1912

Full text search

1912
Július 26. – Újabb (sikertelen) cseh-német kiegyezési próbálkozások a csehországi tartományi gyűlésben német obstrukció miatt 1908 óta kialakult helyzet megoldására.
December 2. – A szlovák katolikus politikusok úgy döntenek: felújítja tevékenységét az 1905-ben létrehozott, de csupán formálisan létezett Szlovák Néppárt. Összehívják az alakuló kongresszust (1913. júl. 29.), és a párt lapjává nyilvánítják a Slovenské lúdové noviny c. hetilapot.
Az év folyamán – Széles körű tudományos és politikai vita kezdődik a cseh történelem értelmezéséről a Masaryk-féle cseh történelemfilozófia és a cseh kritikai történetírás képviselői között. Az 1918 után is folytatódó polémia hátterében a protestáns-katolikus; Habsburg-párti-cseh nacionalista; polgári-szocialista; szaktudományos-politikai koncepció vezérelte pártpolitikai és nemzetstratégiai érdekkonfrontációk állnak.
1913
Május 23. – Václav Klofáč, a Cseh Nemzeti Szocialista Párt vezetője a bécsi parlamentben kijelentette: „A németek és magyarok monarchiája továbbra is lehetetlenség, és katasztrófát eredményezhet. Mi, csehek követeljük azt a helyet, amely bennünket ebben az államban megillet.”
Július 26. – A csehországi tartományi gyűlést 5 éves működésképtelenség után feloszlatják, helyébe tartományi közigazgatási bizottságot állítanak.
Július 29. – Andrej Hlinka elnök vezetésével Zsolnán végérvényesen megalakul a Szlovák Néppárt, mely a katolikus szlovákság ellenzéki pártja kíván lenni.
Az év folyamán – A felső-magyarországi szlovák vármegyékben összesen 354 szlovák (szlovák-magyar) tannyelvű iskola működik; a magyar tannyelvű iskolák száma 3478. – A Monarchiában Bécs után Prága válik a második legnagyobb pénzügyi központtá. A csehországi 12 cseh bank alaptőkéje 225 millió korona, tartalékalapjuk 46 millió korona. Ezzel szemben a 12 csehországi német bank alaptőkéje 109 millió, tartalékalapjuk 41 millió korona. Változatlanul az osztrák bankok több mint 100 csehországi fiókja van fölényben Csehországban. – Prágában megjelenik Karel Čapek, Stanislav Kostka Neumann, Oto Theer és mások szerkesztésében a fiatal cseh költők nemzedéki antológiája, az Almanach pro rok 1914 (1914-es évkönyv). – Elkészül az SZNP új politikai programja, ebben már nyomatékosan szerepel a cseh-szlovák egységtörekvések fontossága.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir