1947

Full text search

1947
Január 23. – A CSKP KB belpolitikai kérdéseket megvitató ülésén kitűzik „A nemzet többségéért” jelszót, s kinyilvánítják, hogy a pártnak egyeduralomra kell törnie.
Február 10. – Párizsban aláírják a csehszlovák-magyar békeszerződést.
Február 13. – Az alkotmányozó nemzetgyűlés törvényt fogad el az üzérkedők ellen és a kétéves terv védelmében.
Február 28.–március 3. – Prágában megtartják a Csehszlovák Nemzeti Szocialista Párt XIV. kongresszusát; ismét Petr Zenklt választják a párt elnökévé. A CSNSZP kinyilvánítja, hogy szemben áll a kommunista eszmékkel és törekvésekkel, s Masaryk örökösének vallja magát.
Április 4. – Hradec Královéban a kommunista Július Duriš földművelésügyi miniszter meghirdeti az ún. hradeci programot, melyben az 50 hektárnál nagyobb földbirtokok felosztását követeli.
Április 12. – Kezdetét veszi a Csehszlovákia és Magyarország közti lakosságcsere. A gyakorlatilag 1949 nyaráig folyó akció során több mint 74 ezer magyar kényszerül Csehszlovákia elhagyására. Az akció befejeztével a csehszlovákiai magyarság jószerivel értelmiség nélkül marad.
Április 15. – A pozsonyi népbíróság halálra ítéli a volt szlovák állam vezetői ellen folyó per fővádlottját, dr. Jozef Tisót, valamint dr. Ferdinand Ďurčanský egykori külügyminisztert; Alexander Mach belügyminisztert 30 évi börtönnel sújtja. Tiso ápr. 18-i kivégzése széles körű tiltakozási hullámot vált ki, s árt a volt szlovák elnök megmentését ígérő Demokrata Párt tekintélyének.
Június 11. – A Nemzeti Front pártjainak tanácskozásán a kommunisták megvádolják a Demokrata Pártot, hogy lehetővé tette a volt Szlovák Köztársaság híveinek beszivárgását a belügyi testületekbe. A vád fontos eleme a Demokrata Párt szétverését célzó, a „közélet megtisztításának” jelszavát hangoztató kampánynak.
Július 4–6. – A Pozsony melletti Dévényben megrendezett Szláv Napokon Klement Gottwald a főbeszámolóban támadja a „reakciós erőket” és a ludákokat (a volt szlovák állam híveit).
Július 7. – A kormány megfigyelőket küld Párizsba a Marshall-tervvel foglalkozó európai gazdasági konferenciára.
Július 9–12. – A Klement Gottwald vezette csehszlovák állami küldöttség Moszkvában a szovjet vezetőkkel tárgyal a 2 ország gazdasági kapcsotatairól és a Marshall-tervről.
Július 10. – A csehszlovák kormány hazahívja küldötteit a Marshall-tervvel foglalkozó párizsi konferenciáról, mivel nézete szerint a terv elfogadhatatlan politikai követeléseket támaszt Csehszlovákiával szemben.
Július 11. – Az alkotmányozó nemzetgyűlés törvényt fogad el az előző földreform revíziójáról.
Július 12. – A Moszkvában tárgyalásokat folytató csehszlovák küldöttség hazatérése után az élelmezési nehézségekkel küszködő Szovjetunió a szárazság sújtotta Csehszlovákiának nagy mennyiségű gabonát küld.
Augusztus 20. – A szlovák partizánok pozsonyi kongresszusa a közélet gyors megtisztítását, a ludák elemek eltávolítását követeli.
Augusztus 21. – A katasztrofális szárazság okozta károk elhárításához szükséges financiális fedezet biztosítása érdekében a CSKP KB elnöksége a milliomosok megadóztatását javasolja, s ennek érdekében kampányt bontakoztat ki.
Szeptember 12. – A CSKP és a Szociáldemokrata Párt egyezséget köt, mely szerint több fontos kérdésben egymással szövetségben járnak el, s az 1948-as parlamenti választásokra újjáalakítják a baloldali blokkot.
Szeptember 16. – Zsolnán leleplezik a volt szlovák állam híveinek „államellenes összeesküvését”. A kommunista irányítású belügyi szervek szerint a Demokrata Párt nyújtott védelmet az „összeesküvőknek”. Kampány bontakozik ki a „reakciós” Demokrata Párt ellen, melynek több képviselőjét is felelősségre vonják. – Pozsonyban a nemzeti bíróság háborús bűnösként halálra ítéli a világháború éveiben antifasisztaként helytálló Esterházy Jánost, az első bécsi döntés után is szlovák területen maradt magyar kisebbség vezetőjét (később az ítéletet élettogytiglani börtönbüntetésre változtatják, s Esterházy 1957-ben hal meg a mírovi börtönben). –1945–47 között a háborús bűnösök ellen lefolytatott szlovákiai perekben 4812 magyart ítélnek el (az összes elítéltek 60%-a), míg a szlovák nemzetiségű elítéltek száma 2295 fő (28,5%). A felelősségre vonások során a szlovákiai magyarság 2,5%-a ellen emelnek vádat.
Október 11. – A Szlovák Kommunista Párt elnöksége határozatot hoz az országrész politikai struktúrája átalakításának „szükségszerűségéről”, különös tekintettel a legfőbb hatalmi szervre, a Megbízottak Testületére.
Október 31. – Az alkotmányozó nemzetgyűlés megszavazza a milliomosok adóját és az ún. fényűzési adót. – Lemond a Megbízottak Testülete, nem utolsósorban a kommunista párt gerjesztette tömegmozgalom hatására. Az új testület összeállításával a kommunista párt exponensét, dr. Gustav Husákot bízzák meg.
November 14–18. – A szociáldemokrata párt Brünnben (Brno) megtartott XXI. kongresszusán a kommunistákkal szemben álló szárny jut vezető szerephez. Pártelnökké Bohumil Laušmant választják.
November 17–18. – Gustav Husák elnökletével újjáalakul a Megbízottak Testülete, amelyben a demokraták elvesztik vezető szerepüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir