1911

Full text search

1911
Június 13–21. – A birodalmi gyűlés képviselő-választásain 108 a cseh nemzetiségű képviselők száma (az agrárpárt 38, a szociáldemokraták 26, az Ifjúcseh Párt 18, a Cseh Nemzeti Szocialista Párt 16, a Katolikus Néppárt 7, az Ócseh Párt 1 mandátumot szerez).
Június 28. – Szlovák politikusok küldöttsége memorandumot nyújt át Khuen-Héderváry miniszterelnöknek a szlovák nemzeti kulturális sérelmek orvoslása tárgyában. A memorandum az 1861. évi turócszentmártoni – szlovák autonóm területet követelő – memorandum 50. évfordulójára készült.
Augusztus – Az 1908 óta megrendezett luhačovicei cseh-szlovák tárgyalásokon cseh részről ígéret hangzik el a szlovák politikai és gazdasági célok hathatósabb cseh támogatására. Cseh pénzintézetek támogatásával korábban is alakultak szlovák hitelintézetek (1913-ban pedig cseh segítséggel szanálják a legnagyobb múltú szlovák pénzintézetet, a Tátra Bankot).
Október 19. – Az SZNP elnöksége kizárja a pártból a korrupcióval és a kormánnyal való együttműködéssel megvádolt néppárti politikusokat.
Az év folyamán – Ferenc Ferdinánd trónörökös magyarországi nemzetiségi politikusokból kikerült tanácsadói (köztük a szlovák Milan Hodža) memorandumot dolgoznak ki a Monarchia, ezen belül a történeti Magyarország nemzetiségi alapon történő föderalizálására.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir