Ruházat.

Full text search

Ruházat.
A nép ruházatában, kivált a nőkében, már különféle idegen hatásokat észlelhetünk. Egyfelül a városi, divattal változó izlés, másfelül a beszármazott és felszaporodott tótság hatott módosító részletekkel a ruházat egyes darabjainak alakjára és diszítésére. Különösen a fehérneműnek szines pamuttal és selyemmel való szalagformás, csikos vagy szögletes, virágalakzatu himzését vették át a tótoktól. A konzervatívabb férfiak még ma is a sötétkék vagy fekete szinű posztó-dolmányt és zsinóros, vitézkötéses magyar nadrágot hordják; de felső öltönyül a bekecs mellett már inkább a németes 182szabású kabátok kezdenek uralkodni. Dolmányukat több felé mándlinak, az ujjast lajbinak, a mellényt, mely többnyire világos-kék, szürke, tarka, németesen pruszliknak hivják. A tótság befolyására vall, hogy Mocsonokon a pruszlikot vörös hárászfonállal varratják ki. Nyáron a dolmány sok helyen inkább szürke oxford-szövet.
Télen a rövid, béllelt kabát s a hosszú szabású úgynevezett mexikáner (mint a Rábavidéken) s itt-ott pedig a katonaszabású barna vagy szürke köpönyeg szorítja ki rendről-rendre a szűrt és a gubát. A szűtr ma már inkább utazásra használják. Virágos szűr csak kevés látható; a tulipános dísz helyett egyszerü vörös posztó-szegélyzést alkalmaznak; de előfordul vörös vagy zöld pamuttal való kivarrás is. Ellenben még mindig uralkodik a báránybélléses bekecs, melyet piros és zöld bőrvirágokkal ékesen kivarrnak; főleg a bekecs háta van buján diszítve. Dologtevő napon egyszerü síma tehénbőr csízmát, ünnepnapokon pedig ránczos-szárú csízmát hordanak; fejükön pörge vagy felhajló kis karimájú kalapot, télen birkabőr-sipkát.
A nők ruhája, mint azt mindenfelé tapasztalhatjuk, már sokkal változatosabb, s az elnevezések egyenlősége mellett úgy alakra, mint színre és diszítésre nézve majdnem helységenként új meg új képpel kötik le figyelmünket; noha a divatos városi ruhaszabás már itt is erősen érezteti az eredeti viseleten kiforgató hatását. Az egyszerüséget és közömbös szineket, kivált azokban a helységekben, a hol a tótokkal vegyest lakik a magyar, a rikító szinek, a csipke és a himzett dísz uralkodása váltja föl. Csakhogy ez a csipke és himzés ma már nem mindig a szorgalmas női kezek munkája, hanem többnyire a vásározó morva, cseh, osztrák házalók gyári árúja. A valaha otthon készült eredeti himzések helyett most már a gép kaptáján gyártott kész himes szalagokat varrják fehérneműikre. Ujabban megindult a háziipar fölélesztését czélzó mozgalom; de a magyar asszonyoknál, a kik szivesebben végzik a nehezebb mezei és háztartási munkát, pihenő napjaikon meg inkább gyülnek a pletykapadokra, legalább ez idő szerint nem igen kecsegtet a mozgalom valami nagy sikerrel.
E mellett a gyári termékek bevásárlásának kényelmes módja, még ha pénzt is kell adni érte, holott más dolgokra nehezen adja ki a készpénzt a nép; s a ma már könnyen megközelíthető városok látogatása, nemkülönben a cselédségből visszakerültek módivadászata megszülte a fényüzési hajlamot, úgy, hogy akár a gazdag alföldi parasztság menyecskéi, a nyitramegyei menyecskék is szinte elengedhetetlennek tartják a selyemben, sőt bársonyban való parádézást. A közép-osztály viseletének utánzása a városokhoz közelebb eső helységekben lépésről-lépésre terjed.
A ruházat egyes darabjainak elnevezésében csak kevés eltérés van. Az alsó szoknya neve a magyar népnél általános pendely (pintő), mely a német pendelhemdtől vette elnevezését; e fölé jön a szoknya, felső testüket a vállas ing fedi, mely fölött nyáron a lipityka, máshol vizitka meg lajbi vagy pruszlik néven hítt blúz-szabású öltönydarabot viselik, télen pedig a kabátszabású kaczát, kaczit vagy kaczabajkát, magyarkát. Hordanak még télen ködment is. Az öltözet elmaradhatatlan kiegészítő része a keszkenyő és a nagykendő, a menyecskék fején a főkötő (fíkető, fékető), mely csipkés vagy himzett fehér kendő, a kötény. Lábbelinek még széltében-hosszában használják a síma-szárú fekete csízmát; de a fűzős czipő és a topán már nagyon elterjedt, természetesen csak ünnepnapokon.
A ruha szövete nyáron a karton, festett vászon, télen a kasmir, flanel, posztó; a vizitkét, pruszlikot azonban, különösen a jobb móduaknál, gyakran 183készítik selyemből és bársonyból is. A szinek és szövetnemek választása, mint azt különösen oly vidékeken tapasztalhatjuk, a hol nemcsak különféle eredetü a lakosság, hanem sokszoros befolyás hatása alatt is áll, helységenkint számos eltérést mutat.
Nagy-Kéren, Kis-Kéren virágos-piros, kék, zöld, barna kasmir-szoknyát viselnek a nők, a kik szeretnek takarosan, czifrásan járni; lajbijukat ezüst paszománttal, fejkendőjüket, kötényüket csipkével diszítik. A csipkeverés néhány tót helységen kívül nem mesterségük az asszonyoknak, azért a csipkét boltban vagy vásáron veszik. A pruszlik fölé, úgy mint a szomszéd Berencsen is láthatjuk, csipkével fodrozott szélü nagy fehér kendőt kötnek a nyakon keresztben, úgy hogy a kendő két vége hátul a derékon libegő fecskefark-alakú nyúlványban végződjék. A Nagy-Kérrel szomszédos Alsó- és Felső-Szőlősön már sokkal egyszerübb a viselet; a józan sötét szin az uralkodó. Ellenben Érsekujvár mellett Andódon még nagyobb a czifrálkodás, mint Kéren. Az ottani leányok különben is a csinosabb fajtából valók. Ruhájukat sok szalaggal szeretik fölpiperézni; az ékszert is kedvelik, ezüst nyaklánczot, hajukban ezüst tűt hordanak. Tót-Megyeren hódít a selyemruha, de bár túlnyomóan tótok veszik őket körül, az ezeknél szokásos himzést itt nem tanulták el, s a ruha szine is szelidebb; míg a közeli magyar Tardoskedden már a rikító szinü, tarka pruszlikot és kaczit kedvelik, a szoknya azonban rendszerint tiszta fehér vagy fekete.
Érdekes a különbség a szomszédos Farkasd és Negyed közt. Mint már más helyen is volt alkalmunk megjegyezni, a fényüzésben is kevés kivétellel bizonyos komolyabb egyszerüség jellemzi a magyarságot, mely nem kap úgy a tari-tarkán, lármás színkeveréken, czafrangokon, mint akár az északi, akár a délszláv; de nem is ád annyi változatos, festői anyagot. A tiszta magyar Farkasdon az egyszerü, leginkább sötét szoknya, a himzés hiánya a jellemző; Negyeden már a különböző szinü selyem pruszlik és drága kacza a nők tetszelgésének tárgya. Egyetemes szokás az egész vágmenti magyar helységekben, mint Szelőczén, Magyar-Sókon, Vág-Sellyén, Vág-Királyfán, hogy télen fekete és kék szövet-szoknyát hordanak, nyáron az élénk rózsaszin, sárga, fehér-tarka, többnyire kartonszövetet.
A fényüzőbb viselet a vármegye székvárosa közelében fejlődik ki legnagyobb mértékben. Berencset már említettük föntebb. Itt fekete atlasz kacza, piros atlasz pruszlik, piros posztó szoknya, gyöngynyakék az ünneplő; ugyancsak Nagyfalun és Ivánkán is. Az élénk piros szinek az egész Nyitra-Zsitva-közben kedveltek; Kálazon a piros-fekete, a vörös virágos sötét szoknya, fekete kötény, fekete bársony vagy vörös virágos pruszlik, melyhez himzett, vagy csipkés fejkendő, hűvös időben pedig ugyancsak himzett nagykendő járul. Megjelen elvétve már e Nyitra és Zsitva völgyei közti halmos vidéken is a tarka himzés; a hogy pedig éjszakra közeledünk a Zobor alatti hoszszan elnyúló magyar szigethez, melyet körülfog a tót tömeg, általánosabbá lesz a magyaroknál is az ingujjak vagy az ingváll tarka himzése s nem a fehér, hanem a szines, mintára és anyagra nézve durva csipke alkalmazása. A himzés zig-zeg vonalas vagy koczkás és apró virágos (rózsa és szegfü) mintáju. A szoknya szövete szerfölött tarka, nyáron tiszta fehér; ugyanitt a tótságnál túlnyomólag rikító piros. Gerencséren, Csitáron, Pogrányban, Bodokon, Gesztén az ing vállát és ujjait kék pamuttal varrják ki; Családon a pruszlikot fehér csipkével diszítik. Gimesen a vörös virágos barna szoknya és pruszlik fölé kék csipkedíszt vetnek.
Legérdekesebbek egyike a nyitraegerszegi viselet, melynek különlegessége 184a kivarrott, szűk ujju féling, azután a széles ujju fodros ing. Az asszonyok magas kontyra fésülik hajukat; erre a kontyra teszik a drótból font főkötőt, melyre az idősb vagy a gyászoló asszonyoknál a ráfogat kerül. Ez a ráfogat pedig egy 2–3 méter hosszú patyolatkendő, akkora, mint egy lepedő, melyet a kontyon megcsokrozva, annak két szárát nyakuk köré csavarják.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me