229 1945. február 15. Wöhler gyalogsági tábornok, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának levele Szálasi Ferenc nemzetvezetőhöz Bu…

Full text search

229
1945. február 15.
Wöhler gyalogsági tábornok, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának levele Szálasi Ferenc nemzetvezetőhöz Budapest elestéről.
Őexcellenciája
Szálasi Ferenc
Nemzetvezető Úrnak
Excellenciás Uram!
Budapest 50 napig tartó súlyos harcok után az ellenség kezére jutott.
Ismerem ennek a városnak történelmi jelentőségét és szépségeit, így fel tudom mérni, milyen fájdalmas ez a veszteség Magyarország számára. Legyen meggyőződve Excellenciád, hogy Budapest nehéz sorsát minden német is mélységes megdöbbenéssel vette tudomásul. Mindazonáltal el kell ismernünk, hogy a főváros elestében is ragyogó példáját adta a német—magyar, a nyugati küzdőszellemnek a bolsevista barbárság ellen.
Történelmi jelentőségű, hősi harc volt. Büszke vagyok rá, Excellenciás Uram, hogy a magyar honvéd kötelékek, mindenekelőtt pedig a hungarista mozgalom nyilaskeresztes egységeinek kimagasló teljesítményét megerősíthetem Önnek. A legutolsó időkig ismételten kaptam jelentéseket a védelmi erők parancsnokaitól a csapataink mellett harcoló civil magyar férfiak és katonák helytállásáról.
Amikor ezeket tisztelettel Excellenciád tudomására hozom, egyben felhívom a figyelmét Budapest közel két hónapig tartó védelmének katonai jelentőségére is. Mint mélyen az ellenség mögött fekvő operatív támaszpontnak, megtartása jelentősen hozzájárult a nyugat-magyarországi fronton folyó hadműveletek végrehajtásához. Az, hogy az ellenség haditerve – előrenyomulni az Alföld felső-magyarországi részén – nem sikerült, nem utolsósorban Budapest védőinek hősies harcán múlott, akik a döntő pillanatokban lekötötték azokat az erőket, amelyek lehetővé tették volna a terv végrehajtását. Budapest védelme nem kevesebb, mint 20 hadosztályt, több nehézfegyver-köteléket és közel 1000 repülőgépet vont magára.
Eközben lehetőség nyílott arra, hogy támadó hadműveletekkel, az ostromlott város felszabadítására is irányuló erőfeszítésekkel az ellenségre súlyos csapásokat mérjünk. Sajnos a túlerőben lévő bolsevista hadigépezet megakadályozta az áttörést Budapest felé. Mégis december 25. és február 12. között Székesfehérvár és Esztergom visszafoglalásához vezettek, de mindenekelőtt jelentős ellenséges erőket őröltek fel. A szovjetek embervesztesége a magyarországi front ezen szakaszán 5 138 hadifogoly, 80 000 halott vagy sebesült volt. Az anyagi veszteséget példának okáért 1045 harckocsi és egyéb páncélozott jármű, 2 727 különböző löveg, 3 114 aknavető, nehéz gyalogsági és gépfegyver, 2 553 jármű és számtalan további hadieszköz jelentette. A szövetséges hadsereg csapatainak elért sikereit még jelentősen növelték a német és magyar légierő sikeres bevetései is.
Így egyesül a budapesti harcok végeredményében – közvetve és közvetlenül – erkölcsi és katonai nagyság, mely ha összegezzük, minden ráfordítást és áldozatot teljes mértékben igazol.
Budapest elesett harcosai előtt Németország és katonái a magyar néppel együtt fejet hajtanak.
Magam és csapataim nevében kifejezést adok azon meggyőződésemnek, hogy Magyarország fővárosának áldozata nem volt hiábavaló, hogy egykor, majd a budai vár romjain felépül a magyar jövő.
Engedje meg, Excellenciás Uram, hogy kifejezésre juttassam megkülönböztetett tiszteletemet.
A Dél Hadseregcsoport főparancsnoka
Wöhler gyalogsági tábornok
Bundesarchiv-Militärarchiv RH 19/62.
Német nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me