A türelmi rendelet után.

Full text search

A türelmi rendelet után.
Mikor aztán 1781-ben megjelent a József-féle türelmi rendelet mely sok korlátozással ugyan, de mégis szabadabb vallásgyakorlatot enged a protestánsoknak, a somogyi részeken is új életre kelnek az ág. hitv. evang. gyülekezetek. Egymás után épülnek templomok, iskolák, paplakok és tanítólakok. Felvirul a hitélet és hatalmas fejlődést vesz az iskolaügy, melyet még az üldözés nehéz napjaiban sem hanyagoltak el.
Hrabovszky Sámuel, dunántúli szuperintendens, 1789-ban sorra látogatja a somogyi evang. gyülkezeteket. És régi írásainkból azt olvassuk, hogy e gyülekezeteknek esperese az 1796. évben Bakus Mihály surdi lelkész volt.
Majd a XIX. század elején Balliér István porrogszentkirályi lelkészt választották a gyülekezetek esperesnek. Az ő főhatósága alá tartoztak: Gyékényes, Iharosberény, Légrád, Porrogszentkirály, Surd, Nemespátró, Szepetnek és Vése. Ez utóbbi egyházközségnek egyik fiókegyházában, Niklán, lakott 1808–1836-ig az evang. egyháznak egyik kiváló tagja, Berzsenyi Dániel, is.
A harminczas években a somogyi esperesi székben Pongrácz Ferencz gyékényesi lelkész ül. Őt követte a buzgó és erőskezű Andorka János iharosberényi lelkész, ki 1863-tól 1890-ig viselte a megyében az esperesi tisztséget. Az ő hivataloskodása alatt lett anyagyülekezetté Sand és Nagykanizsa is, mely utóbbi egyházközségben kezdő evang. tanítóként működött egy kis ideig a később oly nagy hírre emelkedett Péterfy Sándor, a ki hatalmas alkotásaival méltán kiérdemelte „a tanítók atyja” megtisztelő nevet.
Andorka János nyugalomba vonulása után a gyülekezetek bizalma 1890-ben Németh Pál vései lelkészt választotta meg esperesnek, ki azóta megszakítás nélkül, buzgón adminisztrálja a vármegye nyugati részén levő gyülekezeteket, melyekhez az utolsó három évtizedben, tehát még Andorka János espereskedése alatt is, több horvát-szlavonországi ev. egyházközség is csatlakozott.
Az esperesség, a József-féle türelmi rendelet alkalmazása után, felügyelőket is választ magának. Így már 1814-ben látjuk, hogy Véssey László együtt megy elnöktársával: Ballier esperessel a gyülekezetek, templomok, iskolák látogatására. Ugyanezt teszi hivatali utódja, Véssey Ferencz egyházmegyei felügyelő is, az akkori esperessel, Pongrácz Ferenczczel, az 1836-ik évben.
Majd Véssey Lajos lesz az esperesség felügyelője és e tisztet 1861-ig viseli, a mikor a hívek Kund Vincze fajszi nagybirtokost választják meg az egyházmegye felügyelőjévé, ki 1869-ig fáradozott eme állásában. Utána 1870-től 1889-ig, tehát 19 éven át Vései Véssey Sándor szőkedencsi, illetve szőcsényi nagybirtokos viseli a felügyelői méltóságot s vezeti Andorka esperessel, nagy ügyszeretettel az egyházmegyét.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me