c) A Kendiek és a Kellemesiek. (Merzsa utódai).

Full text search

c) A Kendiek és a Kellemesiek. (Merzsa utódai).
Batk fia, Merzsa, 1231-ben tünik fel, midőn atyja lengyéndi birtokát közte és fivérei, Tamás és (I.) Szeped között felosztja. Többet nem tudunk róla.
Unokája, Lőkös, 1342-ben nagyanyjáról, Aba nb. Markvart (a Szikszaiak ősének) leányáról szól,* de abból még nem lehet határozottan megállapítani, hogy nevezett Aba nb. leány Merzsának a neje, mert Merzsa menyének anyja (Pósa anyósa) is lehetett.
1 Anjoukori okmtár, IV: k., 276. 1.
 
Pósa nevű fián kívül még egy Erzsébet nevű leányt is hagyott maga után.
Erzsébet-ről csak annyit tudunk, hogy unokái: Varaszói Márton fia, «Kántor» János és Varaszói Péter fia, Lőrincz Merzsa utódaitól (a Kendiektől) 1359-ben nagyanyjuk után járó örökségüket megkapták.*
2 Melczer cs. okmtára, 50. 1.
 
Merzsa fia Pósa legelőször 1280 május 8-ikán merül fel, midőn a hevesmegyei Bolyai Mihály 76és ennek rokonai közt Mihály védnökeként a Bátonynyal határos Bolya helységet felosztja.* 1283-ban megkapja IV. Lászlótól számos kül- és belháborúban kivívott érdemei elismeréseül és azért, mert a királynak 52 lovat adott, a hevesmegyei Bátor helységet, mely adományozást IV. László 1285 május 31-ikén újra megerősített.* 1284 november 14-ikén bevezetőt Buchk nb. Mathk fia Lénárt kir. ember a hevesmegyei bolyai birtokba.* 1295 május 29-ikén fiaival együttesen bátori birtokát az egri püspöknek adja oda és megkapja érte az utóbbinak bátonyi és födémesi jószágait.* E birtokcsere még jobban bizonyítja, hogy atyja, Merzsa, csakugyan Batk fia, mert Bátony – mint fennebb láttuk – még 1413-ban Batk utódai kezében van. 1299 október 29-ikén megkapja fiának Istvánnak hősies tettei elismeréseül a sárosmegyei Kende nevű helységet;* utoljára találkozunk vele 1302 január 30-ikán, midőn bolyai birtokát vétel útján gyarapítja.* 1319-ben már nem él.*
1 Árpádkori új okmtár, IX. k.289.1.
 
2 U. ott, 352., 423. 11.
 
3 Id. m. IX. k. 399. 1. «Buchk» úgy látszik, Batkkal azonos. E Lénárt különben «Varaszói» néven ismeretes (Hazai oklevéltár 122. 1.) és a mint fent láttuk, Merzsa leánya, Erzsébet, a Varaszóiak nagyanyja.
 
4 Árpádkori új okmtár, X. k. 200. 1.
 
5 Melczer cs. okmtára, 6., 7. 11.
 
6 Anjoukori okmtár, I. k. 23. 1.
 
7 Pósa nejének nyomára esetleg a következő adat is vezethetne: a zemplénmegyei Csernei Detre fia, Miklós fiai Péter és Demeter 1277-ben abaujmegyei Redmecz nevü birtokukat Marcha comes fia Pous comesnek és ennek nővérüktől született fiainak: Miklós, Egyed, István és Domonkosnak adják. Árpádkori uj okmánytár, IV. k. 91. 1.
 
Hat fia volt: István, Miklós, Mihály, László, Egyed és Lőrincz, ez utóbbi azonban később (1319 óta) mindig Lőkös néven szerepel.
István kiváló katonának vált be. Részt vett 1298-ban azon magyar segélyexpediczióban, melyet III. András, Katisz nb. Demeter pozsonyi és zólyomi főispán vezetése alatt osztrák Albert javára Nassaui Adolf ellen a Rajnavidékbe menesztett; innen visszatérve, Csák nb. Péter, volt nádor fiai, Máté és Csák ellen harczolt Holics vára előtt, hol 1299-ben hősiesen el is esett. Az ő érdemei alapján megkapta Pósa 1299-ben a kendi birtokot.
Pósa fiai, Miklós, sárosi várnagy, Mihály, Egyed és Lőrincz (a későbbi Lőkös) 1310 január 11-ikén birtokaikat következőleg osztják fel: 1. Miklós megkapja a sárosmegyei Kellemes-t, a hevesmegyei két Csehi nevű falut, 2. Mihály, Egyed és Lőrincz (Lőkös) a sárosmegyei Kende-t, a hevesmegyei két Al-Sók, Zsiva és Bolya nevű helységeket.* Azóta két főágra oszlik a család, a Kendi- és a Kellemesire.
1 Melczer cs. okmtára, 15. 1.
 

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir