1945

Full text search

1945
Január – A szovjet csapatok a Garam-völgy északi részéig jutnak, ahol a németek komoly ellenállást fejtenek ki.
Február 1. – A Szlovák Nemzeti Tanács Kassán mint szlovák nemzeti szervezet kezdi el működését. Febr. 27-én rendeletet ad ki „a németek, magyarok, árulók és a szlovák nép ellenségeinek” mezőgazdasági vagyonáról, amit a rendelet értelmében el kell kobozni és gyorsított eljárással szétosztani.
Március 17. – Beneš és a londoni csehszlovák kormány képviselői a moszkvai kommunista csehszlovák csoporttal és a csehszlovákiai ellenállás képviselőivel egyeztetik az új kormány programját.
Április 4. – A szovjet csapatok bevonulnak Pozsonyba.
Április 5. – A Z. Fierlinger vezette csehszlovák kormány elfogadja a kassai kormányprogramot, amely a cseh-szlovák viszony rendezése mellett a német és magyar kisebbségek felszámolását is célul tűzi ki.
Április 21. – Az amerikai hadsereg cseh területre ér, és máj. 6-án bevonul Pilsenbe (Pizeň).
Április 29–30. – Prágában megalakul a Cseh Nemzeti Tanács. Elnökévé A. Pražákot választják.
Május 2. – A terezini koncentrációs tábor területén a cseh ellenállás 52 vezetőjét kivégzik a németek.
Május 5. – Prágában felkelés tör ki. Fegyveres harcok folynak a rádióért, és közel 1600 barikádról lövik a Prágában rekedt német erőket. Amerikai-szovjet egyeztetés alapján a prágai felkelők segítségére csak szovjet alakulatok sietnek (az amerikai csapatok csak a České Budějovice-Pizeň-Karlovy Vary vonalig nyomulhattak előre).
Május 6. – A csehszlovák kormány Kassáról Pozsonyba költözik át.
Május 9. – A szovjet csapatok bevonulnak Prágába.
Május 10. – A Nemzeti Front kormánya Zdeněk Fierlinger kommunista orientációjú szociáldemokrata politikussal Prágába érkezik.
Május 10–12. – Csehország területén befejeződnek a harcok a menekülő német csapatokkal.
Május 12. – Klement Gottwald minisztereinökhelyettes, a CSKP elnöke rádiófelhívást intéz az ország lakosságához, felszólítva azt a kassai kormányprogram támogatására.
Május 13. – A CSKP lapjában, a Rudé Právóban napvilágot lát az „Új és boldog életért a szabad és demokratikus Csehszlovákiában” c. felhívás.
Május 14. – Fierlinger kormányfő tárgyalásokat folytat a szakszervezetek vezetőivel az egységes szakszervezeti mozgalom helyzetéről és jövőbeli szerepéről.
Május 15. – A csehszlovák kormány első ülése Prágában; ezen többek között a kisebbségi kérdéssel és a nemzeti bizottságokba történő választásokkal foglalkoznak.
Május 18. – Beneš elnök visszaérkezik Prágába.
Május 18. – A CSKP KB prágai ülésén értékelik a legutolsó illegális pártvezetés tevékenységét, a prágai nemzeti bizottságok munkáját, és szervezési kérdésekről tárgyalnak. – A Szlovák Nemzeti Tanács elnöksége megtiltja, hogy magyar nemzetiségű polgárok a politikai pártok tagjai legyenek.
Május 19. – Elnöki dekrétum a „németek, magyarok, árulók és kollaboránsok” vagyonának állami igazgatás alá való helyezéséről.
Május 23. – A csehszlovák kormány a bel-, a had- és a külügyminiszter részvételével hármas bizottságot hoz létre, hogy szervezze meg és hajtsa végre a németek és a magyarok kitoloncolását.
Május 25. – A kormány – többek között – a náci szervezetek vagyonának elkobzásáról, az árulók és a kollaboránsok földbirtokainak felosztásáról tárgyal.
Május 27. – A Csehszlovák Szociáldemokrata Párt akcióbizottságának prágai ülésén a Nemzeti Front bel- és külpolitikájáról tárgyalnak, s megválasztják az új pártvezetőséget, melynek élére Zdeněk Fierlinger kerül.
Május 29. – A kulturális dolgozók Prágában nagygyűlésen nyilvánítják ki, hogy támogatják a Nemzeti Front programját.
Május 30. – Brünnben kezdetét veszi a városban maradt német lakosság (mintegy 20 ezer fő) azonnali erőszakos kitelepítése. A gyalogmenetben útnak indított németek közül számosan nem bírják a megpróbáltatásokat („brünni halálmenet”).
Június 2. – Megegyezéssel zárulnak a kormány és a Szlovák Nemzeti Tanács elnöksége között máj. 31-e óta folyó tárgyalások: a megállapodás rögzíti, hogy az SZNT a szlovák nemzet legfőbb képviselője, s Szlovákia területén a törvényhozás és a végrehajtó hatalom hordozója. A tárgyalásokon körülhatárolják azokat a gazdasági, társadalmi, kulturális és egyéb ügyeket, amelyek központi irányítás alá tartoznak.
Június 7. – Antonín Zápotockýt, a CSKP vezető politikusát a Szakszervezetek Központi Tanácsa elnökévé választják.
Június 8. – A kommunista, a szociáldemokrata és a nemzeti szocialista párt vezető képviselői dokumentumot írnak alá, melyben leszögezik, hogy a közélet valamennyi kérdésében szorosan együtt kell működniük. Megegyezés születik az egységes ifjúsági szervezet, földművesszövetség és egységes szakszervezetek létrehozásáról.
Június 16. – A szlovák kommunisták tanácskozásán állást foglalnak Szlovákia magyaroktól való gyors és határozott megtisztítása mellett.
Június 19. – Elnöki dekrétum a náci háborús bűnösök, az árulók és a kollaboránsok megbüntetéséről, a rendkívüli népbíróságok és a nemzeti bíróság megalakításáról. A dekrétum jogi alapot jelent a magyarüldözés kiszélesítéséhez, számos ártatlanul vádolt magyar lakos elítéléséhez, kiüldözéséhez.
Június 21. – Elnöki dekrétum a németek, a magyarok, az árulók és a kollaboránsok földbirtokainak elkobzásáról és felosztásáról. A felosztás később a földreform első szakaszát jelentette.
Június 26. – Pozsonyban a szlovákiai politikai élet 2 meghatározó pártjának, a Szlovák Kommunista Pártnak és a Demokrata Pártnak a képviselői nyilatkozatban rögzítik: elkötelezettek a kassai kormányprogram, a cseh és a szlovák nemzet egyenjogúsága, a Szovjetunióval való szoros együttműködés és a szlovák nemzeti felkelés iránt.
Június 29. – Csehszlovákia és a Szovjetunió képviselői Moszkvában megállapodást írnak alá Kárpátaljának a Szovjetunióhoz való csatlakozásáról; Csehszlovákia elismeri Kárpátalja „önrendelkezési jogát”, s ezzel jelentősen megkönnyíti a Szovjetunió nagyhatalmi érdekeinek érvényesülését a térségben.
Július 7–8. – Turócszentmártonban tartják a Szlovákia politikai életében vezető szerepet játszó, a kommunista hatalmi törekvésekkel szemben álló Demokrata Párt I. kongresszusát, a párt elnökévé Jozef Lettrichet választják.
Július 17.–augusztus 2. – A győztes nagyhatalmak potsdami konferenciáján jóváhagyják a német kisebbség Csehszlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról való kitelepítésének a tervét, ugyanakkor elvetik a csehszlovákiai magyarság kitelepítésének a gondolatát, noha a szláv nemzetállam megteremtésére törekvő Csehszlovákia ilyen irányú törekvéseit a Szovjetunió nagyhatalmi tekintélyének egész súlyával támogatja.
Július 24. – A csehszlovák kormány határozatot hoz Szlovákia fokozott megsegítéséről, mindenekelőtt a közlekedés, az építésügy s a földművelés területén.
Július 31. – Ústí nad Labemben hatalmas erejű robbanás történik az egyik gyárban; a cseh hatóságok által német szabotázsakciónak tekintett katasztrófa ürügy a német lakosság elleni, számos áldozatot követelő pogromra.
Augusztus 2. – Beneš elnök 33. sz. dekrétuma csaknem az összes csehszlovákiai németet és magyart megfosztja állampolgárságától.
Augusztus 11–12. – A Szlovák Kommunista Párt zsolnai konferenciáján Wiliam Širokýt, a sztálini vonal képviselőjét választják az újjáalakított kb elnökévé.
Szeptember 7. – A csehszlovák kormány döntést hoz az ország csatlakozásáról a háborús bűnök üldözésére vonatkozó négyhatalmi egyezményhez.
Október 1. – Elnöki dekrétum az általános munkakötelezettségről.
Október 2. – Megalakul az árulók és a kollaboránsok elítélésére hivatott nemzeti bíróság.
Október 18. – Elnöki dekrétum a prágai és a brünni német főiskolák megszüntetéséről.
Október 18–21. – Prágában megtartják a CSSZDP XX. kongresszusát. Ez kinyilvánítja, hogy a párt szocialista elveket követ, s híve a Nemzeti Fronton belüli együttműködésnek. Ekkor még nem kerül szóba a párt „egyesítése” a CSKP-vel. Elnökké ismét Fierlingert választják.
Október 19. – Elnöki dekrétum az új pénzegység, a csehszlovák korona bevezetéséről, mely felváltja a még mindig forgalomban lévő protektorátusi koronát és a megszűnt Szlovák Köztársaság pénzét.
Október 24. – Beneš köztársasági elnök dekrétumot ír alá a bányák, a kulcsfontosságú ipar, a magánkézben lévő biztosítók és az élelmiszeripar államosításáról. Az államosítás több mint 3 ezer üzemet érint, és rendkívül meggyengíti a nagypolgárság, a külföldi tőke pozícióit.
Október 25. – Elnöki dekrétum az „ellenség vagyonának” elkobzásáról és a nemzeti újjáépítési alap létrehozásáról.
Október 27. – Beneš elnök dekrétuma a nemzet becsülete ellen elkövetett bűnök megtorlásáról (ún. retribúciós dekrétum).
Október 28. – Megkezdi tevékenységét az ideiglenes nemzetgyűlés. Megerősíti Benešt a köztársasági elnök tisztében; a nemzetgyűlés elnökévé Josef David nemzeti szocialista párti politikust választják.
November 4. – Pénzügyi reform a csehszlovák korona megszilárdítása s a financiális viszonyok rendezése céljából.
November 6. – Beneš elnök kinevezi a Nemzeti Front új kormányát, Zdeněk Fierlingerrel az élen.
November 23. – A nemzetközi diákszövetség kongresszusa Prágában a szervezet székhelyévé Prágát választja.
November 22. – Az ideiglenes nemzetgyűlés ratifikálja a Kárpát-Ukrajna Szovjetunióhoz való csatolásáról szóló törvényt.
December 6. – Csehszlovák-magyar kormányközi tárgyalások az ún. lakosságcseréről, ami – a csehszlovák fél szándékai szerint – egyet jelentett volna a magyar kisebbség teljes kitelepítésével, ill. részbeni beolvasztásával. A kérdésben nem születik megegyezés.
December 9. – A Csehszlovák Nemzeti Szocialista Párt konferenciáján jóváhagyják a párt akcióprogramját; a párt élére Petr Zenkl kerül.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir