196 1945. január 29. A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.

Full text search

138196
1945. január 29.
A m. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály hadinaplójának napi helyzetösszefoglalója.
I. A Kis-Sváb-hegy és Városmajor visszavételére megindított éjszakai tád. és a Vannay-csop. kis létszámmal történt beavatkozása következtében eredménytelen maradt. A csapatok az Olaszfasorig voltak kénytelenek kiindulási állásaikba visszajönni.
De. folyamán igen erős légi tevékenység volt és nagy aknatűz feküdt a ho. egész arcvonalának és elhelyezési körletének területén.
Az 1. önk. egy. roh.zlj. du-i jelentése szerint az elg. valószerűen a Margit krt. elérésére irányuló nagyarányú tád.-ának előkészületeit figyelték meg. A hop. riadókészültséget rendelt el a törzs összes osztályai részére, és parancsot adott az éjszaka folyamán történő állásváltoztatására.
A Köllő csop. eligazításon (von. kh. szd., mérő szd. része, hír. kh. szak., u. kh. szak.) pcs.-ot kapott, hogy törzseit elg. behatásra a Margit krt. vonalára vegyes vissza, és zárja le a Horváth u. és Széna tér közt. A 10. f.oszt. elg. tád. esetén törzseit vegye vissza a Bem utca vonalára, balszárnyával a Köllő csop.-hoz csatlakozzék.
A hop. az I.a osztállyal 18h-kor a Fő utca 1. sz. alatti új háp.-jára átköltözött.
Az állásváltoztatás nehézségekbe ütközött, mert a ho. gk.-állománya az elg. légi tevékenység következtében elpusztult. A még használható két gk. a második forduló alkalmával valószínűleg elg. légitámadás vagy av.tűz áldozata lett, és nem tért vissza.
Az ojmű.-kön szállítandó anyag elszállítása ugyancsak a legnagyobb nehézségek árán volt lehetséges, mert a lovak nagy százaléka a takarmányhiány következtében elpusztult, és a megmaradt, napok óta nem élelmezett lovak pedig csaknem a hasznavehetetlenségig legyöngültek.
A késő esti órákban az I. hdt. az arcvonal visszavételére intézkedéseket adott ki, melynek értelmében az arcvonalat a Margit híd—Margit krt.—Kékgolyó u. vonalára veszik vissza. A Variházy-csop. a Margit krt. átlépése után a Várban való gyülekezésre kapott pcs.-ot (1270/I. hdt. I.a 45. I. 45. I. 29.). A Margit krt.-on esetleg átlépő elg. részek fölszámolására a Billnitzer-csop. kapott pcs.-ot (1269/I. hdt. I.a 45. I. 29.).
A vonal visszavételével kapcsolatban a Vártól É-ra lévő összes vonatalakulatok legkésőbb 30-án 24h-ig Gellérthegy D-re történő áttelepítésére az I. hdt. parancsot adott (1266/I. hdt. I.a 45. I. 29/
II. Időjárás: száraz, hideg idő, este erősödő szél. Utak fagyosak, jól járhatók.
HL M. kir. 10. honvéd gyaloghadosztály iratai, 90. doboz

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me