11. Siebenhirter von Sittendorf.

Full text search

11. Siebenhirter von Sittendorf.
A pozsonyi káptalan tanusitja 1402 nov. 22-én, hogy Széki Miklós fia Mihály és ennek fia Péter Sopronmegyében fekvő Száka, másként Oka nevü birtokukat (ma Okka = Oggan) nemes Sichisdorfi Schibenhyerter Bolfgongh alio nomine Gangel és Wel-nek, örök áron eladták.*
Sopronmegyei oklevéltár I. 559., 560.
Alsóausztriában van két Siebenhirten nevü helység; az egyik a bádeni, a másik a mistelbachi kerületi kapitányságban van; az előbbinek Mödling-en van a járásbirósága. Sichisdorf nem más mint Sittendorf, mely szintén a bádeni kerületi kapitányságban van és a mödlingi járásbirósághoz tartozik. Bolfgongh nem más, mint a német Wolfgang (a magyar Farkas), melynek dédelgetője a fenti Gangel.*
Későbbi kutatók figyelmét arra hivom fel, hogy a Gangel-név nem éppen a legritkább, hogy helylyel-közzel Gängel-nek is nevezik és némelykor mint családnév is szerepel. Vasmegyében volt 1475-ben egy Gangel Padner (Hédervári-oklevéltár I. 402.) Az esztergommegyei Köbölkúton egy pár évvel ezelőtt egy Gang(e)l nevü orvos élt. A mult század második felében elhalt Gangelbauer nevü bécsi érsek családneve is arra vezetendő vissza, hogy egyik jómódu földmives (paraszt = Bauer) őse a Gangel nevet viselte, miből szabatosabb megkülönböztetés végett a «Gangelbauer»-t gyártották.
Windecke Éberhard krónikás elbeszéli, hogy 1403-ban, midőn Zsigmond király a Durazzói László pártján állt Esztergom-ot ostromolta, bizonyos (családtörténelmileg még meg nem határozott) Láboson kivül még egy Siebenhüter nevü hadvezér a várost vitézül védte. Hogy ezen «Siebenhüter» alatt egy sittendorfi Siebenhirter értendő, világos; csak azt nem tudjuk, vajjon, Wolfgang-e vagy Wel.
Az e családról szóló legközelebbi adat csak 1415 márcz. 14-én található. Nevezett napon tanusitja a pozsonyi káptalan, hogy az alábbiak a Sopronmegyében fekvő Chaka, másként Oka nevü birtokukat egy Pordányban (másként Prodesdorf) lévő telküket és a Sárvize másként Lajta folyón lévő malmukat Kanizsai István és Jánosnak örök áron eladják.* Az eladók a következők:
Sopronmegyei oklevéltár II. 20.
1) Schichisdorffi Sybenhitter Ulrik.
2) Schichisdorffi Sybenhitter Gangel fiai Benedek és Wolphkang «fratres patruelitei»; ebből kiviláglik, hogy az 1402. évi Gangel 1415-ben már nem élt és hogy fenti Ulrik minden valószinüség szerint az 1415. évi Wel fia. Nincs is kizárva, hogy az 1392 évi Wolfhard nem más, mint Wolfgang.
Ezután sokáig elvész a család nyoma. Csak 1459 szept. 19-én találjuk, hogy Sibenhirtter János, Frigyes császár konyhamestere, ura szolgálatában Magyarországban működik; 1464 decz. 9-én pedig császári tanácsos és Fraknó intézője.* 1071488 febr. 6-án e János a Szentgyörgyrend nagymestere* s ez évben visszaadja Mátyás királynak Fraknó várát és Kismarton várost.*
Hazai okmánytár V. 261, 272. (V. ö. Sopronmegyei oklevéltár II. 427.).
1337 körül találjuk, hogy Ottó ausztriai herczeg a bécsi Szent-György-lovagokkal egyetemben az ujonnan épitett Ágostoniak templomát a Sz.-Györgyről nevezett kápolnával kibővitette, melyet az uralkodócsalád tagjain kivül számos gróf, báró s nemes alapitott. Ezen társaság az egynéhány évvel azelőtt beszüntetett templomosrendiek emlékezetére a «szentgyörgylovagok» vagy «templojer» nevét vette fel.
Teleki, Hunyadiak kora XII. 395.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir