Török portyázások.

Full text search

Török portyázások.
Az 1627 február 11-én tartott folytatólagos megyegyűlésen elhatározták, hogy a megyei urak a következő lovaskatona állományt tartoznak készenlétben tartani: Az esztergomi érsek 32 lovast; a nyitrai püspök 25-öt; Nádasdy Pál, Forgách Zsigmond özvegye 10–10-et; Czobor Imre, Bosnyák Tamás, Homonnay János, Vizkelethy Mihály, a jókői és vittenczi uradalom 5–5-öt; Rákóczy Pál 32-őt; Dávid Pál ludányi apát, Loósy Imre óbudai prépost, Pongrácz István, Czobor Imre, Forgách László, Nyáry Lajos, Nyáry Bernát 2–2-őt; Forgách Péter, Apponyi Balázs, Pogrányi György 3–3-at; Dóczy István 4-et; Thurzó Szaniszló 12-őt, a nyitrai és az esztergomi káptalanok, a nagyszombati plébános és a birtokos nemesek egyet-egyet; az egytelkes nemesek és az armálisták, tekintve sanyarú helyzetöket, öten-öten egy lovaskatonát. A vonakodókra, ha mágnás 200 frt, ha nemes 100 frt, ha armálista 50 frtnyi birság vettetett ki s a lovasok szemléje február 18-ára tüzetett ki.
Ujabb teher hárult a megyére a megrongált végházaknak, Nyitra várának és Érsekujvárnak sürgős helyreállításából. A vármegye az Érsekujvárhoz szükséges munkások kirendelését készséggel vállalta el s arra nézve a szükséges intézkedéseket haladéktalanúl meg is tette.
Az 1629 január 23-án tartott megyegyülésen rossz hírek szárnyaltak a törökök készülődéseiről. A közgyűlés az 1627-ben elhatározott lovassereg felállítását szorgalmazta ismét és újabb kivetést csinált, a lovassereg kapitányává a megye, havi 150 frtnyi fizetéssel, Elefánthy Lőrinczet választotta meg. Az összejövetel január 30-ára tüzetett ki s a vonakodókra bírság vettetett ki, melynek behajtásával, minden további törvényes lépés mellőzésével, az alispán lőn megbízva. Május havában azután a császári sereg is bevonúlt a megyébe és Szakolcza táján táborozott. Nagyobb háborúra azonban most nem került sor. A török maga is békére áhítozott s így történt, hogy az alkudozások Komáromban megindúltak. Az 1629. nov. 7-én tartott megyegyűlésen olvasták fel Ferdinánd levelét, melyben kéri a nyitrai urakat, gondoskodnának róla, hogy a tanácskozó biztosok kellő ellátásban részesüljenek. A megye a Komáromban időző urakat bőven ellátta élelmi szerekkel.
Az 1630-iki híres pozsonyi országgyűlésen a megyét Sándor László alispán és Sámbokréti György képviselték.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me