1914 augusztus 20-tól 22-ig.

Full text search

1914 augusztus 20-tól 22-ig.
A XVI. hadtest a vett parancs folytán aug. 20-án Rudo és Sokolovič között az ellenséget rövid, de heves harccal visszavetvén, estig Trollmann altábornagy a 6. hegyidandárral Pribojig, a 4. hegyidandár pedig Uvacig jutott előre. A Gabriel tábornok parancsnoksága alatt álló 13. hegyidandár Trnovcit, az 1. a Rovno b.-t, a 2. pedig a Vk. Vardartól délkeletre fekvő 1145. m. p.-ot érte el. A hadtestparancsnokság az 5. hegyidandárral Rudóban éjjelezett.
Aug. 21-ére a hadtest azt a feladatot kapta, hogy az uvac–visegradi műút és a határ közti területet is megtisztítsa az ellenségtől, hogy ezáltal a 6. hadsereg a legközelebbi időre hátában mozgási szabadságot nyerjen.
A támadáshoz a hadtest a következő csoportosítást vette föl: Trollmann altábornagy a 4. és 6. hegyidandárral Pribojról és Uvacról a Pribojtól keletre fekvő Crni vrh magaslatra nyomult előre, ahova az ellenség előző napon visszahuzódott, míg Gabriel tábornok csoportja a Goles 1014 és a 977-es magaslaton erődített állásokban levő ellenséget támadta meg. Az 5. dandár a Gabriel-csoport balszárnyán kívül Bjelo Brdon át átkaroló támadásra rendeltetett.
Estig sikerült az ellenséges állásokat elfoglalni, de a szerbek ellentállása még nem volt megtörve, mert azok a határtól nyugatra újból állást foglaltak. Ennek folytán a hadtest másnap korán reggel folytatta támadását és 9 h tájban a kedvező döntés is közelnek látszott már, amidőn Potiorek táborszernagynak a harc félbeszakítására és az északnyugati irányban való elvonulásra vonatkozó fentebb közölt parancsa beérkezett. Ennek dacára Wurm táborszernagy a támadást tovább engedte folyni és a délelőtt folyamán sikerült az ellenséget teljesen a határ mögé visszaverni. Délután Wurm táborszernagy az üldözést beszűntette és intézkedett hadtestének elvonulása iránt.
A legdélibb szárnyon a 8. hegyidandár Nova városig jutott előre. Az általános helyzetre való tekintettel ez a dandár, mint fentebb említettük, a szintén visszamaradó 1. gyaloghadosztálynak alárendelve, önként megkezdte visszavonulását Foča–Gorazde vonalára.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me