Vjestnik kr. horvatsko-slavonsko-dalmatinskog zemaljskog arkiva, uredjnje Dr. Ivan Bojnićić Kninski, Zágráb, 1899. I., II. évfoly…

Full text search

Vjestnik kr. horvatsko-slavonsko-dalmatinskog zemaljskog arkiva, uredjnje Dr. Ivan Bojnićić Kninski, Zágráb, 1899. I., II. évfolyam.
A horvát királyi országos levéltár Bojnićić Iván szerkesztésében folyóiratot inditott meg, melynek eddig két évfolyama fekszik előttünk. A szerkesztő a beköszöntőben elmondja, hogy eddig a horvátoknak négy régészeti folyóiratuk mellett egyetlen, a hazai történettel foglalkozó folyóiratuk sem volt. Az akadémiai Rad és Starine ilyenekül nem tekinthetők, mert ezek időhöz nem kötve jelennek meg. Ez okból a kir. országos levéltár engedélyt kért a báni kormánytól, hogy negyedévi füzetekben négy ivnyi tartalommal folyóiratot adhasson ki. A kormány az előterjesztéshez hozzá járult s a folyóirat megindult. A szerkesztő a folyóirat czélját, működése körét öt pontban foglalja össze. A Vjestnik első sorban a kir. országos levéltár, valamint más horvát magán és nyilvános levéltárak szervezetét, történetét; egyes levéltárosok életrajzát stb. fogja ismertetni, bemutatja ezeknek a levéltáraknak anyagát s a külföldiekét, a mennyiben az a horvátok és a többi délszlávok történetére vonatkozik. Közöl horvát vonatkozásu paleografiai, diplomatikai, heraldikai, genealogiai, pecséttani czikkeket, valamint a horvát történet körébe tartozó kisebb-nagyobb történeti értekezéseket, a fősulyt fektetve a jog 96és közigazgatás törtérzetére, valamint a délszlávok művelődéstörténetére. Végül helyet foglalnak a füzetekben a horvát történetre vonatkozó könyvek ismertetései, birálatai; történetirodalmi hirek, bibliografia s hasonlók.
Az adott programm, mint látjuk, igen gazdag, de alig hiszszük, hogy a maga egészében a közel jövőben beváltható legyen; ehhez Horvátországban legelső sorban a kellő irói gárda hiányzik.
Az eddig megjelent két évfolyamból a következőket emeljük ki:
Laszowski röviden a kir. országos levéltárat ismerteti; Klaić Vjekoslav a báni méltóság eredetéről értekezik s arra az eredményre jut, hogy a bán eredetileg a meghóditott Liburniában a fejedelem helyettese (vicarius); a mely Liburniából a X. században három kerület ismeretes (Lika, Krbava, Gad). A bán szó eredetével is foglalkozik; érdeme mindössze annyi, hogy az addigi három nézetet (bán = Bajan; bán = pán; bán = vandjan) jól csoportositja, ő maga azonban egy nézethez se csatlakozik határozottan; B. jegy alatt a horvát nemesség történetéhez találtunk adalékokat és három XII. századi oklevél ismertetését. Ezek közt különösen érdekes ránk nézve Kálmán királynak az arbei egyház részére adott oklevele, a melyen az uralkodónak teljes épségü pecsétje függ. Az oklevélnek erősen kicsinyitett fénynyomatu ábrája is közölve van. Klaić a horvát bánokat állitja össze a nemzeti uralkodóház és az Árpádok idejéből; Tkalćić Augustin Kazuti zágrábi püspök életéhez és működéséhez gyüjti össze a történeti adatokat; B. Brebiri-Subich Jakab életéhez szolgáltat történeti apróságokat.
A második évfolyamból kiemeljük Bućar Franjo czikkét, a mely a reformatio terjedésével Horvátországban foglalkozik, Luka Jelićét, a ki folytatólag ismerteti a zárai városi levéltárat; a «Mindenféle» rovatban Laszowszki ismerteti Péter és György krbava grófjainak pecséteit, stb.
Időről-időre visszatérünk a folyóirat egyes füzeteinek ismertetésére.
Melich János.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir