12. S(z)ilstrang.

Full text search

12. S(z)ilstrang.
1405-től 1407-ig bizonyos Silstran(h) Pozsonymegye főispánja. 1407 után csak kétszer akadunk még nyomára. Borbála királyné 1413 okt. 19-én a Pozsony városa s Rauhenwarther Ulrich volt pozsonyi polgármester* között folyó per ügyében a következőkhez intéz levelet: 1) Szentgyörgyi Péter, 2) Bazini György és Miklós, 3) Silstrang, Vitán és Gesthey várnagya, 4) Kapler Péter Pozsonymegye főispánjához, 5) Nagyszombat város birájához és esküdtjeihez.* Zsigmond király pedig 1415 jan. 13-án az erdélyi német kereskedők ügyében a következőkhez ir; 1) Zoelus de Nassis, Fehérmegye főispánjához; 2) Silstrang, Vytan és Kestes várnagyához; 3) Wolffhard, Óvár várnagyához.* Vitán(y) fehérmegyei, Gesztes komárommegyei vár volt. Silstrang esetleges utódait és családi hovátartozandóságát mindeddig nem ismertük; az utóbbira nézve a következő adataim vannak:
1411 nov. 3-án ő még tényleges polgármester (Sopronmegyei oklevéltár I. 645.).
Pozsony-városi levéltár, Lad. 37. Sect 2. Nr. 21a.
Urkundenbuch zur Geschichte der Deutschen in Siebenbürgen III. 639.
a) Silstrank Péter 1416 nov. 7-én több cseh emberrel együtt Zsigmond királynak egy 3000 forintra rugó adóssága ügyében kezes.
b) 1417 máj. közepén Konsztanczban Zsigmond király «hern Peter Zalistrang»-nak 911 forinttal adós.
c) 1419-ben megigéri a király Plotischi Selstrang János lovagnak, hogy neki 900 vörös magyar forintot fog adni.
d) Az 1420-ban a prágavisehradi csatában elesettek között volt Selstranck Miklós is.
e) 1437 márcz. 13-án Prága. A király megengedi Selstrang Péternek, hogy a Spremberg kastélyhoz tartozó és Görlitzi János herczeg által horni Gersdorf Miklósnak zálogba adott birtokokat kiváltsa.*
Altmann, 1989., 3175., 3702. 11710. sz.
Spremberg (kastélylyal) a poroszországi frankfurti kormánykerületben fekvő város; Plotisch nevü földrajzi tárgyat nem találok; egy Plotitz nevü falu van a szászországi Oschatz táján. Igy tehát bizonyosan nem mondhatjuk, vajjon a Silstrang-család cseh vagy német eredetü; a phonetika az utóbbi mellett vall. Miután okirataink Silstrang főispán és várnagy keresztnevét nem közlik, azt sem tudjuk határozottan, vajjon a fenti Péter vagy János a magyar tisztviselővel azonosnak veendő-e?

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir