1948

Full text search

1948
Január 24–25. – Pozsonyban tartják a Demokrata Párt II. kongresszusát, ahol kísérletet tesznek a párton belüli ellentétek feloldására. Pártelnökké ismét Jozef Lettrichet választják.
Január 31. – Az Egyetemi Diákság Szövetségének közgyűlésén a tagság többsége a kommunistákkal szemben álló irányzatokat támogatja.
Február 13. – A kormány ülésén a nemzeti szocialista miniszterek tiltakoznak a nemzetbiztonsági testület parancsnokának önkényes eljárása ellen, aki a testület 8 tisztségviselőjét a CSKP embereivel akarta felváltani. A kormány dönt az intézkedés visszavonásáról, de a végrehajtást Václav Nosek belügyminiszter szabotálja.
Február 19. – Pozsonyban gyűlést tartanak a CSKP funkcionáriusai; a pártot mozgósítják a reakció elleni harcra, országszerte tömeggyűlések kezdődnek a földreformok, az államosítások támogatása s a „reakció elleni harc” jelszavával.
Február 20. – A kormány rendkívüli ülésén a Csehszlovák Nemzeti Szocialista Párt, a Csehszlovák Néppárt és a Demokrata Párt miniszterei benyújtják lemondásukat, tiltakozva a belügyminiszter törvénytelen eljárása ellen. Azt remélik, hogy lemondásuk az egész kormány lemondását vonja maga után, s Beneš elnök hivatalnokkormányt fog kinevezni, amely elvezeti az országot a választásokig. A CSKP elnöksége azonban közleményben hangsúlyozza, hogy a Gottwald-kormány nem mondott le, s a lakosságot a kormány és a Nemzeti Front támogatására szólítja fel.
Február 21. – Prágában az Ovárosi téren hatalmas tömeg hallgatja meg Gottwald beszédét, amelyben állást foglal a miniszterek lemondásának elfogadása és a Nemzeti Front pártjainak s testületeinek „megtisztítása” mellett. A kommunisták által mozgósított tömegek tüntetések és a Hradzsinba (Hradčany) menesztett küldöttségek révén gyakorolnak nyomást a Gottwald-féle megoldástól vonakodó Beneš elnökre. Az egész országban ún. akcióbizottságok alakulnak a „közélet megtisztítására”, s gyors ütemben folyik a fegyveres munkásőrségek megszervezése.
Február 22. – Az üzemi tanácsok prágai kongresszusa támogatásáról biztosítja a CSKP politikáját, és febr. 24-ére általános sztrájkot hirdet meg.
Február 23. – A belügyminisztérium jelentést tesz közzé a nemzeti szocialista párton belüli „államellenes összeesküvés” leleplezéséről.
Február 24. – A CSKP vezetősége visszautasítja Beneš elnök javaslatát a kormányválság kompromisszumos megoldására. A kommunista párt követeléseit egyórás országos sztrájk nyomatékosítja.
Február 25. – Beneš elnök elfogadja a polgári pártok minisztereinek lemondását, s Gottwalddal az élen kinevezi a „megújhodott” Nemzeti Front új kormányát. Ebben 10 tárca a kommunistáké, míg a többi párté összesen 9. Gottwald délután a Vencel téri tömeggyűlésen jelenti be a köztársasági elnök döntését. Megalakul a Nemzeti Front központi akcióbizottsága. Ez a „fordulat napja”: Csehszlovákiában gyakorlatilag megbukik a polgári demokrácia, a polgári pártok bomlásnak indulnak, vezetőik nagy része emigrál, a CSKP pedig soraiban is tisztogatásba kezd.
Február 26. – Jozef Lettrich lemond a Szlovák Nemzeti Tanács elnöki posztjáról; utóda a kommunista Karol Šmidke.
Február 27. – A Nemzeti Front központi akcióbizottsága a „reakciós elemektől való gondos megtisztításra” hívja fel a lakosságot.
Március 3. – A nemzeti szocialista párt Csehszlovák Szocialista Párttá alakul át.
Március 9. – A Szakszervezetek Központi Tanácsa irányelveket ad ki a gyárak és a vállalatok megtisztításához.
Március 10. – Jan Masaryk külügyminiszter máig tisztázatlan körülmények között kizuhan a külügyminisztérium egyik ablakán, és belehal sérüléseibe.
Március 18. – A szociáldemokrata párt elnökévé ismét a CSKP elkötelezettjét, Zdeněk Fierlingert választják.
Április 10. – A Rudé Právo közlése szerint a tisztogatás febr. vége óta 8305 személyt érintett.
Április 17. – A szociáldemokrata párt vezető testülete kinyilvánítja hajlandóságát a CSKP-val való egyesülésre; a CSKP és a CSSZDP vezetősége közös nyilatkozatban jelenti be a munkásosztály „marxista-leninista alapokon való egyesítésének szükségességét”.
Április 28. – Az alkotmányozó nemzetgyűlés törvényt fogad el az 50 alkalmazottnál többet foglalkoztató vállalatok államosításáról.
Május 9. – Az alkotmányozó nemzetgyűlés elfogadja az új alkotrnányt, amely kitűzi a „szocializmus építésének perspektivikus célját”; leszögezi, hogy az országban népi demokratikus rendszer uralkodik; törvényesíti „a dolgozó nép hatalmát”, s kimondja a cseh és a szlovák nemzet egyenjogúságát. A nemzeti kisebbségekről nem ejt szót.
Május 30. – Lezajlanak a választások az alkotmányozó nemzetgyűlésbe; az első „szocialista típusú” választáson a szavazók 89,2%-a voksol a Nemzeti Front jelöltlistáira.
Június 2. – Lemond a változásokkal azonosulni nem kívánó köztársasági elnök, dr. Edvard Beneš.
Június 4. – A 4 napja alakult nemzetgyűlés egyhangúlag Klement Gottwaldot választja elnökké.
Június 8. – A nemzetközi körülmények változása miatt a CSKP KB új irányelveket fogad el a magyar kisebbséggel kapcsolatban: a magyaroknak biztosítani kell a polgárjogokat, de nem szabad elismerni kisebbségi státusukat, ill. lehetővé tenni magyar politikai szervezet alakítását.
Június 25. – A csehszlovák és a magyar kommunisták képviselőinek pozsonyi tárgyalásán a felek megállapodnak, hogy a csehszlovákiai magyarok visszakapják állampolgárságukat, s ugyanolyan jogokban részesülnek, mint a csehek és a szlovákok.
Június 27. – Prágában lezajlik a kommunista és a szociáldemokrata párt egyesítő kongresszusa.
Augusztus 16. – A katolikus püspökök nyitrai konferenciáján memorandumot intéznek a kormányhoz; ebben a résztvevők fenntartásaikat fejezik ki az országban végbemenő fejlődéssel kapcsolatban.
Szeptember 3. – Sezimovo Ústíban meghal dr. Edvard Beneš volt köztársasági elnök; szept. 8-i temetésén a résztvevők kinyilvánítják szembenállásukat a rendszerrel.
Szeptember 27–29. – A CSKP és az eddig szervezetileg különálló Szlovák Kommunista Párt egyesítése – elnök: Klement Gottwald, főtitkár: Rudolf Slánský.
Október 1. – A CSKP soraiban is tisztogatások kezdődnek a pártba befurakodott „karrieristák és megbízhatatlan elemek eltávolítására”.
Október 12. – A kormány döntést hoz a magyar lakosok állampolgárságának visszaadásáról. Ezzel megszűnik a csehszlovákiai magyarok több mint 3 éven át tartó teljes jogfosztottsága.
Október 14. – Érvénybe lép a népi demokratikus köztársaság védelméről szóló törvény.
Október 25. – Megalakul az Egyházügyi Hivatal.
Október 27. – A nemzetgyűlés elfogadja az 1949–53-as időszakra vonatkozó ötéves tervet.
December 15. – Megjelenik az Új Szó c. hetilap (1949. máj.-tól napilap), 4 évi kényszerszünet után az első szlovákiai magyar sajtóorgánum.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir