1914 augusztus 12-től 22-ig.

Full text search

1914 augusztus 12-től 22-ig.
Az 5. hadseregnek az alsó Drinán való átkelésével egyidejűleg a 6. hadsereg az említett folyó felső folyása felé kezdte meg előnyomulását, hogy az általános nagy hadműveleti terv értelmében (lásd a 24. oldalon) Uzice irányában Szerbiába betörjön.
Ehhez a XVI. hadtest egy-egy oszloppal Focán és Gorazdén át nyomult előre, hogy mindenekelőtt a határig terjedő, időközben feladott terület megtisztíttassék a benyomult ellenségtől. Eközben augusztus 15-én Čajničánál, 16-án pedig Čelebič megrohanásával került említésreméltó harcokra a dolog. Utóbbemlített napon csapataink a Čajničétől délkeletre fekvő Metalka-nyerget is újból megszállották.
A celebici ütközet után a 8. hegyi dandár Plevlje–Prjepoljén át Nova városának vett irányt s aug. 19-én nagyobb ellentállás nélkül szállotta meg Plevljét. Ezalatt a hadtest zöme a Rudótól 6–8 km-re nyugatra és délnyugatra fekvő magaslatok (Volovica 1178–Javorje pl. 1478.) – Pljes által jelölt vonalig jutott előre.
A XV. hadtest körletében a szerbek augusztus 16-án több oszlopban nyomultak Staribrod és Visegrad között a Drina felé előre, hogy az ottani átkelési pontokat hatalmukba kerítsék. Visegradnál az 1. hadosztály két dandára (7. és 9.), Staribrodnál pedig a 10. hegyidandár hiusította meg az ellenség szándékát.
Ezek a harcok birták rá Potiorek táborszernagyot, hogy az augusztus 15-én az 5. hadseregparancsnokságnak átutalt 12. hegyidandárt, amely időközben Ljubovián ét Pečka felé rendeltetett előre, újból a XV. hadtesthez rendelje vissza s annak a 48. hadosztály parancsnokának, Eisler altábornagynak parancsnoksága alatt aug. 17-én Rogacica–Dubon át kellett előretörnie, hogy ezáltal a hadtest zömének helyzetét megkönnyítse. Augusztus 19-én, amidőn az 5. hadsereg visszavonulását megkezdte, Eisler altábornagy mint tudjuk (lásd 71. old.), Potiorek táborszernagytól újból azt az utasítást kapta, hogy az 5. hadsereghez térjen vissza.
A XV. hadtest zömének a Potiorek táborszernagytól vett parancs szerint a döntő támadást augusztus 18-án kellett volna végrehajtania, a hadtest parancsnoka azonban augusztus 17-én azt az előterjesztést tette, hogy a támadás augusztus 20-ikára halasztassék el, amidőn az kipihent csapatokkal, támogatva az időközben beérkező 40. honvédgyaloghadosztály által, balról átkarolólag lett volna végrehajtandó. Ehez Potiorek táborszernagy hozzá is járult.
Augusztus 18. és 19-ikét a XV. hadtest a támadáshoz való csoportosítás felvételére használta fel, mi mellett megjegyzendő, hogy a 40. honvédgyaloghadosztály augusztus 18-án igen fárasztó menet után csak Rogaticáig juthatott előre.
Az ellenség, körülbelül egy, nehéz tüzérséggel ellátott hadosztály, ezeket az előkészületeket nem zavarta, hanem úgy 18., mint 19-én csakis tűzérségi tűz fenntartására szorítkozott főkép Visegrad tájékán.
Ez volt nagyjában a 6. hadsereg két hadtesténél a helyzet, amidőn augusztus 19-én Potiorek táborszernagyhoz az 5. hadsereg helyzetéről óráról-órára mindig kritikusabb jelentések érkezek be, amelyek arra bírták a táborszernagyot, hogy délután 1 h 45’-kor a XV. hadtestnek azt a parancsot adja, hogy az a támadást, ha csak lehet, még 19-én kezdje meg, hogy «hamarosan az észak felé való elvonulásra» rendelkezésre álljon. A XVI. hadtest egyidejűleg utasíttatott, hogy Rudo felé való előnyomulását szintén meggyorsítsa.
Ennek dacára augusztus 19-ike csak a támadáshoz való előkészületekkel telt el és délután 7 h 45’-kor Potiorek táborszernagy, mint a 6. hadsereg parancsnoka augusztus 20. és 21-ikére «irányelveket» adott ki, amelyek szerint a XV. hadtestnek augusztus 21-ig Vardiste tájékáig, a XVI. hadtestnek pedig Rudo és Ustibarnál a Lim folyón átkelve, a határmagaslatokig kellett előnyomulnia.
Amidőn Potiorek táborszernagy délután az 5. hadsereg visszavonulásáról hírt vett, 5 h 50’-kor kiegészítőleg még elrendelte, hogy a XV. hadtest, bár határozottan támadjon, de azért 21-én mégis kész legyen arra, hogy zömével Vlasenica irányában elvonulhasson. A XV. hadtest utasíttatott, hogy egész erejét gyorsan Rudo–Priboj tájékára vigye előre és szintén határozottan támadjon.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me