képviselői helye közül 1-et egyéni választókerületben, 14-et területi, 18-at országos listán szerzett. Frakcióvezető: Pozsgay Imre (1990. nov. 8-ig), Gál Zoltán.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir