Gőzhajózási társaságok.

Full text search

Gőzhajózási társaságok.
A gőzhajózást első sorban a cs. kir. szab. első dunagőzhajózási társaság vezette és vezeti ma is. Mellette több magán-hajóvállalat is folytatott hajózást. Tisztán magyar hajózási vállalat a „Magyar folyam- és tengerhajózási társulat”. Ez a vállalat a vármegye területén, illetőleg a budapest–pozsonyi szakaszon darabárút és személyeket ez időszerint nem szállít.
A cs. kir. szab. első dunagőzhajózási társaság egy 1828-ban magánosok által szerzett szabadalom alapján 1830-ban alakult meg mint részvénytársaság. Az első gőzhajó 1830-ban indult meg Ebersdorftól Pestig, de a rendes hajójáratokat Bécs és Pest között 1830-ben vette fel a társaság, mely járatokat nemsokára a Bécs és Pozsony, valamint Pozsony és az Alduna közötti járatok követték. Az első tíz évben épített folyamgőzösök közül legnagyobb volt az „Erős”, mely 1838-ban készült a budai hajógyárban; gőzgépe 140 lóerejű, tartalma 525 tonna volt; a hajó teljes felszereléssel 128.873 frtba került. A társaság magyar nevű hajói voltak ez időtájban még Nádor, Zrinyi, Árpád, Mária Anna, mely utóbbi három szintén Budán készült. A Dunagőzhajózási társaság csakhamar egyik leghatalmasabb közlekedési vállalattá lett s nagy befolyást gyakorolt Magyarország közlekedési ügyének fejlődésére.
A Dunagőzhajózási társasági személytarifája a 40-es években Pozsonyból Pestre (lefelé) I. oszt. 10 frt, II. 6.40 frt és vissza (felfelé) I. oszt. 8 forint, II. 5.20 frt. Bécs és Pozsony közt lefelé I. oszt. 3 frt, II. 2 frt, felfelé 2.30 és 1.40 frt volt.
Érdekes volt ez időben az árúdíjszabás is: e szerint árúk után: pl. Linz–Bécs közt 1 mázsa árú után 1 frt, Bécs–Pest közt 1 frt 6 kr., Bécs–Zimony közt 1 frt 50 kr. De nemsokára Zimonyra és az azon alul eső állomásokra jelentékeny díjmérséklés lépett életbe, úgy, hogy Bécsből Zimonyba 1.40 frt, Konstantinápolyba 4.30 (azelőtt 6 frt), Salonikiba 4.40 frt (azelőtt 7 frt). Ez a díj felfelé és lefelé is érvényes volt, csak zimony–bécsi irányban volt 2.10 frt, és Giurgyevo–Bécs 4.30 frt drágább díjtétel. A magyar mezőgazdasági termények, nem nemes fémek és egyéb nehéz árúk részére mázsánként csak 48 krajczár volt a díjtétel, míg e viszonylatban az értékesebb árúk – kivéve a gyapjut és gyapotot – kétszeres vagy háromszoros díjat fizettek.
* * *

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me