71 1945. január 6. Mihail Lacatusu tábornok 119. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.

Full text search

7371
1945. január 6.
Mihail Lacatusu tábornok 119. számú harcparancsa a román 19. gyaloghadosztály hadinaplójából.
19. gyaloghadosztály
Parancsnokság, Józsefváros
Vezérkar 3. iroda
1945. január 6. 22 óra
 
Nr.15.418
119. HARCPARANCS
1. Az ellenség tartja korábbi állásait.
2. A 19. gyaloghadosztály f. év I. 7-i támadásának célja, hogy elfoglalja a jobbszárnyán lévő ellenséges fedezékeket és az ezek mögött lévő épületeket, és a balszárnyon a „V” formájú épületeket, azután folytatja a támadást, hogy elérje a vasutat.
3. Vasilescu ezredes csoportosítása: – 94. gy.e., 95. gy.e., a 42. tüzérezred III. osztálya (120 mm-es aknavetők), 19. és 119. páncéltörő ütegek, a szövetséges 114. páncéltörő ezred – minden erejükkel támadnak, hogy feltétlenül elfoglalják előbb a jobbszárnyon lévő ellenséges fedezékeket és a mögöttük lévő épületeket, majd a balszárnyon lévő „V” formájú épületeket, és azután erélyesen folytatják a támadást, hogy minél előbb eljussanak a vasúthoz.
4. A hadosztály tartaléka: a 96. gy.e. álljon készen a beavatkozásra Vasilescu ezredes csoportosításának arcvonalán és szárnyain.
5. Tüzérség: a támadás előkészítésében és támogatásában részt vesz a hadosztály saját tüzérsége, valamint az odavezényelt tüzéregységek, úgymint egy tábori tüzérosztály és egy nehéz tüzérosztály a 9. lovashadosztálytól, valamint egy tarackos tüzérosztály a 2. gyaloghadosztálytól.
A támadás tüzérségi előkészítésének és támogatásának részletes tervét Danubianu ezredes és a 7. hadtest tüzérparancsnoka dolgozza ki.
E tervet a terepen teljes egészében, a lehető legpontosabban kell végrehajtani.
6. A támadás f. év I. 7-én 11 órakor kezdődik 20 perces tüzérségi előkészítés után.
7. Egész éjjel élénk felderítő tevékenységet folytatnak, hogy minél több hadifoglyot ejtsenek és kitapasztalják az ellenség állásait. Ha rést találnak, ott a zöm benyomul a következő cél felé.
8. Vasilescu ezredes intézkedik, hogy a gyalogosok azonnal kihasználják a tüzérségi támadás hatását, és lerohanják az ellenség fedezékeit, amelyeket a tüzérség és a nehéztüzérség továbbra is tűz alatt tart, míg a gyalogság a biztonsági vonalat megközelíti. A tűz meghosszabbítását a gyalogosok azonnal használják ki.
A zászlóaljak parancsnokai személyesen felelnek azért, hogy a gyalogság minél gyorsabban haladjon előre és rohanja le a célpontokat, hogy ne használjanak el túl sok lőszert anélkül, hogy a gyalogosok kilépnének a fedezékekből.
A zászlóaljparancsnokok és segédtisztjeik a támadóvonal mögött záróvonalat képeznek, és minden katonát, aki nem indul támadásra vagy visszafordul, ott helyben megfenyítenek.37
37 Feltételezhetően felkoncolást alkalmaztak.
A támadás előtt a zászlóaljak, századok és szakaszok parancsnokai hívják fel az emberek figyelmét a gyalogság támogatására, nagy mennyiségű tüzérségi lőszert felhasználó tűzelőkészítésre és mindazon súlyos következményekre, amelyek bármelyik katonára várnak, aki nem hajtja végre a támadási parancsot és nem megy a lehető legygyorsabban a cél felé, melyet az ellenséget minden áron szétverve, feltétlenül el kell foglalnia.
Minden egység parancsnokának minden erejével pontosan végre kell hajtania a fenti parancsot.
Ahol bármilyen lazaságot vagy késlekedést észlelek, a legkeményebb eljárást foganatosítom a vétkesek ellen.
19. gyaloghadosztály parancsnoka
M. Lacatusu tábornok
Parancs szerint: A. Sitaru százados, a 3., hadműveleti iroda főnöke
AMR Fond Divizia 19 Infanterie Dosar Nr. 62 33-34.
Román nyelvű eredeti irat fordítása

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me