Ifj. Kerekes József: A Beketfalvi Mórocz-család története. (Az Esterházy- és Széchenyi-családok anyai ősei.) Különlenyomat a Hist…

Full text search

Ifj. Kerekes József: A Beketfalvi Mórocz-család története. (Az Esterházy- és Széchenyi-családok anyai ősei.) Különlenyomat a Historia 1931. évi 1–2. füzetéből. Budapest, 24 1., egy leszármazási táblával.
Ifj. Kerekes József e munkájában egy, a XVIII. század végén kihalt, történelmi multú, de elfeledett család eddig tisztázatlan történetét dolgozta fel levéltári kutatásai alapján. A Beketfalvi Mórocz-család hiteles története az 1572 évvel kezdődik amikor Rudolf király Bekeffalvi Mórocz Antalt, apjával, Péterrel együtt megnemesíti. A korábban nemesekként szereplő, e műben felsorolt Mórocz-nevűeknek a Beketfalviakkal való összekapcsolása tehát már ez okból is meddő kísérlet volna. A család hirtelen, már a címeres nemeslevél-szerző Antallal emelkedett, amit a nejével, Galánthai Bessenyey Annával kapott nagy vagyon is elősegített. Pozsonymegye alispánja és követe lett. Ettőlfogva utódai valósággal örökölték e tisztségeket, de magasabb, előkelőbb hivatalokat is elértek. Fia, Farkas kamarai tanácsos is, majd alországbíró s végül alnádor. A legutóbbin kívül a többi tisztséget fia, István, is elérte. Utóbbinak második feleségétől, Amade Zsuzsánnától, és a harmadiktól, aki Kerekes András alországbíró leánya volt, tizennégy gyermeke maradt. Közülök kettő, András és Lénárt, szintén alispán. A leányok közül a XVII. század második felében Erzsébet gr. Esterházy Sándorné, Ilona pedig gróf Széchenyi Györgyné. E két család örökölte később a Mórocz-vagyont. Gr. Esterházy Sándor francia marsall előbbiek fia volt.
II. Rákóczi Ferenc idejétől kezdve a Móroczokat katonatiszti pályán találjuk. Az 1600-as évek végétől a családnak a napoleoni időkben beállott kihalásáig tizenkét katonatiszt volt köztük. Legkiválóbb a mag nélkül elhalt Mórocz Imre altábornagy, a hétéves háború hőse volt. Testvérbátyja, István, a legváltozatosabb életet élte. Először huszárkapitány. Mint ilyen az 1722-i országgyűlésen szóváltás hevében kardot rántva összeverekedik unokafivérével, Kerekes László követtel. Majd helytartósági tanácsos; felesége halála után pedig a bencések rendjébe lép és mint buzgó szerzetes hal meg. Az utolsó Mórocz, ifjabb Károly, a francia háborúk vitéz huszárőrnagya. A XVIII. század vége felé bekövetkezett halála pontot tesz a két évszázadon, nyolc generáción át hazája és királya szolgálatában tevékeny szerepet vitt és előkelő pozíciókat betöltött Mórocz-család történetére. Ezután szerző kimutatja, hogy a némely genealogiai műben összekevert, pozsonymegyei Móroczok nem mind ugyanazon család tagjai. Egyik részük a III. Ferdinánd által 1641. jun. 4-én megnemesített Mórocz-nevűektől származik. A kihalt Mórocz-család csallóközi ősi fészkén, Beketfalván, Bél által is említett várkastélyának maradványai ma is fennállanak.
Kerekes József, akit egész fiatalon ragadott meg a genealogia szeretete, s aki kiterjedt tanulmányok, kutatások és kitartó önképzés után látott nagy buzgalommal e tudományág műveléséhez, e téren, bár nem tudományos folyóiratok révén, eddig sem volt 99ismeretlen előttünk. A Nemzeti Ujság és az Előörs 1930. és 1931. évi számaiban számos ilyirányú cikke jelent meg: A névmagyarosítás, A gr. Schlossperghek története, Boris cár házasságának magyar vonatkozásai, A hg. Coburg-Koháryak, A Marczibányiak, A gr. Illésházyak története stb.
Elnézve az itt-ott előforduló kisebb botlásokat, amilyeneket még kiforrt családtörténetírók sem tudtak elkerülni, hibáztatnunk kell, hogy ugyanakkor, amikor a család genealogiai levezetése és tagjainak jellemzése határozottan családtörténetírói érzékéről tanuskodik, a birtoktörténetet meglehetősen háttérbe szorítja. Műve így is elismerésreméltó szorgalom, lelkiismeretes alaposság és gond bizonyítéka, és olyan képességeket árul el, amelyek méltán szolgálhatnak további ilyirányú munkálkodásra ösztönzésül a még főiskolai tanulmányait végző ifjú szerzőnek.
Czobor Alfréd.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir