Gazdálkodási rendszer.

Full text search

Gazdálkodási rendszer.
A terület kedvező eloszátásának tulajdonítható, hogy Pozsony vármegyében a szocziálizmus még nem terjedt el s a munkásmozgalmak nem veszélyesek. Viszont azonban kevés megyében dolgozik a gazdaság oly nagy költséggel mint itt, a mi az intenziv gazdálkodás tetemesebb kezelési költségével nincs arányban, azonban a munkaerő túlfizetésében nyeri magyarázatát. Ennek következménye, hogy, habár Ausztria közel van és a gyáripar folyton terjed, a munkás-bujtogatók hálás talajt nem találnak. Az a körülmény pedig, hogy a szántóföldek harmadrésze haszonbérben van, nem mondható nemzetgazdaságilag hátrányosnak azért, mert a bérlőosztály – majdnem kivétel nélkül – elegendő forgótőkével rendelkezik, a földeket kitünően míveli, szeszgyárakat, keményítőgyárakat épít és a szarvasmarhahízlalás, tejgazdaság űzésével annyi istállótrágyát produkál, hogy tekintetbe véve a zsaroló ipari növények, mint czukorrépa, katáng termesztését és a műtrágyával erőszakolt gabonatermelést is, a talajnak tápanyagtartalmát, a természetes visszapótló képességén felül még növeli. A haszonbéres gazdaságok ezenkívül nemzetgazdasági missziót végeznek az által, hogy a környékben levő kisbirtokosok elsajátítják tőlük az okszerű gazdálkodás minden csinját-binját, a mi által a közvagyonosodás erősödik. Különösen szembetünik a gazdálkodási rendszer figyelembe vételénél az, hogy a megye azon részében, a hol a haszonbéres gazdaságok vannak, nevezetesen a vasútvonalak mentén, a kisbirtokos osztály egészen fölhagyott a régi nembánom gazdálkodással és úgy a mezőgazdaság, mint az állattenyésztés terén a bérlők nyomdokain törekszik haladni.
Ha a haszonbéres gazdálkodás, mint piros fonál végighúzódik a vármegye mezőgazdasági fejlődésében, nem marad el ettől a nagy uradalmak gazdálkodási módja sem. Örvendetes, hogy a nagy gazdaságok tulajdonosait is e téren méltán úttörőknek lehet mondani, a mennyiben elegendő forgótőkét adnak a képzett gazdatisztek kezébe, a kik a versenyt a bérlőosztálylyal bátran fölvehetik. Meg is látszik a korszerű mezőgazdasági haladás az egész megyében. A múltban, még nem is oly régen, a szántóföldek harmadrésze 253parlagon hevert s mint rosszul kezelt ugar a rajta tengődő birkanyájat sem tudta eltartani; manapság a 248.536 hektár szántóföldből 234.102 hektár van mezőgazdasági terménynyel bevetve és 14434 hektár ugar is részben mint zöld ugar, nem a modern gazdaság rovására, hanem ellenkezőleg, mint annak egyik vívmánya szerepel, a mennyiben a nem elegendő istállótrágyát van hivatva pótolni, vagy mint a gazdaság középponjtától igen távol eső szántóföldet a modern gazda kénytelen istállótrágya helyett zöld ugarral nemcsak megtrágyázni, de a strukturáját is porhanyítani. A régi háromnyomású gazdálkodás a tagosítás után rövid idővel megszünt és helyet adott a négyes vetésforgónak, a mely elvileg el van fogadva, noha a nagyobb gazdaságokban a szabadgazdálkodási rendszernek mindinkább több a követője.

Telivér mének Pálffy József gróf méneséből
DornröschenCyclops
FuriosoBluewater
A négyes vetésforgó így kiszorította az ugartartást és vele a birkatenyésztést. Feltörték a jó talajú réteket, legelőket s felkarolták helyette a mesterséges takarmány és ipari növények termelését, ezzel karöltve tehenészeteket, nagy marhahízlalókat alapítottak. E változások természetes következményeként a gabonatermelés csökkent s a jobban jövedelmező ipari növények foglalták el a teret. A vetésváltó pedig akként alakult, hogy trágyázott takarmánynövény után őszi gabona jött; ezt követte kapásnövény, 254rendszerint valamely ipari növény, és a negyedik évben tavaszi gabona került vetésre. A szabadgazdálkodási rendszernél pedig nincsenek tekintettel egy sablonra, hanem mindig a talaj ereje, állapota szerint vetik be valamely kulturnövénynyel. Ez ideális gazdálkodási rendszer, de nagy forgótőkét s még nagyobb szellemi intelligenczát kíván s ezért nem mindenütt megokolt. A gabonatermelés tehát csökkent, a föld természetes ősereje, a talaj álladóan egyforma kihasználásával ki volt már kissé zsarolva s attól lehetett tartani, hogy a gazdálkodás megszűnik jövedelmező foglalkozás lenni. Azonban szerencsére ez nem történt meg, mert ezzel az idővel összeesik a nagyobb gazdaságok bérbeadása s ime, a helyett, hogy a bérlők tönkre mentek volna, mind megvagyonosodtak. Tényleg a pozsonyvármegyei bérlőosztály egészséges alapon működik, mert a régi iránynyal szakított s a nyugatról importált gazdálkodást elsajátítván, azt a hazai viszonyoknak megfelelően alkalmazni tudta. Az eredmény nem is maradt el, mert ma, jóllehet a gabonatermelés területileg csökkent, mennyiségileg többet termelünk mint azelőtt, habár ugart nem ismerünk. Ma arra törekszik minden gazda, hogy – ha lehet – egy évben két termést vegyen a földről, de egy lépésnyi területet míveletlenül nem hágy, s minden iparkodása oda irányul: kis területen mennél nagyobb terméseredményt produkálni. Ez elv mellett a föld értéke tetemesen emelkedett, s hogy mégis a földéhség, mint kóros tünet, nem harapódzott el, annak tulajdonítható, hogy a hozamot tekintve, a birtokban levő föld, a folytonos okszerű mívelés mellett sem érte még el a maximumot. Az intenziv gazdálkodás, a mezőgazdaságból élő népnek egész éven át biztos kereseti forrása. Az egész vármegyében nem panaszkodik a nép munkahiány miatt, hanem ellenkezőleg idegen vándormunkásokra van szükség, habár a gazdaságok felszerelése tekintetében, a mezőgazdasági gépipar minden terméke alkalmazva van nemcsak a nagy gazdaságokban, hanem a kis- és középgazdaságokban is.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me