Maláta és sörgyártás.

Full text search

Maláta és sörgyártás.
A malátagyártás a vármegyének szintén egyik jelentékeny iparága. A Duna balpartja ugyanis az ország legjobb árpatermő vidéke, melyben az összes bevetett terület 23.38%-át foglalja le és ezzel a terménynyel több terület van bevetve, mint akár rozszsal, akár búzával.
A malátagyárak a belföldi szükséglet fedezésén kívül Ausztriába, Németországba, Svájczba és Francziaországba szállítják terméküket.
A sörgyártást régebben vagy a városok, vagy vidéken a földesurak tulajdonában rendszerint bérlők űzték. Így Pozsonyban és Nagy-Szombatban volt egy-egy városi sörgyár, továbbá Malaczkán, Csesztén, Szt.-Jánoson, Máriavölgyön, Stomfán, Nagylévárdon és Czifferen volt egy-egy uradalmi sörház; ezenkívül Szentgyörgyön, Alsónyárasdon, Alsócsöpönyben és Somorján is készítettek sört.
A vármegye 1864. évi összes sörtermelése, a mikor tíz sörföző volt üzemben, 31,458 b. veder volt, melyért 30,123 forint 56 kr. adót fizettek.
Az 1898/99-iki termelési évadban Pozsony vármegyében 8 sörföző volt, azaz a legtöbb az országban. Ezek a helyi fogyasztásban kedvelt sört állítanak elő; általában véve azonban ez az iparág a szomszéd Ausztria s nem kevésbbé a fővárosi gyárak versenyével küzd.

Pozsony. – A csokoládé- és kakaó-gyár.
Saját felvételünk

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me