Bőripar.

Full text search

Bőripar.
A bőrt készítő és feldolgozó iparágak, mint a melyek a ruházati szükségleteket szolgáltató munkakörhöz tartoznak, Magyarországon már a régi időkben is nagy jelentőségre tettek szert s a legtöbb e szakba vágó mesterség őseinknek, mint hadviselő népnek, foglalkozásánál és szükségleteinél fogva, különleges magyar ipart alkotott s már korán kifejlődött.
Pozsony vármegye fejlettebb marhatenyésztése elegendő nyersbőranyagot nyújtott ez iparág számára és az e szakba vágó iparosok száma is jelentékeny volt; pl. a XIV. századbeli régi oklevelek egymagában Pozsonyban 18–20 timárt említenek.
A czipészeknek 1376-ból eredő czéhszabálya eléggé mutatja, hogy ez iparosok mily kiváló szervezettséggel rendelkeztek. Említésre érdemes, hogy czipészsegédek sztrájkszerű mozgalmáról is jelentenek 1516. évbeli történeti kútforrásaink, amennyiben a segédek tömegesen beszüntették munkájukat s a mesterek kénytelenek voltak a legények javára engedményeket tenni. 317Jelentékenyebb bőrgyártás a vármegyében ezelőtt nem volt s a kereskedők a külföldi bőrgyártmányokon kívül főleg a szomszéd vármegyei Brezováról és Németprónáról hoztak bizonyos bőrfajokat. Pozsonyban, Nagyszombatban, Modorban, Somorján és más helységekben csak timárok készítették a bőrt. Újabbi időben is nehézségek merültek fel a bőrgyártás fejlődésével szemben; ilyen volt pl. az a körülmény, hogy általában nem fordítottak kellő gondot a nyersbőrnek teljesen sértetlen lefejtésére, a minek következtében a bőrökön sok bemetszés fordul elő, úgy hogy egész nagy bőrdarabot, mint a minőkre számos iparágnak, pl. a kocsigyártásnak szüksége van, itteni bőrgyártásunk ritka esetben termeli.
A finombőrgyártást ma a pozsonyi gyár képviseli, a mely termelvényeit Ausztirába is szállítja, de ezenkívül Németországba és a keleti államokba is jelentékeny kivitele van. A bőrgyártás a nyersanyag aránylagos drágaságával küzd, a mit e vármegyében a Németországba való nyersbőrkivitel nagyban fokoz.
A sörte- és szőripar terén a pozsonyi kefegyár nagy hírnévre tett szert és hazánk egyedüli jelentékeny vállalata, mely a belföldi szükséglet fedezésén kívül külföldre, leginkább Angolországba, a tengerentúli fogyasztó-piaczokra viszi ki gyártmányait.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me