19. Az 1430 jan. 6-án kiállított kir. oklevél tanui.

Full text search

19. Az 1430 jan. 6-án kiállított kir. oklevél tanui.
Zsigmond király 1430 jan. 6-án Pozsonyban tanusitja, hogy a mazóvai herczegek (V. Ziemovit, Kázmér és Ulászló) és Garai Miklós nádor őt arra kérték, hogy néhai Garai Jánosnak Nándorfehérváron 1427-ben kiállitott oklevelét irja át; ezen oklevelen öt pecsét függött; az egyiknek a tulajdonosa volt maga Garai János a másodiké néhai János veszprémi püspök; a harmadiké Berzeviczi Péter tárnokmester; a negyediké Zawysius niger de Gorbo, az ötödiké Johannes de Melstyen, mely két utóbbit «lovag»-nak 115(miles) nevez; vannak tehát itt magyar és külföldi tanuk. Az utóbbiak lengyelek.
Egyikök azon Grabowi Fekete (= Cserni) Zavis, ki Zsigmond szolgálatában 1428 nyarán Galambócznál a törökök ellen elesett; a másik az ismert Melsztin Spitko krakói várnagy († 1399) fia. - A király teljesiti fentiek kérését és az átirat tanui a következők: 1) János biboros, az olmützi érsekség kormányzója; 2) Kenthener Konrád herczeg; 3) Fridricus de Ruscia herczeg; 4) Johannes de Mihalspergh; 5) Vilhelmus Zayech; 6) Johannes de Snijho; 7) Albertus de Kaldijch; 8) Herbordus de Fylsten.* Miután itt magyar királytól magyar főuri család érdekében kiállitott oklevélről van szó, nem éppen érdektelen dolog, ha ezen részint ismeretlen, részint ferditett tanuneveket közelebbről és eredeti sorrendjükben meghatározzuk.
Temesmegyei oklevéltár I. 629–638.
János biboros azon Bucka János, ki 1416-tól 1430-ig (mint XIII. János) Olmütz érseke és 1426 óta szent Ciriákról czimzett biboros.
Kenthner Konrád Oelsi III. Konrád herczegnek a fia, ki Oels-en kivül a sziléziai Kanth ura is volt és e miatt a Kanthner-nevet is viselte; † 1439.
Fridricus de Ruscia ismeretlen személy. Ruscia alatt Oroszország értendő; a lengyel királyok rusciai örökösöknek nevezték magukat. Az orosz fejedelmek között hiába keressük. 1426-ban Lundenburg (Morvaországban) előtt Zsigmond király és Albert osztrák herczeg ellen harczolt; IV. Frigyes császár Fruedrich von Reussennek nevezi; ugy látszik, hogy a litváni fejedelmi család tagja.
Mihalspergh. A csehországi égeri kerület pláni járásában van egy Michelsberg nevü város, melyből a Michelsbergi-család nevét vette. Az 1424 körül a hussziták részéről Zsigmondhoz küldött levél aláirói között van legifjabb Michelspergi János is. Azon cseh követek egyike, kik 1448 augusztusában IV. Frigyes császártól védmenetet kaptak, Michelspergi Venczel.
Zayech Zajecz (hazai tótjainknál: zajácz) a szláv nyelvben annyit jelent, mint nyul és ez magyarázza meg Zayech Vilmos családi hovatartozandóságát. Nyul a németben hase s így magyarázható, hogy a Zajecz nevü családbeliek a mindenkori viszonyokhoz képest vagy a latin lepus-t, vagy a német hase-t használták, de használták a «Hasenburgi» előnevet is. Zsigmond király megigéri 1414 jan. 16-án, hogy Has Vilmosnak a tőle kapott 1000 aranyt okt. 16-ikáig megfizeti. 1419 jan. 16-án Hasenburgi Vilmos egyike azon követeknek, kiknek febr. 9-én a szkaliczi gyülésen a hussziták ügyében kellett megjelenniök. A király 1420 jun. 29-én Hasenburgi Vilmosnak 3000 schock garas fejében Komotau és Blatna nevü cseh helységeket adja. 1423-ban ezen Vilmos, mint «Wilhelm Hasz von Waldecke herre zu der Sclewitz» szerepel. 1428 szept. 8-án hasenburgi Has Vilmos Csehország főkonyhamestere. Azon követek között, kik 1448 aug. havában Frigyes császártól menedéklevelet kapnak, vannak Nicolaus et Sbynko Lepori (= Lepus) de Hasenburg is. 1458 máj. 6-án Zbinco Leporis de Hazunburg a cseh országbiró.*
Altmann 885., 3795., 4147., 7127. Chmel, Reg. Frid. IV. (függelék C). – Windecke Eberhard. – Mátyáskori diplom. emlékek I. 22.
Johannes de Snijho. Zsigmond király 1435 máj. 20-án kiállitott egyik oklevelében előadja, hogy Ludány nb. Gethfalvai Harabori Miklós fia: néhai Péter az által esett hűtlenségbe, mert Smykowssky Jánosnak, a király és az ország notorius ellenségének, ki a hussziták pártján nemrég Tapolcsán városát ostromolta, pártját fogta.* Egyéb forrásokból tudjuk, hogy Tapolcsán ostroma 1434-re esik. Fenti Snijho nem más, mint az eléggé ismert cseh Smichow helység ferditése, Smykovszki tehát nem más, mint «Smichovi» vagyis «Szmichovból való» s így kézzelfogható, hogy fenti Johannes de Snijho a tapolcsáni husszitavezérrel azonos.
Czech János másolata a prágai nemzeti muzeumban.
IV. Frigyes császár kijelenti 1441 aug. 24-én, saját, ugymint a kiskoru (V.) László nevében, hogy Jan Smykossky von Zdiara» és Gindersich Zeczen von Pokomericz nevü uraknak (az utóbbi egyik helyen 1442-ben mint Gindersich Czeczka szerepel) az Albert római királytól származó, az osztrák ügyészektől 2600 forintra redukált kapitányi zsoldot és kártéritést jövő április 24-én kifizeti.* Az országos levéltárban (DL. 12630.) 116van zdjari Smikowsky Jánosnak 1434-ben kiállitott okirata. Ugyanazon családból való Smikowsky Henrik is, kinek 1463-ban és 1464-ben kiállitott okiratai ugyanott 15904. és 16075. szám alatt találhatók. Zdiar nevü helység Csehországban még most is létezik; az egyik a daubai, a másik a münchengrätzi kerületi kapitányságban fekszik.
Chmel, Reg. Frid. IV. Nr. 363., 599.
Kaldijch. A szászországi Grimma táján fekvő Colditz (Kolditz) valamikor egy tekintélyes dynaszta-család fészke volt. Kolditzi Albert, a család kiváló tagja († 1435) Schweidnitz, Jauer és Boroszló kapitánya, Szilézia s a felső Lausitz tartományi főnöke, főkamarásmester. Zsigmondnak egyik főembere.
Fylsten. 1421 jan. 27. Herbot v. Feylstein (Fulstein) Zsigmond király kanczelláriájának tisztje, egyik ügyirat előadója. Ugyanezen évben a hussziták ügyében Boroszlóba menesztett követ.*
Altmann, 4442., 4546., 6384., 6494., 6946. sz.
Az országos levéltárban (DL. 18744.) van szlawkovai Fulstein János egyik okirata. Slawkow nevü helység van Morvaországban az Ungarisch Hradischi s a holleschaui kerületi kapitányságban.
Dr. WERTNER MÓR.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir