Máramarosi diplomák a XIV. és XV. századból.

Full text search

Máramarosi diplomák a XIV. és XV. századból.
Egybegyüjté és jegyzetekkel kisérve kiadta apsai Mihályi János. Máramaros-Sziget, 1900. (674. l. 8-adrét.)
A középkor két utolsó századából eredő és Máramarosra vonatkozó oklevelek gyüjteményét van hivatva bemutatni e munka. Összesen 366 oklevél szövegét közölte a szerző, a ki nem akarta az összes e vidékre vonatkozó oklevelek gyüjteményét nyujtani, hanem egyszerüen közölte azokat, a melyeket eddig felkutatnia sikerült. A közölt oklevelek közül 310 még nem jelent meg nyomtatásban, 56-ot ellenben már ismertetett szövegük szerint közölt különféle gyüjteményekből.
Az egyes oklevelek szövegét jól szerkesztett regesták előzik meg, utánuk pedig a szerző jegyzetei állanak, melyek az oklevelek szövegnek a megye történetére vonatkozó részét magyarázzák.
A közölt oklevelek elseje 1300 január 6-ikán Gyulafehérvárott kelt, az utolsó pedig 1500 május 24-ikén Budán iratott. Mindannyiuk szövege latin. E sorozat után közöl még két nem e korból származó oklevelet a munka, az egyik 1588 márczius 25-ikén. Dolhán kelt magyar nyelvü osztálylevél, a másik 1593 május 24-ikéről való román nyelvü osztálylevél, melyeket a szerző, úgy látszik, kuriózumképen iktatott a gyüjtemény végére.
E gyüjteménynek két szempontból van értéke. Becses hazai történetünket tekintve, mert okleveles ismereteink ujból tágultak s hazai történetünk érdekes részleteinek megismerése ujból meg lőn könnyitve. Főleg a Zsigmond korára vonatkozik ez, melynek oklevélanyaga még nem látott napvilágot, s a mely időből sok érdekes oklevelet ölel fel e gyüjtemény. De főleg a megye történetére érdekesek a közölt szövegek, mert hiszen az az intenczió vezette a szerzőt, hogy az erre vonatkozó adatokat felkutassa és megismertesse. A történetirás legfáradságosabb része az anyag összegyüjtése, s e fáradságos munka el van végezve.
A megyei történelemnek főleg két mozzanatát öleli fel a munka, s arra irányitja a kutatók figyelmét is, t. i. a megyében előforduló birtokolt és birtokosok minél teljesebb felsorolására. S ez az, a mi bennünket is érdekel, mert nagyon sok uj családtörténeti adatot közöl s nagyon sok már ismert adatot uj világitásban tüntet fel. Főleg azon körülményre hivom fel az olvasók figyelmét, hogy az egyes birtokok nevének előfordulásakor soha el nem mulasztja megjegyezni, hogy a XVIII. századi ismert nemesi összeirások alkalmával kik igazolták a kérdéses községből nemzességüket.
Az oklevelekhez fűzött jegyzetek a legtöbbször találóak s a dolog megvilágitásához szükségesek. Általában a munka nagy szorgalomra vall, s az oklevelek végén emlitett másolók neveinek felsorolásából látszik, hogy a munka érdekében nemcsak a szerző lelkesedett, hanem a munkatársak szép számát tudta lelkesiteni.
Különösen kedvessé teszi pedig előttünk e könyvet az, hogy benne nagybecsü dokumentumát látjuk annak a szeretetnek s ragaszkodásnak, a mellyel Mármarosmegye ősrégi oláh eredetü családjai, a közös haza iránt, úgy mint a múltban, ma is viseltetnek.
G. A.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir