Esterházy Miklós nádor iratai. I. Kormányzattörténeti iratok. Az 1642. évi meghiúsult országgyűlés időszaka. Szerkesztette: Hajna…

Full text search

Esterházy Miklós nádor iratai. I. Kormányzattörténeti iratok. Az 1642. évi meghiúsult országgyűlés időszaka. Szerkesztette: Hajnal István. Budapest, 1930. Esterházy Pál herceg kiadása. 8-ad r., C + 460 l.
«Úgy érzem, hogy a szebb és boldogabb magyar jövőért folytatott szívós erőfeszítéseink közben tanulságos és hasznos olykor-olykor a multba is visszatekintenünk, ahonnan sok reménytkeltő biztatás, követésre intő példa, állhatatos és tervszerű munkára serkentő figyelmeztetés szól hozzánk, késői utódokhoz» – ezekkel a szavakkal bocsátja útjára Esterházy Miklós nádor (1625–1645) kormányzattörténeti iratainak első kötetét a család jelenlegi feje, Esterházy Pál herceg. Méltóbb szavakkal aligha indulhatna ez a vállalkozás, amelynek remélhetőleg gyors egymásutánban megjelenő kötetei a magyar nemzet történetének talán legviszontagságosabb évszázadára, a XVII.-re, vannak hivatva új világosságot vetni.
Egészen természetes, hogy a kiadványsorozat Miklós nádor irataival indul, hiszen a család politikai hatalmának és tekintélyének ő a megalapítója.
Esterházy Miklós működése ugyan eddig is elég bő méltatásra talált. Toldy Ferenc már 1852-ben kiadta politikai iratainak egy részét, amelyek leginkább a nádor életének alkonyára vonatkoznak. Szalay László és Salamon Ferenc pedig egy három-kötetes műben 1629-ig terjedően rajzolták meg a nádor működését, gazdag forrásanyagra támaszkodva. De úgy ezek a testes kötetek, mint a kisebb közlések igen tekintélyes sora, amelyek közt Szilágyi Sándor és Beke Antal publikációit kell megemlítenünk, csak mozaikszerű darabokat nyujtanak a nagy nádor életéből. A fontos forrásanyag lehetőségig teljes közzétételére az a vállalkozás hivatott, amelynek első kötete előttünk fekszik.
Miután Esterházy Miklós nádorságának első fele a Szalay–Salamon-féle műben már elég részletes tárgyalásra talált, helyesen cselekedett a szerkesztő, amidőn a sorozatot Esterházy életének egy későbbi, eddig kevésbbé méltatott fejezetével, a meghiúsult 1642-i országgyűlésre vonatkozó iratok közlésével kezdte. Összesen 137 iratot közöl, amelyekhez függetlenül Szemere Pál abaúji és sárosi követnek a naplóját közli a meghiúsult országgyűléssel kapcsolatos tevékenységéről.
Az iratok mind az országos politikára vonatkoznak és belőlük klasszikus képe rajzolható meg annak a párhuzamosan mutatkozó ellentétnek, amely királyi Magyarország helyzetét, úgy a kül-, mint a belpolitikában szinte vigasztalanul nehézzé tette. A török a béke dacára támadásaival állandóan nyugtalanította az országot. A király viszont kénytelen volt komolyabb hadi akciótól a törökkel szemben eltekinteni, mert a nyugati vallásháborúk minden pénzügyi és katonai erejét lekötötték. Magyarországon viszont nem lehetett igazi békét teremteni a király és a rendek között, mert a királyi hatalom végrehajtó szervei a többségben akkor még protestáns rendeknek és népnek a szabad vallás gyakorlatát abban a mértékben, ahogy azt a törvények megállapították. Ez az ellentét a király és a rendek között olyannyira kiegyenlítetlen maradt, hogy e miatt kellett elhalasztani az országgyűlést is, amely pedig a török elleni védelem eszközeinek megteremtésére volt összehíva. Az államférfiak közül egyedül Esterházy Miklós volt az, aki összhangba tudta hozni a katolikus ügyért Nyugaton folytatott harcot a török elleni védelemmel éppen úgy, mint ahogy a személyes térítésig menő katolikus hitbuzgóság mellett testvérnek érezte, ha magyar ügyről volt szó, a protestánsokat. A vallási ellentétek azonban, a kor uralkodó principiumának megfelelően, annyira uralkodók voltak, hogy kiegyenlítésük hajótörést szenvedett a nádor minden jóakaratán.
Hajnal István mintaszerű publikációban tette közzé az iratokat. A minden lényeges mozzanatra kiterjeszkedő bevezetés kitűnő hátteret rajzol a nádornak az iratokból kialakuló portraitjához. Hajnal István munkája teljes egészében méltó a kiadó nagyvonalú intencióihoz.
Csakis ilyen és ehhez hasonló publikációktól remélhetjük, hogy a XVII. század története is megszabadul a ferdítéseknek és a félreértéseknek azoktól a hamis sallangjaitól, amelyekkel a liberális történetszemlélet elhalmozta. Majd ha a magyar seicento valamennyi vezető alakja az adatok helyes világításába kerül, akkor nem támadhat többé olyan kontroverzia, aminő Szekfű Gyulának Bethlen Gáborról alkotott döntőerejű, objektív ítélete nyomán teljesen feleslegesen felkorbácsolta a magyar tudományos közvéleményt.
Tóth László.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir