2 1944. november 9. A Wöhler-seregcsoport parancsnoksága közli a Dél Hadseregcsoport parancsnokságával a 6. német összekötő törzs…

Full text search

2
1944. november 9.
A Wöhler-seregcsoport parancsnoksága közli a Dél Hadseregcsoport parancsnokságával a 6. német összekötő törzs jelentését a magyar lakosság, a magyar hadsereg várható magatartásáról Budapest elvesztése esetén.
A 6. NÉMET ÖSSZEKÖTŐ TÖRZS JELENTI
Mind a m. kir. 1. hadsereg vezérkari főnöke, mind a német összekötő törzsek parancsnokai nyomatékosan rámutatnak arra a magyar lakosság széles rétegeiben és a hadseregben képviselt nézetre, hogy Budapest esetleges elvesztése a magyar nép és a magyar hadsereg ellenálló erejének a teljes összeomlását jelentené. A magyar nép Budapestet az ország szívének tekinti. Nem kétséges, hogy a főváros megszállása esetén az ellenzék valószínűleg Miklós vezérezredes3 30vezetésével ellenkormányt alakítana. Ebben az esetben a nyilaskeresztesek követőinek és útitársainak tömegei az ingadozó természetű magyarokra jellemzően átpártolnának a másik táborba. Szálasi4 nem lenne képes az ország nyugati részében maradó lakosságra befolyást gyakorolni. Egy ilyen esetben a hadseregnek csupán egészen kis hányada lenne kész Németország oldalán tovább harcolni, miközben a többség átállna a másik oldalra. Ez érvényes a tisztek nagy részére is, akik ma még a német haderőben Magyarország védelmezőjét látják. Budapest elvesztésében nem a hadiszerencse átmeneti fordulatát látnák, hanem végérvényes bizonyítékát annak, hogy Németország eljutott ereje végéhez. Ebben az esetben várható, hogy a szövetségesek találnak olyan erőket, amelyek készek lesznek a Németország elleni harcban részt venni.
3 Vitéz lófő dálnoki Miklós Béla (Budapest, 1890. július 11. [másutt június 11.] — Budapest, 1948. november 21.) vezérezredes 1944. augusztus 3-tól az 1. magyar hadsereg parancsnoka volt, de 1944. október 16-án átment a szovjet csapatokhoz.
4 Szálasi Ferenc (Kassa, 1897. január 6. – Budapest, 1946. március 12.) szélsőjobboldali politikus, egykori vezérkari őrnagy. Az 1944. október 16-i nyilas hatalomátvétel után mint „nemzetvezető” Magyarország állam- és kormányfője egy személyben.
Wöhler-seregcsoport-parancsnokság
I.a Reinhardt vezérőrnagy s. k.
Bundesarchiv-Militärarchiv RH 19 V/54.
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me