Birtokváltozások.

Full text search

Birtokváltozások.
A lezajlott századok végső éveiben, mind nagyobb és nagyobb számmal előforduló birtokelzálogosítások, a megye területén csaknem folyton dúló harcz és háború nagyobb változásokat idéztek elő a megyei birtokosok között. Egyes családok magvaszakadtával új, a megyében eddig ismeretlen, de hadi érdemeik által kitünt férfiak nyernek birtokokat. Az ország válságos helyzete, a trónviszályok, a különböző czimeken indított mozgalmak, a hűtlenségi esetek felszaporodását vonták maguk után. Az ilymódon elvett s a koronára visszaszállott jószágok nova donatio, új adományozás alakjában kaptak új birtokosokat, kik csak ritkább esetekben kerültek ki a megye régi, esetleg elszegényedett birtokosainak sorából. Igy történt, hogy a 593mohácsi vész utáni időkben számos új, eddig nem ismert névvel találkozunk. A törzs azonban a régi maradt s kisebb-nagyobb szerencsével megtartotta ősi birtokait.
Nagy változásokat okozott a birtokviszonyokban a házasságok folytán előállott leánynegyed háramlás is. A megye egyik sarkában birtokolt nemesek, ily úton a másik sarokban is szereznek fekvőségeket s azok jobb minősége gyakran elhagyatja velük az ősi fészket.
Élénk világot vetnek a megye birtokviszonyaira nézve azok a dicális összeirások, a melyek az Országos levéltárban őriztetnek. Ezen összeirások több-kevesebb részletességgel sorolják fel a hadisegélyekhez hozzájáruló nemesi birtokokat s néhol azok birtokosait is, valamint a megye egyes járásaiban létező s adózó jobbágyokat és zselléreket is. A dicatorok, a mint fölebb említettük, kötelesek voltak az adózókról és a hátralékokról pontos jegyzékeket vezetni. Ezen jegyzékek összege alkotja a nevezett dicalis összeirásokat, melyek 2 harántos és 3 nagy negyedrétű kötelekből állanak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me