144 1945. január 15. A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

144
1945. január 15.
A román 9. lovashadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
F. év I. 14/15-i éjszaka az egységek szoros harcérintkezésben maradnak az ellenséggel a f. év I. 14-én elért vonalon, a 3. gd.-lov.e.-et kivéve, amelyiknek sikerült harcrendjét 100 méterre nyugatra előretolni és néhány háztömböt elfoglalni. Az ellenség nagyon heves sorozatlövőfegyver- és aknavetőtűzzel válaszolt, amely az éjszaka folyamán lehetetlenné tette a behatolást nyugati irányba.
9 órakor kezdődik a harc 9. lov.e.-del és 3. gd.-lov.e.-del a Rákos út hosszában a 13. lov.e. bal oldalról történő támogatásával, amely a Rákosi úttól délre fekvő első utcán halad a 95. gy.e.-del együtt.
Az egységek előrenyomulása a tüzérség hatékony támogatásával történik, amely egész idő alatt közvetlen irányzással lőtte a háztömbökben lévő ellenséges ellenállási fészkeket.
10.20-kor a 3. gd.-lov.e. és a 9. lov.e. elfoglalták a 2003. és 2314. négyzeteket. Hogy megkönynyítsék a 13. lov.e. és 95. gy.e. előrenyomulását, össztüzet nyitnak a Tisza Kálmán parkra, ahonnan az ellenség viszonozta a tüzet. Ebben az össztűzben a szovjet 114. páncéltörő tüzérosztály 115két ütege is részt vett. A harc tovább folytatódik minden házért, melyeket az ellenség erős kazamatákká[!] alakított át.
17.25-kor az ellenség ellentámadást indít nyugati irányból a Rákósi úton kb. egy századdal és 3 harckocsival. Az ellentámadást az első vonalból leadott tűzzel és a páncéltörő tüzérséggel visszavertük.
Az ellenség 20 német halottat és két megsemmisült tankot hagyott hátra.
18 órakor az egységek elhelyezkedése a következő:
— a 3. gd.-lov.e. az általa elfoglalt 2003. négyzet nyugati oldalán,
— a 9. és 13. lov.e.-ek elfoglalták a szám nélküli négyzetet a park északnyugati sarkán,
— a 95. gy.e. a parktól keletre fekvő utcában van, jobbszárnyával a szám nélküli négyzeten, kapcsolatban a 9. és 13. lov.e.-ekkel, balszárnyával a park délkeleti sarkán kapcsolatban a szövetséges 297. szovjet hadosztály csapataival. Az egységek vonala általában a Keleti pu.-tól kb. 400 méterre nyugatra húzódik, a Rákosi úton és az attól közvetlenül délre lévő utcákban.
A 7. hadtest 23 óráig a harc folytatását rendeli el, hogy kihasználva az éjszaka sötétjét, meglepetésszerűen minél több háztömböt foglaljanak el. 23 óra után felderítő tevékenység révén szoros harcérintkezésben maradnak az ellenséggel.
Másnap 9 órakor az egységek újrakezdik a támadást ugyanazzal a feladattal.
Veszteségek:
— halottak: 6 közlegény,
— sebesültek: 2 tiszt, 3 altiszt, 32 közlegény.
Hadifoglyok: 2 magyar tiszt és 8 közlegény.
Zsákmány: 25 tömbház, mindegyik 3-4 emeletes, 30-40 lakással[!].
Az időjárás szép. Az utak járhatók.
AMR Fond Divizia 9 Cavalerie Dosar Nr. 11 264-266.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me