1946

Full text search

1946
Január 8. – Prágában a „Szakszervezetek egységével a szocializmus felé” jelszóval lezajlik a szakszervezetek országos konferenciája.
Január 15. – Prágában megkezdi tevékenységét a protektorátus kormányának tagjai és a fasiszta szervezetek vezetői fölött ítélkező nemzeti bíróság.
Január 20. – Szlovákiában megalakul a Munkapárt, mely 1946. okt.-ben szociáldemokrata párttá alakul át.
Január 25. – Mariánské Lázněből (Marienbad) elindul a kitelepítendő németek első transzportja Németország amerikaiak megszállta övezetébe.
Február 10. – Csehszlovák-magyar tárgyalások a lakosságcseréről. A csehszlovák fél hajthatatlansága és zsaroló magatartása meghátrálásra kényszeríti a magyar küldöttséget.
Február 25. – A Nemzeti Frontban részt vevő szlovákiai politikai pártok képviselői Pozsonyban tanácskoznak; a tanácskozás középpontjában a választási kampány lefolyása és az államosítás áll. A pártok visszautasítják a politikai klerikalizmus újjászületésének (azaz Hlinka Szlovák Néppártja esetleges újjászervezésének) gondolatát.
Február 27. – Budapesten megállapodást írnak alá a csehszlovák-magyar lakosságcseréről. Magyarország vállalni kényszerül a csehszlovák fél által háborús bűnösnek nyilvánított csehszlovákiai magyarok befogadását, beleegyezett továbbá, hogy a Magyarországról áttelepülni kívánó szlovákok számával azonos számú – a csehszlovák fél által kényszerrel kitelepíthető és kitelepítendő – csehszlovákiai magyarnak új otthont teremt. A csehszlovák fél a megállapodással jogot szerez arra, hogy a magyarországi szlovákok körében intenzív propagandát fejthessen ki az áttelepülés népszerűsítése céljából.
Február 28. – Az ideiglenes nemzetgyűlés törvényerőre emeli az elnöki dekrétumokat.
Március 6. – Szakadás a legerősebb szlovák pártban, a Demokrata Pártban: a szakadárok „keresztény és republikánus” párt kialakítására tesznek kísérletet, de ezt a Nemzeti Front márc. 17-én elutasítja.
Március 22. – Prágában a Cseh Ifjúsági Szövetség első kongresszusa Zdeněk Hejzlart választja elnökké. A nemzeti szocialista párt a kongresszus után szakít a kommunista orientációjú szövetséggel, és saját ifjúsági szervezetet alakít. A lényegében azonos irányzatú szlovákiai ifjúsági szövetség márc. 28–31-e között lezajlott kongresszusa után ugyanilyen lépésre szánja el magát a Demokrata Párt.
Március 30. – A Demokrata Párt és Hlinka egykori Szlovák Néppártja reprezentánsai között megállapodás jön létre, miszerint a Néppárt potenciális támogatói a közelgő választásokon a Demokrata Pártra szavaznak, az pedig felvállalja érdekeik képviseletét.
Március 28–31. – Prágában sor kerül a CSKP VIII. kongresszusára. A főbeszámolót Klement Gottwald tartja. A párt legfőbb feladataként a nemzeti demokratikus forradalom következetes véghezvitelét, a népi demokrácia megszilárdítását jelöli meg. Elnökké Gottwaldot, főtitkárrá Rudolf Slánskýt választják.
Április 1. – Szlovákiában megalakul a Szabadságpárt; elnökké Vavro Šrobárt választják.
Április 1–3. – Prágában a Csehszlovák Néppárt kongresszusán Jan Šrámeket választják elnökké: a párt programnyilatkozata a keresztény lakosság képviseletének szándékát hangoztatja.
Április 9–11. – A kormány és a Szlovák Nemzeti Tanács képviselői tárgyalásokat folytatnak a szlovákiai hatalmi szervek jogkörének körülhatárolásáról, az elnöki dekrétumok érvényesítéséről a szlovákiai politikai viszonyok között. A tárgyalások eredményeként megszületik az ún. második prágai megállapodás.
Április 11–12. – Az ideiglenes nemzetgyűlés alkotmánytörvényt fogad el a választások után létrehozandó alkotmányozó nemzetgyűlésről, továbbá törvényt a Magyarországról áttelepülő szlovákok jogi és gazdasági kedvezményezettségéről.
Május 16.– Az ideiglenes nemzetgyűlés törvényt fogad el az egységes csehszlovák szakszervezeti mozgalomról.
Május 26. – Választások az alkotmányozó nemzetgyűlésbe. A cseh országrészben a sorrend így alakul: CSKP: 40.17%; Csehszlovák Nemzeti Szocialista Párt: 23,66%; Csehszlovák Néppárt 20,23%; Csehszlovák Szociáldemokrata Párt 15,59%. Szlovákia: Demokrata Párt: 61,43%. Szlovákia Kommunista Pártja: 30,48%; Szabadságpárt: 4,2%; Munkapárt: 3,11%.
Május 29. – A Szlovák Kommunista Párt elnöksége Pozsonyban a Demokrata Párt választási győzelme érvényesülésének megakadályozását tűzi ki célul.
Június 17. – A magyarok kitelepítésének előrehaladásával elégedetlen csehszlovák kormány reszlovakizációs rendeletet ad ki, mely szerint azok a szlovákiai magyarok, akik bizonyítani tudják, hogy „elmagyarosított” szlovák elődöktől származnak, ezentúl szlovák nemzetiségűnek vallhatják magukat.135 ezer magyar család (mintegy 410 ezer fő) kéri a reszlovakizálást; a kérelmek teljesítése nyomán 327 ezer csehszlovákiai magyart nyilvánítanak szlovákká (túlnyomó részük 1948 után ismét magyar nemzetiségűnek vallja magát).
Június 18. – Az alkotmányozó nemzetgyűlés alakuló ülésén elnökké a kommunista Antonín Zápotockyt választják.
Június 19. – Benešt egyhangúlag a köztársaság elnökévé választják. Lemond Zdeněk Fierlinger kormánya; az elnök Klement Gottwaldot bízza meg új kormány alakításával.
Június 24. – Prágában az ún. harmadik prágai megállapodás keretében erősen korlátozzák a szlovákiai hatalmi szervek jogkörét, a központi kormánynak messzemenő ellenőrzési és befolyásolási lehetőségeket biztosítva. A megállapodás létrejöttét nagymértékben befolyásolja a nem kommunista többségű szlovák kormány pozícióit aláásni próbáló CSKP manőverezése.
Július 2. – Beneš elnök kinevezi a Nemzeti Front új kormányát, Gottwalddal az élen.
Július 8. – Gottwald a nemzetgyűlés elé terjeszti az új országépítő programot (ún. kétéves terv).
Szeptember 3. – Sor kerül a Szlovák Nemzeti Tanács újjászervezésére a választási eredményeknek megfelelően. Elnökévé Jozef Lettrich demokrata párti politikust választják.
Szeptember 27. – A Nemzeti Front pártjai kötelezik magukat a kétéves terv teljesítésére, és deklarálják közös felelősségüket a kormányzásért.
November 1. – Hivatalosan bejelentik a német lakosság kitelepítésének befejeződését. Összesen 2 256 000 főt telepítettek ki.
November 19. – A köztársasági elnök 88/1945. sz., a kényszermunka tömeges alkalmazását lehetővé tevő dekrétuma alapján 1947. febr. 25-éig több mint 44 ezer magyart deportálnak Csehországba; az említettek azonnali hatállyal elvesztik minden ingó és ingatlan vagyonukat.
December 2. – Pozsonyban megkezdődik a volt Szlovák Köztársaság háborús bűnökkel vádolt prominens képviselőinek a pere: dr. Jozef Tiso köztársasági elnököt, Alexander Mach belügyminisztert és dr. Ferdinand Durčanský külügyminisztert állítják bíróság elé. (Az egykori szlovák állam több más tisztségviselője ellen is voltak peres eljárások.)
Az év folyamán – Megjelenik Rudolf Fabry szlovák költő Ja je niekto iný (Én az valaki más) c. verseskötete, a szlovák szürrealista költészet kiemelkedő alkotása.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir