1941. szeptember hó 3. szerda

Full text search

1941. szeptember hó 3. szerda
9h 30
Schmidt kormányfőtanácsos jelentkezése a Nemzeti Uszodával kapcsolatos kérdésekben. Ülés 11-én 13 h.
10h
Tisztelgő látogatás a V.K.M.-ben.
11h
Referáda a V.K.M. Úrnál.
12h
Herpich Rudolf alez. vezetésével a III. kerületi Árpád torna és vívóegyesület küldöttsége keresett fel hivatalos helyiségemben, és arra kért, hogy Budapest Székesfőváros által X.15-ére szóló felmondást a sportpályára vonatkozólag hatálytalanítsam. A szükséges lépéseket megtettem a polg.mesternél (ülés összehíva).
12h 45
Emődi dr. és Margittay referáltak ifj. eü. tanács ügyeket.
13h
Br. Radvánszky György nyíregyházai főszolgabíró jelentkezett személyes ügyben.
13h 20
A ceglédi MOVE nevében megjelent hivatali helyiségemben Cegléd polgármestere, dr. Sárkány Gyula és Cegléd város tb. főügyésze dr. Szüle Károly, és személyi segédtisztemnek bejelentették, hogy a magyar úszó válogatott Cegléden 1941.IX.7.-én 16h-kor lebonyolításra kerülő úszómérkőzésére tisztelettel meghívnak.
4813h 40
V. Bánky Róbert, a Magyar Színház igazgatója hivatalos helyiségemben tisztelgő látogatást tett abból az alkalomból, hogy a propaganda csoportomnál megkezdi a működését. Személyi segédtisztem nagy elfoglaltságomra való tekintettel a látogatás elől kimentett.
Kiegészítés 1941. szeptember hó 3. szerdára
9h
Megbeszélés Szurmay szds-sal. Szurmay vk.szds. bemutatta a miniszterelnök tájékoztatására készült táblázatot, mely a leventeélet kereteit foglalja magában. A M.E. Úr tájékoztatásával kapcsolatban Szurmay szds. javasolta, hogy az ifjúság egységesítése kérdésének felvetésekor egyelőre még ne kérjem a kormány által nyújtott felhatalmazás kibővítését.
Javaslatot tett arra vonatkozólag is, hogy az ifjúság eü. tanácsának kiépítését egyelőre fejezzük be a VKM. és H.M. felhatalmazási körében, és csak azután forduljunk a BÜM.-hez, az Országos egészségügyi tanácshoz való kapcsolatok megteremtése végett. Félő, hogy a BÜM. esetleges beavatkozása a befejezés előtt álló szervezést késleltetné. Ha a felhatalmazás keretében maradunk, nem szükséges a BÜM. egyetértését előzetesen kikérni. Egyébként az ifjúság eü. orvosi tanácsának a honv. orvosi kar főnökének elnöklete alatt való szervezését a H.M. úr bejelentette abban a hódolatteljes előterjesztésben, melyben az Orsz-vez. szervezetéhez kérte Őfőméltósága jóváhagyását. A H.M. úrnak az a felvetett gondolata, hogy az ifjúság eü. orvosi tanácsának elnökét a BÜM. nevezze ki, ellentétben áll a legfelsőbb helyre tett előterjesztéssel. Frank tbk. úrral eddig folytatott tárgyalások után az ő személye nehezen mellőzhető már. A Jochann19 államtitkárral tervezett megbeszélésemet halasszam el legalább arra az időpontra, amíg Rosztóczy őrgy. orvos szabadságáról visszatér.
19 Helyesen: Johan.
Szurmay szds. javasolta még, hogy az ifjúság eü. orvosi tanácsának a szervezeti szabályait szűkebb értekezleten tárgyaljuk le. Pusztay min. tan., Rosztóczy őrgy. orvos, Emődy dr. bevonásával. A tanács hatalmi köre ne terjedjen ki ügyek intézésére és az eü. szolgálat irányítására. Befolyását eü. szakirányelvek kiadásával eü. szakügyben gyakorolt veto illetőleg joggal gyakorolja. [sic!] Az orsz. vezetőnek benyújtott javaslatai útján. Az orsz. vez-nek alárendelt eü. intézetekkel csak tudományos eü. szakügyek tekintetében érintkezzék.
Szurmay vk. szds. javaslatait elvben elfogadtam és az ifjúság eü. orvosi tanácsára vonatkozó és két miniszter úrnak (H.M.-VKM.) bemutatott tervezetet Szurmay szds. útján a jogi ea. úrnak adattam át további feldolgozás végett.
10h
Megbízásomra Szurmay vk. szds. a H.M. 40. oszt-lyal letárgyalta a VIII. csf.-fel való érintkezés módjait az ügykezelés szempontjából.
Lényeg: bürokratizmustól mentes, gyors, egyszerű érintkezés.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me