1941. november hó 18. Kedd

Full text search

1941. november hó 18. Kedd
9h
A H.M. VIII. csfséghez beosztottak referáltak folyó ügyeket.
9h 30
Lovas László vk.szds. jelentkezett az Országos Vezetőnél a nov. 17-iki értekezleten kapott parancs értelmében.
10h
Varga Dezső Munkácsról jelentkezett tisztelgő látogatásra az Országos Vezetőnél. Az Orsz. Vez. szolgálati elfoglaltságára való tekintettel kérelmét a személyi segédtisztnek adta elő. Tekintettel arra, hogy a munkácsi honvéd tüzér laktanya kantinosa, Gaál hadirokkant részére az Orsz. Vez. a Pénzügyminisztériumban rum és likőrgyártási engedélyt eszközölt ki, nevezett a honvéd tüzér laktanya kantinját nem vezeti tovább. Most Varga Dezső kért pártfogolást arra, hogy a munkácsi honvéd tüzér laktanya kantin engedélyét ő kapja meg. Személyi segédtiszt az Orsz. Vez. pártfogolását megígérte.
10h 10
Szladics Károly egyetemi tanár tett tisztelgő látogatást az Orsz. Vez.-nél.
10h 30
Vitéz Tárczay-Felicides Román jelentkezett megbeszélésre az Orsz. Vez.-nél a női honvédelmi nevelési ügyben.
10h 40
Kozma Endre versenyző jelentkezett az Orsz. Vez.-nél motorsport ügyben.
11h
Hennyey Gusztáv altábornagy tett tisztelgő látogatást az Orsz. Veznél.
11h 30
A MUSZ. részéről Wannie András, Fejér J. István és dr. Ivády Sándor jelentkeztek tisztelgő látogatásra.
11h 45
Az Országos Ifjúsági Egészségügyi Bizottság felállításával kapcsolatban Frank orvos-vezérőrnagy tett tisztelgő látogatást az Orsz. Vez.-nél.
12h
Referáda a VKM. Úr Őnagyméltóságánál.
12h 30
Az Orsz. Vez. részt vett a Nemzeti Uszósport alapítványi ülésén.
19h
Osztályközi értekezlet az Ifjúság Háza tanácstermében.
Orsz. Vez. megnyitja az ülést, majd bejelenti, hogy megindultak a támadások az egész vonalon egységes terv szerint. A református püspöktől és Kemenes Illéstől kezdve mindenki támad; arra kéri az urakat, hogy ez a körülmény ne riassza vissza őket a munkától. Arra figyeljünk, hogy politikai nyilatkozatokat ne tegyünk.
1.
V. Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnök bejelenti, hogy a borsai síközpont részére 8.000 Pengőt utaltak ki a lesikló pálya létesítésére. Januárban versenyeket tudunk tartani.
Orsz. Vez. közli, hogy január-, februárban nemzetközi versenyek lesznek. Orsz. Vez. holnap átadja az egész ügyet a leventék országos parancsnokának.
2.
Rajczy Imre min.s. titkár referálta a főiskolások kötelező testnevelésének ügyét. Tüntetések voltak az egyetemeken, mert az egyetemeken kötelező a testnevelés. Ellenkező esetben nem igazolják az indexet. 300-400 egyetemi hallgatónak az volt a veszélye, hogy elveszti a fél évét. Vidéken fennakadás nem volt. Baj Budapesten, hogy nincs megfelelő hely, bár az egyetem sok tornatermet bérel. 11.000 egyetemi 115hallgató van Budapesten. 5.000 a Tudományegyetemen. Tavaly a Műegyetemen jól ment a testnevelés tanítása, de a Tudományegyetemen súlyos probléma, hogy nincs tornacsarnok. A Köztelek utcai dohányáru raktárt javasolták, hogy ott építsen a Miniszter Úr. (400.000 P.-be került volna, ebből 150.000 pengőt helyezett kilátásba vitéz Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnök.) De most már 400.000 pengő kevés, 800.000 pengőbe kerülne. Rajczy Imre min.s. titkár sürgősen javasolja, hogy az egyetemi hallgatóknak Budapesten tornacsarnokot kell felépíteni.
Tárczay-Felicides Román min. osztályfőnök: A Nemzeti Lovardát kapják meg, de a Miniszter Úr nem megy bele, mert a Nemzeti Lovardát64 a Nemzeti Múzeum számára vette meg.
64 Nemzeti Lovarda. Gr. Szapáry Antal (1802–1883) kezdeményezésére 1858-ban épített lovarda, mely vívótermet, testgyakorló helyiséget, tánctermet is magában foglalt. Ybl Miklós (1814–1891) tervei alapján készült s 1945-ig állt a Budapest,VIII. Esterházy – korábban Ötpacsirta, 1949-től Puskin – utca kiszélesedő szakaszán kialakított Pollack Mihály téren.
Döntés:
A Budapesti Egyetemi Tornacsarnok felépítésére a BEAC részéről Bay Béla ifjúsági elnök és Stolpa Gyula alelnök tárgyalásokat indít Schmidt Öm.-gával. Ezek a tárgyalások függetlenek attól, amit a Kultuszminisztérium csinál. Ezt az OSK tárgyalja le. A költségeket a polgári vonal fedezi.
3.
Misángyi Ottó, a Testnevelési Főiskola igazgatója örömmel jelenti a svájci mérkőzés megnyerését.65 Ez azt is mutatja, hogy az erélyes, határozott intézkedés milyen eredménnyel járhat. Javasolja: fogadjuk őket hivatalosan és vitéz Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnök ebből az alkalomból üdvözlő szavakat intézzen a visszaérkező magyar csapathoz.
65 A magyar labdarúgó-válogatott 2:1-re győzött Zürichben a svájciak ellen.
Orsz. Vez.: Felkéri vitéz Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnököt erre.
Vitéz Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnök köszöni a megtiszteltetést és eleget tesz Orsz. Vez. felkérésének, de csak rövid beszédet mond, amelyben a lényeget összeszedi, hogy dacára az új vezetőknek és játékmodornak, lehet győzni és diadalt aratni akár külföldön is.
Orsz. Vez.: Jó lenne ezt felolvasni, mert fontos lesz a sajtó szempontjából.
Misángyi Ottó, a Testnevelési Főiskola igazgatója jelenti továbbá, hogy a soproni tornaegyesület jubileumán részt vettek, ahol ígéretet tett egy 20.000 pengőig menő segítségre. A tornacsarnokot modernizálják. A soproniak nagy szeretettel emlékeztek meg Orsz. Vez-ről és üdvözletet küldtek neki és VKM Úr részére is.
Orsz. Vez.: A segélyre rászorulnak.
Misángyi Ottó, a Testnevelési Főiskola igazgatója: Rendkívül odaadó emberek. Szép ünnepélyt rendeztek.
Orsz. Vez. Czakó István min.o.tan. kérdéseire kijelenti, hogy a Szukováthy ügyet kezébe veszi és a VKM úrral és Franck vezérőrnagy úrral megbeszéli. Czakó min.o.tan.-t felmenti addig is az ügy intézésétől.
4.
Az első női nemzetvédelmi tanfolyam vizsgaeredményét és a megfelelt vezetők vezénylését tárgyalta ezután az értekezlet.
Lieszkovszky Pál őrnagy elvállalja, hogy a női nemzetvédelmi tanfolyam belső ügyei hozzája jöjjenek. Így vitéz Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnökhöz csak a nagyjelentőségű ügyek kerülnek.
Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnök köszöni Lieszkovszky őrnagy fáradozását.
Dr. Czakó István min.o.tan. jelenti, hogy a vizsgák lefolytak. A hallgatók közül 39-nek javasolja tanfolyami bizonyítvány kiadását, a többi ügyviteli segédszolgálatra képesítő, 2 semmiféle közreműködésre nem képesíthető. Szilassy ezredes bejelentette igényét 15 budapesti vezetőnőre. Dr. Czakó István min.o. tan. a segédszolgálatosokat csak mint tiszteletdíjas nemzetvédelmi előadót óhajtja alkalmazni, a vezetőnő mellé az ügyviteli teendők ellátására. A hadtesteknél alkalmazott vezetőnők 160+80,- P.-t kapnak, a dandároknál alkalmazottak pedig csak 160+40 P.-t, míg a segédszolgálatosok készkiadásaik megtérítésére semmit se kapnak, csupán 160.- P.-t.
Lieszkovszky Pál őrnagy javasolja, hogy a segédszolgálatosok írásában az szerepeljen, hogy elvégezték a tanfolyamot. Alkalmazhatók is, de nem mint vezetők, hanem mint irodai alkalmazottak.
Orsz.Vez.: Addig ne küldjünk senki se ki, míg a leánylevente törvény nincs kint. A szabályzatok elkészítése fontosabb. Szabályzatok és törvény nélkül nem lehető őket kiküldeni.
Döntés:
A kérdés leveendő a napirendről. Holnap d.e. 10-kor megbeszélés és akkor döntünk. Orsz. Vez.-nél megjelennek vitéz Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnök, Czakó István min. o. tan., Lieszkovszky Pál őrnagy, hogy a leánylevente dolgokat megtárgyalják, azt is, hogy a kivezényelt vezetőnők megtarthatják-e állásukat?
1165.
Tárczay-Felicides Román min. osztályfőnök: Fel kell venni az érintkezést a Miniszterelnökségen a cenzúrabizottsággal is. Legyen ott sportember is.
Misángyi Ottó, a Testnevelési Főiskola igazgatója: Ezt mindig kérte a cenzúrázásnál az OSK.
Döntés:
Bekény ezredes az OSK-val megbeszéli a dolgot. Orsz. Vez. határozott javaslatot kér, amivel felmehet a Miniszterelnökséghez.
6.
Czakó István min.o.tan. jelenti, hogy a tankerületi főigazgatók (pl. Koch Nándor66) és a püspök (pl. Révész67) útbaigazítást kérnek a zsidó leventék foglalkoztatása tbn. Ravasz püspök szembehelyezkedik a javaslattal és mások se hiszik, hogy végre tudják hajtani a rendeletet.
66 Helyesen: Koch Sándor.
67 Helyesen: Ravasz.
V. Tárczay-Felicides min. osztályfőnök közli, hogy Koch főigazgatónak azt válaszolta, hogy a középiskolás leventék a Honvédelmi Minisztériumhoz tartoznak és így a kultuszminisztériumi vonalnak semmi köze sincs a dologhoz. A leventetornaterem katonai intézmény, ahol gyakorlatoznak.
Döntés:
Orsz. Vez.-nél holnap 1/2 10-re Lovas László vk. százados javaslattal, illetve végrehajtási utasítással jelentkezik a sárga karszalagra vonatkozólag. Honvédelmi vonalra visszük a zsidókérdés megoldását.
7.
Az ifjúsági székházak terveit tárgyalta ezután az értekezlet.
Döntés:
Orsz. Vez. erről aktát kér. Pro domoban megírandó, hogy a Pénzügyminiszterrel lefolytatták már a tárgyalást. A kölcsön megszerzésére segítségét kilátásba helyezte a Pénzügyminiszter Úr. Ezt az aktát viszi Orsz. Vez. a HM. Úrhoz.
Schmidt kormányfőtanácsos közli, hogy tárgyalt Dőre Endre székesfővárosi tanácsnokkal, aki budapesti sportpályák végleges elrendezésével foglalkozik, előadást akar tartani és ehhez statisztikai kimutatást kért tőlünk. A tanácsnok közölte, hogy nagyon sok a sportpálya, amelynek lejár a bérletük, vagy az engedélyük, amit a Székesfőváros adott és miután azon területek városrendezési szempontból bizonyos utca- és egyéb létesítmények tengelyébe esnek, bizonyos elrendezést kell csinálni. Schmidt Öm.-ga említette neki, hogyha a központi területen lévő pályákat kihelyezik, akkor agyonütik vele Budapest sportját. Dőre tanácsnok megígérte, hogy először bemutatja a pályaelrendezési terveit.
Orsz. Vez.: Kérem szorgalmazni a megfelelő tárgyalásokat. Meg kell akadályozni, hogy a Székesfőváros a Belügyminiszterrel fait accomplait elé állítson bennünket.
8.
Schmidt szerint Horony-Pálffy tanácsnokhoz tartozik a Czakó-utcai elemi iskola kisajátításának ügye. Ő a tanulókat nem tudja más iskolában elhelyezni. A leventék részére is csak 1942. június végéig adta oda az épületet. Az OTE és a III. kerület fúziója a legjobb úton halad. Dőre tanácsnoktól kértünk az OTE pálya mellett edző pályát.
9.
Orsz. Vez.: felhívja a figyelmet, hogy a cserkészek bele vannak vonva a Vörös Kereszt gyűjtésébe és a leventék lemaradtak.
Lieszkovszky Pál őrnagy: A plakátokon fel van sorolva minden egyes cserkész csapat, de a levente elsikkad, mert a cserkész segíti a honvédséget.
Döntés:
Ezt nem lehet tűrni. Orsz. Vez. a Honvédelmi Miniszterhez aktát kér. A HM utasítsa a Vörös Keresztet, hogy tevékenységébe vonja be a leventét is. Fentemlített aktához egy plakátot mellékelni!
Kudriczy vk. ezredes jelenti, hogy a mai napon megnyílt a hadt. és dd. leventeparancsnokok tájékoztató tanfolyama. Evvel kapcsolatban ő az OSK egy kívánságát honorálni óhajtja.
Döntés:
Ebben az ügyben pénteken reggel 9-10 óra közt megbeszélés az OSK tanácstermében.
10.
Hübbner titkár tájékoztatót közölt a L.O.K.-ról, mely november 1-én valóságosan megalakult. Elnök: Kudriczy vk. ezredes, társelnök : Tárczay-Felicides Román min. osztályfőnök. Már megkapta helyiségét és működését megkezdte. Egyben intézkedés történt a leventeegyesületek újjáalakítására, illetve megalakítása iránt.
117Döntés:
Bekény ezredes cikket ír az újságba a köztudat részére.
Hübbner titkár szerint kataszterek is készülnek. A művelődési osztály rendezi az analfabéták kérdését. Ezen osztály végzi a leventekönyvtárak felülvizsgálatát is. Színpadi szerzőkkel megegyezés, pályázat leventeindulóra, a Kalot munkatervének felülvizsgálása, a leventeegyesületek meglátogatása, országos jelentés elkészítése. Ezek a főbb programpontok. A mozgalmi osztály foglalkozik a vezetőképzéssel, stb. A vízi leventék foglalkoztatása, paraszt-és diáktáboroztatás, stb.
Czakó min. o. tan. szerint sértő a paraszt kifejezés.
Hübbner titkár: Más elnevezést keresünk.
Orsz. Vez.: Hívjuk őket gazda ifjúságnak.
Hübbner titkár: A sajtó szakosztály foglalkozik a levente fél órák megszervezésével. Eddigi működés a napi sajtó tájékoztatása. Két film készült. Budapesten levente előadásokat rendeztek. Ezer levente gramofonlemezt rendeltünk. Ezer rádiórendelés leventeegyesületek részére. – A gazdasági osztály feladata a zárszámadás felülvizsgálata, stb. – A L.O.K. ügykörébe tartoznak még a levente szociális ügyek. Szükséges volna még kisebbségi ügyosztály felállítása, viszont egy összekötő osztály a női levente intézménnyel tartana fenn kapcsolatot. Összeköttetést teremteni a leventeintézmény és a népművelés között!
Kudriczy vk. ezredes bejelentette, hogy ezelőtt voltak leventelövész egyesületek is. Ezeket feloszlatták. Erdélyben újra felállították őket. Nagyszerűen működnek és terjesztjük őket az anyaországra is. Most más a neve. A Lövész Szövetség foglalkozik velük, de a pénzt és a támogatást a leventék országos parancsnoksága adja.
Holló számv. tan. kérdi, hogy a 7-8.000 leventeegyesület anyagilag hogyan valósítható meg?
Kudriczy István vk. ezredes: Ez az összeg 3 módon van biztosítva. A községi költségvetésben, adakozás útján és a tagdíjakkal. Egyelőre a leventeegyesületeket támogatni kell.
Holló számv. tanácsos: A leventegyesületek számadásait központilag hajtják végre? Hogyan?
Kudriczy vk. ezredes: Részben Budapesten és a vármegyéknél történik ez, összekötő tisztjeink útján. Idén a dandárleventeparancsnokokat utasítottuk.
11.
Ezután Hübbner titkár ismertette a leventék gazdasági szövetkezését, amelyhez mindkét miniszter hozzájárult. A mozgalom célja, hogy minden levente öntevékenyen kis tőkét gyűjtsön. A L.O.K.-nál a felügyelet ebben az ügyben Bazsó alezredes gyakorolja. [sic!]
12.
Lovas László vk. százados a leventeegyesület női szakosztályának helyzetét referálta. A szervező munka folyik. A két órás kiképzési foglalkozást leállítjuk. A központ összeállítja az irányelveket. Az ügyirat holnap kerül az Orsz. Vez.-hez.
Kudriczy vk. ezredes bejelenti, hogy kérte az Orsz. Vezetőt, hogy ne állítson le mindent.
Döntés:
Holnap reggel 1/2 10-re jöjjön Lovas László vk. százados referálni Orsz. Vez.-hez.
13.
Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnök szerint szó van arról, hogy a székesfehérvári zsinagógát megszerezzék leventecélokra.
Lovas László vk. százados szerint ez alkalmatlan.
Orsz. Vez.: Holnap ezt az ügyet is referálja Hóman Őexcellentiájának.
14.
Emődy titkár bejelenti, hogy a Sportorvosi Intézet szervezeti szabályzatát Rosztóczy és Tarjáni orvos urakkal elkészítette. Franck orvos vezérőrnagynak megmutatja.
Rosztóczy őrnagy közli, hogy a vezérőrnagy úr megnézte az intézeteket és holnap tesz részletesebb javaslatokat.
Döntés:
Holnap 1/2 12-kor megbeszélés Orsz. Vez.-nél Franck vezérőrnagy és Rosztóczy őrnagy részvételével. Azután aktával Pusztai Öm.-gához kerül a javaslat.
15.
Kudriczy vk. ezredes jelenti, hogy a honvédség sportja laktanyán belül folyik.
Döntés:
Az aktát Orsz. Vez. megtárgyalja a kiképzési csoport főnökével és azt viszi el a Miniszterhez.
16.
Az értekezlet ezután a Sportcsarnok megnyitását tárgyalta.
Bujdosó Kálmán, a Sportcsarnok igazgatója bemutatja a munkatervezetet, amely naponkénti munkaprogramot foglal magába. Holnaptól 17 munkanap van még a megnyitásig. Ki eszközölje a meghívásokat?
118Döntés:
A Kultuszminiszter Úr, aki majd eldönti, hogy a kormány és diplomácia képviselői közül is kit kell majd meghívni. A meghívásokat Palkovich Pál min. o. tan. intézze, aki Misángyi Ottóval, a Testnevelési Főiskola igazgatójával és Bujdosó Kálmánnal, a Sportcsarnok igazgatójával megbeszélést tart. Az időpont december 5-e, 6-a, vagy 7-e. Az OSK elnöke felkérendő a program végleges összeállítására. Az írásbeli programot Palkovich min. o. tan. átnézi.
Bujdosó Kálmán, a Sportcsarnok igazgatója részletesebben ismertette a két óráig tartó programot. Közben 10 perces szünet.
Orsz. Vez.: A megnyitásnak színt adjunk. Talán a magyar ifjúság különféle korcsoportjai színes csoportban élénkítsék meg a bemutatót. Állandó mozgás! A Kormányzóval a magyar ifjúságot két óra alatt szerettessük meg. Az olaszok és németek meghívása miatt a magyar jellegnek kidomborításával hozzuk oda a magyar ifjúságot.
Bujdosó jelenti, hogy mához egy hétre a helyszínen lesz az egyes számok próbája.
Tárczay-Felicides min. osztályfőnök: Felvonulás! Díszmenet a Kormányzó Úr előtt!
17.
Bekény Béla ezredes bejelenti, hogy a 40.000 példányban megjelenő Magyar Futár közölte, hogy ifjúsági és sportvonalon egy-egy oldalt rendelkezésre bocsát. Bekény ezredes tehát anyagot kér sport- és katonai vonalon egy héttel a megjelenés előtt.
Misángyi Ottó, a Testnevelési Főiskola igazgatója: Készséggel megtesszük, de hogy ebből mi lesz, azt nem tudom. Nem tudok érte felelősséget vállalni. A Magyar Futárnak magának kellene elég élelmesnek lennie, hogy ezt megírja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me