Január hó 18,. hétfő

Full text search

Január hó 18,. hétfő
8h
A VIII. csoportfőnökséghez beosztottak referádája.
9h
Horváth Endre hadbzt. ezredes az Országos Vezető elé terjesztette a csfh. utalványozási jogkör felemelését. Országos Vezető az ügyet a H.M. Úrnak terjeszti elő.
10h
Hadházy alezredes bemutatkozó látogatáson jelent meg az Orsz. Vez.-nél.
10h 30
Fornay István alezredes országos érdekű sportügyben referált. Elgondolásait a határmenti stafétára vonatkozólag írásban fogja előterjeszteni.
11h
Benker ezredes és Major alezredes a kötiben tartandó kie. tanfolyamok és a kolozsvári 24.-i ünnepség ügyben referáltak Orsz. Vez.-nek.
11h 30
Haggenmacher igazgató a GYOSZ. alelnöke tett látogatást Orsz. Vez-nél.
11h 45
Kuncze Géza orsz. gy. képviselő a labdarúgó szövetség személyi ügyeiben tett jelentést az Országos Vezetőnek.
12h
Országos Vezető a Vkf. h. úrnál jelentkezett kihallgatásra. A január hó 11-iki Kormányzói kihallgatásról tájékoztatta a Vkf. h. urat és az ezzel kapcsolatos intézkedésekről.
17h
Osztályközi értekezlet az Ifjúság Háza nagytanácstermében.
1.
Országos Vezető üdvözli a megjelenteket. Köszönti dr. Rajczy Imre miniszteri titkárt és Isten áldását kéri további munkásságához.
1592.
Vitéz Rapaich Dezső vezérőrnagy, a levente gazdasági szövetkezések országos elnöke bejelenti, hogy az emberi hajgyűjtést új alapokra fekteti. Ezentúl a leventék minden kg összegyűjtött haj után 3 P.-t fognak kapni az eddigi P.2.40-el szemben. Országos Vezető örömmel fogadta vitéz Rapaich Dezső vezérőrnagy bejelentését.
3.
Vitéz Rapaich Dezső vezérőrnagy bejelenti, hogy az országos gumihulladék gyűjtéssel kapcsolatban a gazdasági központ felvette az érintkezést a Cordatic Rt.-vel. A Cordatic rt. leányvállalata útján fogják megvalósítani a leventék és leventeoktatók elhasznált gumiabroncsainak újjal való kicserélését.
4.
Vitéz Rapaich Dezső vezérőrnagy bejelenti, hogy a gazdasági szövetkezés központja ez évben Gazdasági Könyvtár címén különböző gazdasági ügyeket tárgyaló kiadmányokat óhajt kiadni. Szükséges volna a Honvédelmi Minisztérium olyirányú rendelete, hogy ezen könyveket a leventeegyesületek könyvtárai is megkaphassák.
Benker József ezredes bejelenti, hogy ilyirányú rendelet nem hozható, tekintettel arra, hogy ez a levente törvénnyel ellentétben van.
Országos Vezető kijelenti, hogy módot kell találni arra, hogy ezen országépítő könyvek nemcsak felvehetők, hanem rendeletileg felveendők legyenek az egyesületi könyvtárakba. Annál is inkább, mert a gazdasági szövetkezés ezen kiadmányait önköltségi árban készíti és így az egyes könyvekért járó 30 filléres összeg egyetlen egy levente egyesületnek sem lesz terhére.
5.
Vitéz Rapaich Dezső vezérőrnagy bejelenti, hogy a Budapestre érkező levente oktatók, illetve leventék részére levente szállót óhajt létesíteni a gazdasági központ kezelésében.
Benker József ezredes bejelenti, hogy ez a Lok feladata lesz.
6.
Vitéz Rapaich Dezső vezérőrnagy bejelenti, hogy a gazdasági központ által a leventék részére kisajátítandó zsidó birtokhoz megfelelő pénzösszeget kell biztosítani a munkálatok megindítására.
Döntés:
Az értekezlet felhatalmazást adott, hogy megfelelő keresztény tőkecsoportokkal vegye fel a tárgyalást előzetes tájékozódás céljából.
7.
Vitéz Rapaich Dezső vezérőrnagy bejelenti, hogy a Honvédelmi Minisztérium megrendelése alapján a gazdasági központ 50.000 pár őrcsizmát szállít a németek részére.
8.
Vitéz Rapaich Dezső vezérőrnagy jelentést tesz arról, hogy az Országos vezető útján beadványt intéztek a gazdasági központhoz a leventék egy heti bérének előlegként való kiutalása tárgyában.
Döntés:
A beadvány elbírálására a hadbiztosság illetékes.
9.
Vitéz Tárczay-Felicides Román dr. miniszteri osztályfőnök jelenti, hogy csütörtökön 1/2 11-kor vitéz Horváth, a Magyarország felelős kiadója jelentkezni fog az Országos Vezetőnél.
Országos Vezető pro memoria elkészítését kéri ez alkalomból.
10.
Pálossy János vk. alezredes jelenti, hogy intézkedés történt a felekezeti középiskolákban a zsidó származású tanulóknak a leventéktől való elkülönítése tárgyában. Elrendelték, hogy minden könnyű hadosztályparancsnok vizsgálja ki a helyzetet. A hibákat jelentse és hatáskörében fogja felelősségre a mulasztókat. A mulasztó levente parancsnok helyett esetleg újat nevezünk ki. Január 31-ig szól a határidő a jelentések beküldésére.
Vitéz Tárczay-Felicides Román dr. miniszteri osztályfőnök a beérkezett válaszokat látni szeretné.
11.
Vitéz Tárczay-Felicides Román dr. miniszteri osztályfőnök jelenti, hogy a Gyilkos-tavon tartandó első székely sporthét megnyitására január 28-án Schmidt József m.kir. kormányfőtanácsos és dr. Salamon Géza testnevelésügyi előadó kíséretében elutazik.
12.
Vitéz Tárczay-Felicides Román dr. miniszteri osztályfőnök közli, hogy 2 miniszteri figyelmeztető lapot kapott, hogy a sakk szövetség részére segélyt engedélyezzen. Véleménye szerint a sakk nem sport és így nem tarozik hatáskörébe.
16013.
Dr. Palkovics Pál miniszteri osztálytanácsos felolvassa jelentését a szentendrei Kisok telep megvételéről. Ez Csonka Ferenc mérnök és Szentendre város közönségének a tulajdona. 40-50.000 P. az évi karbantartási költség. Csonka Ferenc mérnök 50 évre bérelte a terület egy részét. Egyébként a saját területéért 284.000 P. vételárat kért. A SÉOF-tól Gulyás mérnök adott szakvéleményt, amely szerint a vételárat 20.000 P.-vel olcsóbbnak javasolta. 15-e táján Pest Vármegye Államépítészeti Hivatalától egy bizottság szállt ki a helyszínre, ahol többek között Szentendre város polgármestere9 is megjelent. – A vételár összesen 250.000.- P. Ebből 220.000.- P. Csonka Ferencé és a szerződést 30.000.- P.-ért adja át. A bérlet tulajdonos jogutódját is kötelezik a szerződésben foglaltak. A szerződés tervezetek elkészültek és azokat kiadás után átküldjük a Kincstári Ügyigazgatóságnak. A bérlet holdanként évi 50.- aranypengő. Ezt Szentendre városnak kell fizetni.
9 Szentendre polgármestere nemes Petheő János dr. volt.
Döntés:
A további vételek szempontjából egy megbeszélést tartsanak.
14.
Dr. Kokas Eszter országos vezetőnő jelenti, hogy február 1-én esedékes a háztartási és egészségügyi tanfolyam résztvevőinek elhelyezése. – Dr. Kokas Eszter egyetemi magántanár, országos vezetőnő részletes értesítést fog adni a vizsgálatokról. 19 leány elhelyezéséről van szó. 3 leány elhelyezése már biztosítottnak látszik. Egy kerül az Egészségügyi Bizottsághoz, a másik pedig a Közélelmezési Minisztérium és az Országos Vezetőség között összekötő állásban legyen, a harmadik leányt berendelik a központba. A többi leány elhelyezése két módozat szerint történhetne. Mivel a Földmívelésügyi Minisztériumnak vándorkonyhái vannak, azért a Földmívelésügyi Minisztériummal és a Belügyminisztériummal együttműködést kellene létesíteni. – A másik megoldás szerint ezeket a leányokat a falusi közös konyha akció során helyezzük el. Ezek a leányok február 1-től 200-240 P.-t kapjanak havonta. – Mégis a legjobb volna önálló vándorkonyha létesítése!
Vitéz Rosztóczy Ernő orvos-alezredes szerint a Közélelmezési Minisztérium már segítséget is ígért az önálló vándorkonyha létesítéséhez. A Belügyminisztérium Kádár Levente államtitkár ígérete szerint is nagy összegeket hajlandó adni erre a célra.
Országos Vezető azt kívánja, hogy holnap vagy holnapután megbeszélést tartsanak ebben a kérdésben. Jó volna kultuszminisztériumi vonalon néhány vándorkonyha felállítása. – Az Országos Vezetőség, a Közellátási Minisztérium és a Belügyminisztérium összesen hadtestenként 2 vándorkonyhát létesítsen.
Döntés:
Dr. Kokas Eszter országos vezetőnő és vitéz Rosztóczy Ernő orvos-alezredes lefolytatják az előzetes tárgyalásokat és szerdán, 13 órakor értekezlet lesz, amelynek tárgya a Kultuszminisztérium, a Közellátási Miniszérium és a Belügyminisztérium segítségével a minta vándorkonyhák felállítása. Ekkor dr. Kokas Eszter országos vezetőnő pro memoria-szerűen előterjeszti javaslatát. 18 vándorkonyha felállítását javasolja.
Vitéz Tárczay-Felicides Román dr. miniszteri osztályfőnök szerint a vándorkonyhák felállítására hiteltúllépést kell kérni.
Országos Vezető szerint ott kell kezdeni a konyhák felállítását, ahol a statisztikai lapok szerint a leggyengébb a leventék egészségügyi állapota.
Dr. Kokas Eszter országos vezetőnő jelenti, hogy felhívást kaptak, mely szerint az élelmezéstechnikai tanfolyamra a háztartási és egészségügyi tanfolyam résztvevői közül küldjenek ki valakit. A 6 hónapos tanfolyam 200.- P.-s tandíját és 20.- P.-s vizsgadíját a leventeleányok országos vezetősége fizetné.
Döntés:
Erre a tanfolyamra kiküldenek egy résztvevőt.
Országos Vezető szerint a legjobb vezetők menjenek falura Nagy jutalmat kapjon az a leventeleány vezetőnő, amelyik vándorkonyhájával falun a legjobb eredményt mutatja fel.
Dr. Kokas Eszter országos vezetőnő szerint mindenki oda menjen, ahová való és ahol ismeri a népet. – Dr. Kokas Eszter a jövő hétre részletes terveket készít.
15.
Dr. Kokas Eszter országos vezetőnő ismerteti a soproni tiszti leánynevelő intézet leventeleány vezetőképzés anyagát. Az V. osztálytól legyen ez tananyag. A kiképzés élelmezési (csecsemőgondozási), háztartási, egészségügyi és gazdasági részből áll. A VII. és VIII. osztályban a kiképzés egyelőre gyorsított menetben történjék.
Pálossy János vk. alezredes jelenti, hogy tárgyalt már a HM. 9. osztállyal ebben a kérdésben.
16.
Országos Vezető közli, hogy a kolozsvári leventeleány vezetőképző tanfolyamra nem tudott lejönni, de most megy Kolozsvárra.
161Dr. Kokas Eszter országos vezetőnő beszámol arról, hogy a kolozsvári leventeleány vezetőképző tanfolyam iránt óriási érdeklődés mutatkozott. A záró vizsgán 3 kérdés volt; egy szervezői, egy gazdasági és egy egészségügyi kérdés. A záróvizsgára meghívást kaptak a tankerületi felügyelő, a levente parancsnokok, a levente intézmények és egyesületek vezetői. Bethlen Györgyné 100 %-ig támogatja a leventeleány mozgalmat. Kívánatos még egy tanfolyam megrendezése Kolozsváron, Csíkszeredán és Marosvásárhelyen.
17.
Országos Vezető bejelenti, hogy február 7-én leutazik Tolna megyébe.
Pálossy János vk. alezredes szerint ott a papság ellenzi a leventeleány mozgalmat.
Országos Vezető azt kívánja, hogy dr. Kokas Eszter országos vezetőnő tárgyaljon dr. Pusztai János miniszteri tanácsossal és Nagy Töhötömmel. A hercegprímásnál is tisztelegjen dr. Kokas Eszter országos vezetőnő.
18.
Arató Géza, az OSK h. vezetője ismerteti a Nemzeti Sport Bizottság január hó 26-i ülése programját. (1943-as munkaterv, albizottsági jelentés, stb.) – Arató Géza, az OSK h.vezetője bemutatja a sportegyesületek alapszabálymintáját.
Országos Vezető azt kívánja, hogy a Nemzeti Sport Bizottság elnöke térjen ki a minőségi sport mibenlétére is és vázolja az OSK elgondolását ebben a kérdésben. Egyúttal válaszoljon a támadásokra is a Nemzeti Sport Bizottság elnöke.
19.
Arató Géza az OSK h. vezetője jelenti, hogy a sportszövetségek 1943. évi költségvetésének és 1942. évi zárszámadásának felülvizsgálata folyamatban van. A szövetségek nem tartják be a határidőt. Javasolja, hogy a késedelmezőket pellengérezzék ki. Eddig csak 14 szövetség adta be költségvetését a 23 közül.
20.
Arató Géza, az OSK h. vezetője beszámolt arról, hogy a Belügyminisztériumban tárgyalt a városi ügyosztály vezetőjével. A Belügyminisztériumban hetenként 3-4 város költségvetését tárgyalják le és ezzel kapcsolatban az Országos Vezetőség is közölheti kívánságait szóban vagy írásban. -
Jelenti továbbá Arató Géza, az OSK h. vezetője, hogy a Pénzügyminisztériumban tárgyalt dr. Tillmann István miniszteri tanácsossal. A tárgyalás eredménye: a sportversenyek forgalmiadó-mentesek lesznek. A pénzügyminisztérium kiad egy rendeletet, amely szerint valamennyi olyan egyesület, amely VKM alapszabállyal rendelkezik, minden sportversenyén teljesen forgalmiadó-mentességet élvez. A professzionista birkózó- és ökölvívó versenyek forgalmiadó-kötelesek maradnak.
Országos Vezető kijelenti, hogy holnap beszél a pénzügyminisztériummal, s megköszöni a jóindulatot.
21.
Arató Géza, az OSK h. vezetője jelenti, hogy január 27-én a Balatoni Sport Hét Bizottsága ülést tart, amelyen letárgyalják a Balatoni Sport Bizottság szervezeti szabályzatát.
Döntés:
Dr. Misángyi Ottó, az OSK vezetője és Arató Géza, az OSK h. vezetője menjen el erre a január 27-i ülésre.
22.
Arató Géza, az OSK h. vezetője javasolja, hogy a Nemzeti Sport Bizottság ülése után ne legyen sajtókonferencia, hanem csak kommünikét adjanak ki.
Döntés:
A Nemzeti Sport Bizottság ülése után kommünikét adnak ki.
23.
Országos Vezető jelenti, hogy Haggenmacher, a Gyosz elnöke a szabadidő-mozgalom terén egy megbeszélés összehívását kérte. Országos Vezető ehhez hozzájárult. A szabadidő mozgalom ne zavarja meg a sportban eddig elért rendszabályokat. A zsidó munkások kizárásnak kérdését is tárgyalják meg ezen az értekezleten.
Döntés:
Február 4-én 17 órakor a szabadidő mozgalom kérdésében értekezlet lesz.
Meghívandók: Juhász István vezérigazgató,
Szabó Gyula országgyűlési képviselő
Marton Béla országgyűlési képviselő
Haggenmacher Richárd, a Gyosz elnöke,
Gyosznál,
VKM részéről,
BÜM részéről,
HM részéről delegált tagok,
162dr. Tóth Béla, a Gyosz szabadidő mozgalom előadója,
dr. vitéz Tárczay-Felicides Román miniszteri osztályfőnök,
dr. Misángyi Ottó, a Testnevelési Főiskola igazgatója,
Arató Géza, az OSK h. vezetője,
Lovass László vk. őrnagy,
a HM. 15 osztály kiküldöttje,
dr. Páskándy János min.tan. (BÜM),
a leventeleányok kiküldöttje.
Dr. Rajczy Imre miniszteri titkár jelenti, hogy Haggenmacher kihallgatáson volt a kultuszminiszter úrnál és ott – állítólag – „mindenben megegyeztek volna”.
24.
Pálossy János vk. alezredes jelenti, hogy a hadapródiskolákban bevezetendő levente-tájékoztatást letárgyalta a HM. 9. osztállyal. – A rendeletet holnap aláírják és megállapítják, hogy a hadapródiskolákban előadásokat tartanak a levente-intézményről.
25.
Horváth hadbiztos-ezredes felolvassa részletes jelentését a leventék ruházati cikkeinek anyagszükségletéről. Evvel kapcsolatban értekezlet volt a Honvédelmi Minisztériumban. Az anyagi főcsoportfőnöktől volt egy rendelet, ebben a kérdésben. Beadjuk a 2/r. osztálynak az igénylést. Polgári vonalon is eljárt Horváth hadbiztos-ezredes. Tárgyaltak még Szederkényi miniszteri titkárral és Vicián miniszteri tanácsossal, aki közölte, hogy Jakabffy államtitkár fog dönteni. A rendelet kész.
Döntés:
A leventék kötelesek hordani a levente-jelvényt. Március 15-ig minden fiúnak legyen jelvénye. Dicséretet kap az a leventeparancsnok, aki március 15-e előtt legelőször jelenti, hogy minden leventének van jelvénye.
26.
Benker József ezredes jelenti, hogy január 19-én 9 órától kezdődőleg a KIE-vel karöltve leventeegyesületi vezetőképző tanfolyamokat rendeznek. Most 60 résztvevőt képeznek ki.
27.
Országos Vezető jelenti, hogy a Főméltóságú Úr március 15-én szózatot intéz a magyar ifjúsághoz és megbízta az Országos Vezetőt a szöveg elkészítésével, amit majd a miniszterelnök úr ad át a Kormányzó Úr Őfőméltóságának.
Döntés:
Benker József ezredes vezetésével, valamint Tarcsafalvy lelkész és vitéz Major István alezredes, valamint dr. Kokas Eszter országos vezetőnő, illetőleg kiküldöttje részvételével egy bizottság elkészíti a március 15-i kormányzói szózat szövegét.
Benker József ezredes szerint a rádióban is olvassák fel ezt a kormányzói szózatot.
Országos Vezető azt kívánja, hogy a március 15-i ünnepély központjává tegyék a kormányzói szózatot. Ez a szózat 4 gépelt oldal legyen, amelynek felolvasása 2 percet vesz igénybe. Országos Vezető megbeszélést akar folytatni a Benker József ezredes vezetésével megalakult bizottsággal ebben a kérdésben.
28.
Országos Vezető jelenti, hogy a Kormányzó Úr január 14-én azt írta a benyújtott albumra: „Bízom a magyar ifjúságban. Horthy.” Ezt a jelmondatot valamennyi levente-otthon falára fel kell írni. A Sportcsarnokban és a sportlétesítmények falán is szerepeljen ez a felírás. – Kérjük a Kultuszminisztériumot, hogy az iskolákban is felírják a Kormányzó Úr jelmondatát.[sic!] Evvel kapcsolatban átirat menjen a Kultuszminisztériumba.
Dr. Palkovich Pál miniszteri osztálytanácsos szerint az Országos Vezető említse ezt meg személyesen is a Kultuszminiszter Úrnak.
29.
Országos Vezető szerint a Garam völgyében és a Vág völgyében az egykével kapcsolatban nagyon szomorú a helyzet. Országos Vezető megbízza Fáy ezredest, hogy az egészségügyi bizottsággal karöltve dolgozzanak ki részletes javaslatot ebben a kérdésben. – Februárban vagy márciusban Országos Vezető személyesen is leutazik a Garam és a Vág völgyébe. – Országos Vezető azt kívánja, hogy az összes levente-parancsnokokat szólítsák fel arra, hogy záros határidőn belül – 2 hónap – jelentést tegyenek az egykével kapcsolatban.
Döntés:
Országos Vezető jelentést kér március 31-ig ebben a kérdésben. Az egész Magyarországra vonatkozólag fel kell dolgozni, szemléltető módon, hogy hol vannak azok a helyek, ahol a népességnél apadás áll be.
Országos Vezető szerint ezt a kérdést a Honvédelmi Miniszter terjessze a kormány elé.
16330.
Országos Vezető jelenti, hogy Szinay altábornagy megbeszélést fog összehívni a különböző munkaszolgálatok kérdésében. Legyen megváltoztatva a munkaszolgálat neve. Az értekezleten résztvesznek Horny ezredes és Komlóssy alezredes.
31.
Országos Vezető jelenti, hogy a leventeegyesületi élet kérdésében pénteken 9 órakor megbeszélés lesz. A leventeegyesületi előadásokat meg kell rendszabályozni.
32.
Kőszeghy Olivér százados jelenti, hogy dr. Cholnoky egyetemi tanár kérte, hogy a tihanyi félszigetet nemzeti parkká nyilvánítsák.
Országos Vezető szerint erre a tervre válaszolni kell Cholnoky egyetemi tanárnak. A lakosságot ne bántsák. Az egészségügyi vonal is kapcsolódjék bele ezen terv előkészítésébe. A lakosság fafaragási hajlamát fejlesszék a tanfolyamra való kiküldés által. – Országos Vezető javasolja fafaragási műhely felállítását.
33.
Országos Vezető azt kívánja, hogy a rémhírterjesztést a leventéken keresztül törjék meg. (Feljelentés a rendőrségen és a csendőrségen!)
Pálossy János vk. alezredes szerint már történt intézkedés erre vonatkozólag.
34.
Országos Vezető a híradó-leventékről pro memoria elkészítését rendeli el, amelyet a Vezérkar Főnökének fog benyújtani.
35.
Országos Vezető szerint fontos a nemzetnevelési tisztikar felállítása. Altisztek és tiszthelyettesek ne fenyítsék meg az ifjúságot. – Országos Vezető adott esetből kifolyólag hadbírósági eljárás megindítását javasolja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me