Kumorovitz Bernát: A magyar cimer hármashalma.

Full text search

Kumorovitz Bernát: A magyar cimer hármashalma.
Különlenyomat a bécsi gróf Klebelsberg Kunó Magyar Történetkutató Intézet Évkönyvének negyedik évfolyamából. Budapest, 1934. 8° 19 l.
A Magyarország címerpajzsának bal mezejében a hármashalom közismert magyarázat szerint a három főhegységet: a Tátra, Mátra és Fátra hegységet jelenti. Emez általános magyarázat eredetének és keletkezési korának a megállapításán kívül visszamegy a szerző a kettős keresztet tartó idomok legkorábbi előfordulásainak a vizsgálatára és végigkíséri a hármashalom kialakulását és fejlődését a magyar államcímer végleges megállapításáig.
A III. Béla király által valószínűleg a keresztes hadjáratra tett fogadalma alkalmával felvett kereszt Imre király pecsétjein megkettőződik. A keresztet félkörű vagy lépcsőzetes talapzatra helyezték de még gyakoribb, hogy talapzatként koronát alkalmaztak. A hármashalom ősi formáját eddig a talapzatok sarkainak lekerekítésében keresték, de a szerző a gótikus építészet egyik díszében, a lóhereívben látja a hármashalomnak V. István korában feltűnő ősi formáját, amely Zsigmond király korában kapcsolódik össze véglegesen a kettős kereszttel. A hármashalom a kései gótikában, a XV. század közepétől kezdve teljesen plasztikus formát vesz fel, a barokkorban pedig a természetes hegy alakját. Az 1896. és 1915. évi címerrendezés visszaállította a hármashalom eredeti formáját és állandósította a Rudolf korában fellépő, kereszt alatti koronát is.
Míg az ország címerében szereplő vágásoknak már Werbőczi korában megvolt a magyarázata, mely szerint azok az ország négy főfolyóját jelentik, addig a hármashalomnak a magyarázata csak a XVIII. század első harmadában tűnik fel és valószínűleg Bél Mátyástól ered.
A szerző dolgozatát két szempontból is elismerés illeti meg: egyrészt, mert alappossággal végigkíséri 42a magyar címer történeti fejlődését a pecséteken, pénzeken és egyéb emlékeken, másrészt pedig kimutatja a magyar címer egyes részei szimbolikus jelentésének, illetve magyarázatának keletkezési korát.
Fekete Nagy Antal.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir