122 1945. január 13. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

122
1945. január 13.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. Elg. a reggeli órákban igen nagy erőkkel támadást indított a Kerepesi temetőtől Ny irányba. A tád. a ho. jobbszárnyán a 12. ho.-t érte.
Az elg. nyomása a 10. ho. D szárnyára is kiterjedt, és az elg.-nek a Kerepesi temető környékén elért előretörése miatt saját arcvonalunk jobbszárnyát a Keleti pu. K széléig kellett visszavenni.
Az újonnan felállított 8/III. zlj.-at a német parancsnokság a Teleki térnél indított ellentád.-ba vetette be, ahol a zlj. súlyos harcokat vívott.
A Városliget Ny oldalát elért elg. és a Kerepesi temetőtől Ny-ra előretörő elg. a ho.-nak a Hungária körúton kitartó részeit körülzárással fenyegette, ezért a német elöljáró pság. ezen szakasz arcvonalát a Keleti pályaudvar K és Városliget Ny-ot összekötő általános vonalra vette vissza. Ezzel szemben a magyar rádió esti hírmagyarázója úgy tüntette fel a helyzetet, hogy Pestet védő csapataink a Kerepesi út és Thököly út között levő beépítetlen területen betört orosz páncélos ék miatt voltak kénytelenek arcvonalukat visszavenni.
Ez a beállítás hamis és tudatlanságból eredő rágalom a Hungária körúton hősiesen helytálló csapatainkkal szemben, akik a Városligetnél és a Kerepesi temetőnél mélyen a hátukba tört elg. nyomására és csak felsőbb parancsra vették vissza arcvonalukat, hogy a bekerítést elkerüljék. Elg. támadásának súlya az előbb említett két helyen volt, és nem a Keleti pályaudvar irányában, mint a hírmagyarázó állította.
A nap folyamán különösen erős légi tevékenység volt. Az állandó bombázás a ho. minden ök.-ét megszakította. Ezért a ho. a nap folyamán küzdő csapataival rádió-ök.-t vett fel.
Az elg. bombázás igen nagy károkat okozott.
II. A sok rom és felszakított úttestek miatt, valamint az úttorlaszok túlzott telepítése következtében a közlekedés nehézkes. Üza. nagyon kevés. Derült idő.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me