1995. évi rendkívüli november eleji havazás

Full text search

1995. évi rendkívüli november eleji havazás
Maga a tény, hogy november elején havazik, nem számít ritkaságnak, hiszen a Kárpát-medence térségében már szeptember végén is előfordulhat kisebb havazás, havas eső (például 1995. szeptember 30-án Budapesten Hűvösvölgy környékén az éjszakai órákban volt kisebb havazás, havas eső, de a hó pillanatok alatt elolvadt, hóréteg nem képződött). Az utóbbi ötven évben november elején (tizedike előtt) főként az ország északi részén és a magasabb hegyekben legalább 10-15 alkalommal havazott, de a lehullott hó majdnem azonnal el is olvadt, főként a Dél-Alföldön. Ilyen korai, számottevő vastagságú hótakaró kialakulására, hófúvásokra még nem volt példa.
A hótakaró képződéséhez az egyik alapfeltétel a fagy körüli, de inkább 0 fok alatti hőmérséklet. November elején a napi átlagos középhőmérsékletek általában +6,+8 fok körül alakulnak, a hónap folyamán a középhőmérsékletek gyorsan csökkennek, például a hónap közepén a középhőmérséklet átlagos érték +5 fok, a hónap végén +1,+2 fok között alakul, így november első felében a hőmérsékleti viszonyoke gyáltalán nem kedveznek a hóréteg megmaradásának.
Az Alföld déli részén novemberben átlagosan 1 hótakarós nap fordult elő. A november közepi nagy mennyiségű – akkor rendkívülinek tűnt – havazás 1993. november 12-án kezdődött, ekkor az ország jelentős részén néhány nap alatt 20-40 cm-es hótakaró is keletkezett. A havazás második hulláma november 20–22-én volt. Az Alföld déli részén (Békéscsaba térségében) jelentős – hófúvásokkal párosuló – havazások 1965. november 23-án, november 30-án, 1989. november 26–27., 1993. november 12–13. között voltak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir