Csontlágyulás.

Full text search

Csontlágyulás.
A csontlágyulás – osteomalaria – mindenesetre a rikább betegségek közé tartozik. Lényege, hogy felnőtteknél, de különösen nőknél a csontok mészsókban mindinkább szegényebbekké lesznek, minek következtében azok elvesztik szilárdságukat és a legfeltűnőbb eltorzulásokat szenvedik.
Legújabb időkig az orvosok azt hitték, hogy ez ritka betegség, jóformán mindig csak a szegény nép betegsége, és hogy gyógyíthatatlan. Ma azonban már tudjuk, hogy ez a súlyos betegség nem is olyan ritka és nemcsak egyes vidékek kizárólagos tulajdona, mert el van terjedve a világ minden részében és nemcsak a szegényeknél, hanem még a legjobb anyagi helyzetben levőknél is.
Késmárszky Tivadar, a budapesti egyetem megboldogult, kiváló orvos-szülésztanára, „Klinische Mittheilungen” czímű művében tesz említést először a hazánkban előforduló néhány csontlágyulás esetéről. Azonban a legújabb időben az orvosok figyelme a csontlágyulás lényegének, okainak és gyógyító módjainak kikutatására csak azóta lett felkeltve, a mióta a szaklapokban mennél több osteomalária esete volt közölve. Ez érdeklődésnek köszönhető aztán az, hogy az orvosi irodalomban ma már néhány százra rúg a közlött esetek száma. E sorok írója maga is a pozsonyi állami kórház belbetegek osztályán 1890-ben észlelte az első esetet s ez idő óta 1901-ig már 40 esetet figyelhetett meg, a melyeknek legnagyobb része a Csallóközből került az állami kórházba; megfigyelés alapján tehát megállapítható, hogy a csontlágyulás a Csallóköz egyik tájkóri – endemikus – megbetegedése, mert 379legtöbbnyire azon a vidékeken gyakori, a hol a golyva és a kretenizmus is sűrűbben fordulnak elő.*
Nem érdektelen még annak a felemlítése sem, hogy a csontlágyulás a Csallóközben még az állatoknál is elég gyakori. Leggyakrabban fordul elő e betegség a szarvasmarhák közül különösen a teheneknél, továbbá a disznóknál és a lovaknál is. A betegség oka határozottan a talajviszonyokban keresendő, mert tény, hogy sok helyütt a csak arasznyi vastag humusrétegből, a talaj sóit oldó eső- vagy hóvízet, a kitűnő szűrőképességű kavicsréteg azonnal átbocsátja, illetőleg a vékony televényföldrétegen keresztül csakhamar abba szürődik át. Így a termőföld vékony rétegének szárazsága következtében, a takarmány-növények éppen az állati csontrendszer felépítéséhez szükséges sókat nélkülözik. A betegség addig, míg az állat lábain áll, a táplálkozás javításával és a megfelelő mészsók adagolásával, rövid idő alatt gyógyítható. Így, ha a tápdúsabb takarmányhoz csontlisztet kevernek, a beteg állatok 8–12 hét alatt gyógyúlnak. (Gracsányi–Velits).
Az állami kórházban észlelt osteomaláriás betegek legnagyobb részénél kifejezett phosphor-vizelés – phosphaturia – volt jelen. E tapasztalati tényt véve a gyógykezelés kiinduló pontjául, csontlágyulásban szenvedő betegeimnek, már évek óta chloroformban oldott phosphort adtam belsőleg, a megfelelő legjobb étrenddel támogatva.
E gyógyítómóddal, ha nem is értem el teljes gyógyulást, de sok esetben a kínzó csontfájdalmak csökkenése s a járás feltűnő javulása volt az erdmény. Nem tagadom, hogy a csontlágyulás legbiztosabb gyógyítási módja a Fehlingtől ajánlott petefészek-kiirtás; – castratio – dr. Velits tanár, a pozsonyi bábaképző-intézet érdemdús igazgatója ezt a módszerét már több esetben a legfényesebb eredménynyel alkalmazta is, de azért a csontlágyulás minden esetében tanácsos, a nevezett műtét végrehajtása előtt, a belső szerekkel való gyógyítást is megkísérleni.
Nem czélom, hogy e helyen, a megszabott szűk keretet átlépve, a csontlágyulás oktanával, elterjedésével és gyógyítási módjainak szigorúan tudományos ismertetésével foglalkozzam. A kiket ez közelebbről érdekel, utalok dr. Velits tanár: „A csontlágyulás gyógyításáról” és „További adatok a csontlágyulás sebészi gyógykezeléséhez” cízmű alapos és a tárgyat minden oldalról tüzetesen megvilágító értekezéseire, nemkülönben Tauffer Vilmos budapesti egyetemi tanár „Osteomalária” czímű magvas művére (Belgyógyászati kézikönyv II-ik köt.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me