Szentpétery Imre: Az Árpádházi királyok okleveleinek kritikai jegyzéke. I. 3. füzet. Budapest, 1930. 353–576 4°.

Full text search

Szentpétery Imre: Az Árpádházi királyok okleveleinek kritikai jegyzéke. I. 3. füzet. Budapest, 1930. 353–576 4°.
A nagy gonddal szerkesztett regesztagyüjtemény most közreadott harmadik füzetével IV. Béla király okleveleinek kritikai felsorolása befejezést nyert. Ezzel le is záródik a mű első kötete, mely így a magyar királyok, királynők és hercegek okleveleit 1270-ig bezárólag rövid kivonatban, a kiadatlanokat pedig teljes szövegükben foglalja magában. Az oklevelek teljes diplomatikai leírásán és a kiadások feltüntetésén kívül becsessé ezt a gyüjteményt éppen az teszi, hogy megtalálja benne a kutató az egyes oklevelek valódiságának oklevéltani bírálatát is. A magyar történeti irodalom Szentpétery regesztagyüjteményében egy értékes segédkönyvvel gazdagodott, mert kritikai jegyzéke a legjobb, legmegbízhatóbb cicerone szerepét tölti be a valódiság és hamisítás fogas kérdéseiben. Hiszen nincs komoly tudományos munka a feldolgozásra váró anyag kritikai megrostálása nélkül. Az út az igazi tudományhoz a hamisítványok felismerésén keresztül vezet. Nagy körültekintéssel és mindig az eddigi tudományos kutatás eredményeinek felhasználásával különíti el az eredeti daraboktól a hamisítványok konkolyát.
Nem szabad azonban azt hinnünk, hogy a hamisítványoknak ne lenne tudományos jelentőségük. Az újkori, durva hamisítványoktól meg kell különböztetni azokat, melyek még a középkor folyamán készültek, nem egyszer éppen úgy, hogy egy valódi oklevél szövegét megváltoztatták. Ezeknél az okleveleknél tudnunk kell a hamisítás korát, mert a hamisítás korára nézve az oklevél tudományosan gyümölcsöztethető. De ajánlatos kiemelni az oklevél interpolált részeit is. Ezeknek a követelményeknek természetesen nem tud a kritikai jegyzék mindenben eleget tenni, az interpolált részek feltüntetésétől pedig egyáltalán elállt.
A teljes egészükben közreadott szövegek közül különös figyelmet érdemel az 1618. számú oklevél, mely a Szepesség betelepítésére szolgáltat adatot, s megadja a megye északi határát. Az 1183. számú oklevél várjobbágyokat emel a királyi serviensek közé és azzal a szabadsággal ruházza fel őket, «qua ... naturales regni nostri nobiles gratulantur». Ebben a korban tehát a nemest királyi szolgának tekintették.
Pótlások és igazítások egészítik ki a gazdag tartalmú regesztagyüjteményt. A 22. számú oklevélről már Jakubovich Emil megállapította, hogy valódi, keletkezésének idejét pedig 1130–40 közé kell tennünk. Az oklevél ebben a formájában nem Szent László 1086. évi összeírása, hanem a XII. század elején keletkezett, mégpedig az 1086-ban elveszett összeírás átdolgozása folytán. (Lásd erre: Levéltári Közlemények, 1930. 314–331. l.)
A mutatónak hátránya, hogy csak a személy- és helyneveket tartalmazza. Tárgyi index a kritikai jegyzék használhatóságát sokban emelte volna.
V–y.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir