1914 augusztus 20. és 21-én.

Full text search

1914 augusztus 20. és 21-én.
Az augusztus 19-iki felderítés adatai szerint a Visegradtól keletre fekvő magaslatokon, Gostilja–Panaliste 814–Panos 979–Suha gora 1128 vonalában az I. Sumadia-hadosztálynak mintegy 20 zászlóalja állott gondosan megerősített állásokban.
A támadás végrehajtására a következő csoportosítás vétetett fel:
Tabajdi tábornok a 79. honvédgyalogdandárral Staribrodról Vlahovicon át Zaovine felé az ellenség északi szárnyának átkarolására; a 10. hegyidandár Staribrodról a Panoson át Panalista 814 felé. Bogal altábornagy, az 1. gyaloghadosztállyal 2 oszlopban a Panos-magaslat felé és pedig a 9. hegyidandárral Haluge környékéről, a 7. hegyidandárral Visegradról. Utóbb említett helyen Braun altábornagy maradt vissza a 80. honvédgyalogdandárral és a kocsizó tüzérséggel, míg a hegyi ütegeket a dandárok magukkal vitték. Az Uzicére vezető úttól délre csak egyes századok küldettek Visegradról Drinskon át a Suha Gora felé előre, ahonnan az ellenség időközben elvonult.
A Panos birtokáért vívott harc reggel 5 h 30’-től délután 4 h 30’-ig tartott, amidőn a több egymás mögött megerődített vonalban ellentállást kifejtő ellenséget, amely rendszerint a kézitusáig kitartott állásában, végre elűzni sikerült.
A Panaliste-magaslatot megszállva tartó szerbek kevésbbé szivósan védekeztek s így a magaslat már déltájban a mieink birtokába került, miután oda utólag Visegradról a 19. honvédgyalogezred 2 zászlóalja is felrendeltetett.
Az északi szárnyon estig tartott a harc s a 10. hegyi dandár Gostiljáig, a 79. dandár pedig valamivel Vlahovicon túlig jutott előre. Estig az ellenség – az I. Sumadia-hadosztály 4., 10., 12. és 19. gyalogezrede négy üteggel – a határmagaslatokig húzódott vissza. Ekkor a XV. hadtest parancsnoka, Appel gy. tábornok azt jelentette, hogy teljes siker csak 21-ike folyamán érhető el, mire Potiorek táborszernagy a mondott napra a támadásnak teljes erővel való folytatását rendelte el. Erre azonban már nem került a dolog, mert az ellenség nagyobb ellentállás kifejtése nélkül kiürítette a határmagaslatokon elfoglalt állását, melyet délig egész kiterjedésében a mi csapatjaink foglaltak el.
E közben Potiorek táborszernagy már d. e. 9 h-kor kiadta a már előző napon előkészített parancsot, hogy a 6. hadsereg a megvert ellenséget nem fogja üldözni, hanem északnyugati irányban el fog tolatni, hogy az 5. hadsereghez csatlakozva a Szerbia északnyugati részében levő ellenség ellen fordulhasson. Visegradnál a XV. hadtestből csak az 1. gyaloghadosztálynak, a XVI. hadtestből pedig a 8. hegyidandárnak kellett visszamaradnia.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me