Molnár József: Egy parasztcsalád leszármazása és kapcsolatai. Budapest, 1940. 8-ad r. 23). 16 tábla. (Különnyomat a Magyar Család…

Full text search

Molnár József: Egy parasztcsalád leszármazása és kapcsolatai. Budapest, 1940. 8-ad r. 23). 16 tábla. (Különnyomat a Magyar Családtörténeti Szemléből).
Családtörténeti irodalmunkban már többször kifejezésre jutott az a jogos kívánság, hogy a genealogiai kutatások körébe be kell vonni a nemes 42családokon kívül a polgár- és paraszt családok történetét is. Erre utalt már Szentpétery Imre is a családtörténeti kutatás időszerű feladatait vizsgálva. (Hóman Bálint: A magyar történetírás új útjai, 348–351. ll.). Molnár József, aki a Brebiri Melith-család vázlatos történetének megírásával már hasznos munkát végzett, most saját, nem nemes családjának, valamint a vele rokon családok rövid történetét írta meg, leszármazási táblák kiséretében. Az íróra nyilván hatással volt mai szociográfiai irodalmunk. Móricz Zsigmond önéletrajzában és Darvas József őszinte hangú munkájában (Egy paraszt család története) találta meg irodalmi eszményeit. Szerinte «ez a két munka helyes irányba tereli a paraszti társadalom és családtörténet iránt érdeklődő kutatót». Molnár József azonban nem irodalmi célkitűzésekkel, hanem pozitív kutatások alapján indul el családja történetének megírásánál.
A szatmármegyei Csenger református egyházának anyakönyvei az 1766. évvel kezdődnek. Itt találta meg első ismert ősét, Molnár Istvánt (1702–79) is, aki a Melith majd a báró Perényi-család jobbágya volt. Leszármazottainak sorsát érdekes és pontos adatokkal világítja meg a szerző. Nem elégedett meg azonban saját családja történetének megírásával, hanem a leszármazási táblán szereplő rokon családokkal is foglalkozik. Ez a módszer igen alkalmas arra, hogy bemutassa a zárt területen élő családok leszármazásánál erősebben érvényesülő ősveszteséget. Munkájában egy felfelé törekvő magyar jobbágycsalád sorsát tárja fel, amelynek zöme megmaradt a paraszti vagy kisiparosi életforma mellett, csak kevesen emelkedtek ki közülük a protestáns papi, tanítói, tanári, katonai vagy tisztviselői pályán.
Molnár József értékes munkát végzett szorgalmas kutatásaival. Talán csak a birtoktörténeti vonatkozásokat kellett volna részletesebben kidolgoznia. Ez nem lett volna nehéz feladat a telekkönyvek felhasználása alapján. Így reális megvilágításba került volna a család anyagi felemelkedésének, vagy süllyedésének kérdése is. Ez a csekély vagyonú paraszt családok társadalmi helyzetének meghatározásánál sem elhanyagolható tényező. Kívánatos volna, hogy Molnár József munkája mielőbb, hasonlóan jó felkészültségű követőkre találna.
Tóth László.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir