Fegyverzetkorlátozás, leszerelés

Full text search

Fegyverzetkorlátozás, leszerelés
Napjainkban a leszerelés a szó valódi értelménél jóval tágabb fogalom. A leszerelés témakörébe sorolják manapság a fegyverzet és a haderő csökkentésén kívül a fegyverzet-ellenőrzést és a fegyverzetkorlátozást, sőt a biztonság- és a bizalomerősítő intézkedéseket.
A fegyverzet-ellenőrzés tulajdonképpen az ellenőrzött körülmények között folyó fegyverkezést jelenti, a fegyverkezési verseny mérséklésének eszköze. A fegyverkezés ellenőrzése ugyanis megakadályozza az indokolatlan túlfegyverkezést, a fegyverkezési verseny egyik alapvető ösztönzőjét.
A fegyverzetkorlátozás a valódi leszereléshez vezető legfontosabb lépcső, amely egyfelől eltilthat különféle fegyverfejlesztéseket, másfelől pedig meghatározza, hogy a különféle fegyverzetkategóriákban hol, mennyi, illetve milyen hatóerejű tartható szolgálatban. A fegyverzetkorlátozás kiterjedhet a fegyverzet fejlesztésének, a különféle fegyverkísérletek gyakoriságának, illetve helyszínének szabályozására is.
A biztonság- és a bizalomerősítő intézkedések közvetlenül nem jelentenek haderő- és fegyverzetcsökkentést, ám a nemzetközi légkör javításával kétségkívül elősegítik a nemzetközi biztonság vagy a biztonságérzet erősödését, s ilyenformán a leszerelés ügyét.
A tényleges leszerelés fegyverzet- és haderőcsökkentést jelent, erre azonban az elmúlt időszakban nem sok példa volt, de a folyamat napjainkban kétségtelenül beindult.
Következő összeállításunk elsősorban a leszerelés különböző területein elért eredményekkel, tehát a hatályban lévő egyezményekkel foglalkozik. Az összeállítás ezenkívül érint néhány – két- és többoldalú – tárgyalást (ill. tárgyalási fórumot).

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir