1914

Full text search

1914
Március 2. – Az osztrák kormány újabb cseh-német tárgyalásokat kezdeményez, de ezúttal sem sikerül megállapodásra jutni a csehországi nemzetiségi viszonyokban.
Március 4. – A cseh nemzeti szocialisták ügyvezető elnökét, Karel Šovihát az osztrák rendőrséggel való együttműködéssel vádolja meg a Národni listy prágai napilap. A perben bebizonyosodik Šviha rendőrségi kapcsolata, s csak évekkel később derül ki, hogy valójában Ferenc Ferdinánd trónörökössel állt bizalmas, de nem ügynöki kapcsolatban.
Március 9. – Meghal Pavol Mudroň SZNP-elnök; utódja Matúš Dula.
Március 11. – Juriga és Skyčák szlovák képviselők kormánypárti nyilatkozatai nyomán a Parlamenti Nemzetiségi Klub román tagjai kivonulnak a budapesti Parlament ülésterméből.
Március 16. – A cseh képviselők obstrukciója miatt Ferenc József bizonytalan időre elnapolja a bécsi birodalmi gyűlés munkáját (csak 1917-ben újítják fel).
Április 5. – Prágában a cseh pártok képviselői nyilatkozatban ítélik el a magyarországi szlovákok és románok nemzeti elnyomását.
Május 25. – Budapesten cseh és szlovák politikusok tárgyalásokat folytatnak a cseh-szlovák együttműködés elmélyítéséről.
Május 26. – Budapesten vezető szlovák politikusok értekeznek M. Dula SZNP-elnök vezetésével. Jelen van Emanuel Lehocký, a szlovák szociáldemokraták képviselője is. Új, gyakorlati program kidolgozásáról döntenek, ami a korábban meghatározó konzervatív turócszentmártoni csoport visszaszorulását jelzi. Határoznak a szlovák politikai mozgalmak közös szervezetének, a Szlovák Nemzeti Tanácsnak a felállításáról is (de erre csak 1918-ban kerül sor).
Május vége – Karel Kramář tervezetet juttat el az orosz kormányhoz az egyesült Szláv Birodalom kiterjedéséről, alkotmányáról.
Július 31. – Ausztria-Magyarország elrendeli a teljes mozgósítást. Egy-két újságcikktől eltekintve a háború kitörését követő első hetekben sem a cseh, sem a szlovák területeken semmilyen ellenállás nem mutatkozik, sőt aug. folyamán több cseh és szlovák párt, ill. vezető politikus lojalitási nyilatkozatot tesz közzé.
Augusztus 1. – Franciaországban az ott élő csehekből megalakul a Nazdar nevű önkéntes katonai csoport, mely a francia idegenlégió századaként vesz részt a világháborúban.
Augusztus 5. –166 csehországi járás képviseletében a császárhoz címzett lojalitási feliratot adnak át a prágai helytartóságon. Az SZNP vezetése is lojalitási nyilatkozatot ad közre, bejelentve, hogy a háború tartamára a párt felfüggeszti tevékenységét.
Augusztus 16. – M. Dula, az SZNP elnöke levélben tiltakozik Tisza István miniszterelnöknél ellenzéki szlovák politikusok megfigyeltetése és internálása miatt.
Augusztus 20. – Az orosz hadsereg önálló alakulataként megalakul a Cseh Druzsina nevű katonai szervezet. Dec. 17-e után a cseh és szlovák hadifoglyok is tagjai lehetnek.
Szeptember 2. – Chicagóban megalakul az amerikai csehek központi szervezete, a Cseh Nemzeti Szövetség.
Szeptember 4. – Letartóztatják J. Klofáč cseh nemzeti szocialista képviselőt s több cseh politikust, újságírót.
Szeptember 12–26. – Masaryk hollandiai utazása során kapcsolatot teremt angliai politikusokkal.
Szeptember 15. – Szazonov orosz külügyminiszter fogadja az oroszországi csehek küldöttségét, s kormánya támogatásáról biztosítja a csehek Monarchia-ellenes küzdelmét. A küldöttséget 2 nap múlva Miklós cár is fogadja.
Szeptember 16. – Az orosz hadsereg főparancsnoksága a Habsburg Monarchia nemzeteihez intézett többnyelvű felhívásában az elnyomott nemzetek felszabadítását ígéri.
Október 14–29. – Masaryk második hollandiai útján találkozik R. W. Seton-Watsonnal, aki az angol külügyminisztérium részére memorandumot készít Masaryk cseh államalapítási elképzeléseiről.
Október 29. – Frigyes főherceg, a közös osztrák-magyar hadsereg főparancsnoka katonai közigazgatás bevezetését kéri a császártól. Kérését dec. 5-én megismétli, de a császár nem teljesíti.
November 23. – Monarchia-ellenes röplapok terjesztéséért Ostravában halálra ítélik S. Kratochvil přerovi lakost, majd dec.-ben további 2 cseh polgárt. 1915-ben hasonló váddal 18 csehországi lakost ítélnek halálra, amit a Monarchia-ellenes külföldi propaganda igyekszik több tízezer ember életére törő cseh-ellenes bosszúhadjáratnak beállítani.
December eleje – Masaryk megismerteti Eduard Benešsel, későbbi legközvetlenebb munkatársával a külföldi cseh ellenállás akciótervét, ezzel megteremtve a csehországi Monarchia-ellenes csoport (Cseh maffia) és a külföldi cseh akció közös programjának alapját.
December 18. – Masaryk Olga leányával gyógyüdülés ürügyén Olaszországba utazik, és Rómában elkezdi emigrációs politikai tevékenységét.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir