Rendkívüli események az 1996-os évben

Full text search

Rendkívüli események az 1996-os évben
1996. januárjában két alkalommal is Pilis térségében jelentős károkat okozott a fákra, oszlopokra, távvezetékekre lerakódott nagy mennyiségű hó, zúzmara, jég. Január 7-én és 8-án a területre sokfelé ónos eső esett. Ezt megelőzően pedig többször is havazott, majd az ónos eső miatt vastag jégpáncél keletkezett a különböző felületeken. Távvezetékek szakadtak le, oszlopok dőltek ki, de az erdőkben is súlyos károk voltak, sok fa kidőlt, faágak törtek le. Ekkor a Pilis nagy részén tilos volt közlekedni. Január 25-e körül a meteorológiai paraméterek szintén kedvezőek voltak zúzmara, jég és hó nagymértékű lerakódásához.
1996. május 28-án az M7-es autópálya Martonvásár környéki szakaszán a kora délutáni órákban le kellett állítani a forgalmat. Magyarországon ritkán előforduló természeti jelenséggel találkozhattak az éppen arra közlekedők. A viharos lökésekkel kísért északi-északnyugati szél a levegőbe emelte a környék területeiről a honokot. 80–100 km/óra sebességű szél hordta a homokot, a látás lehetetlenné vált, az erős ködhöz hasonlóan nehéz volt a haladás. A homok a gépkocsik motortereibe is bejutva, lerakódva gondokat is okozhatott.
1996-os esztendő májusa és júniusa záporokban, zivatarokban, sőt felhőszakadásokban a szokásosnál gazdagabb volt. Például 1996 májusában a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék néhol – a Pilisben, Baranyában – természeti katasztrófához is vezettek.
1996. június 21-én a késő délutáni órákban Somogy megye északi részén és Zala megyében egy hatalmas zivatarfelhőből felhőszakadásszerű csapadék hullott, a vihar középpontjában nagy, helyenként galambtojásnyi jégdarabok hullottak, megrongálva a tetőket, betörve az autók szélvédőit. A térségben, Magyarországon szerencsére viszonylag ritka jelenség – tornádó – alakult ki. Ennek a pusztító forgószélnek már az épületek sem tudtak ellenállni, ez okozta a Somogy megyei Torvaj térségében a több százmilliós károkat. Ugyanakkor alig néhány tíz kilométerre a vihar központjától csak kisebb – 20-30 km/óra sebességű szeleket mértek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir