Ipari élet.

Full text search

Ipari élet.
Szigetvár eleste után az ipari élet terén is új helyzet támadt. A török kincstár nemcsak a fegyvereket, hanem az előforduló kézművesmunkákat is házilag készítette s ezért mindenféle iparosra volt szüksége.
A török várakban elhelyezett iparosok katonai fegyelem alatt állottak s a török zsoldos hadak műszaki csapatainak állományához tartoztak. Ily zsoldoscsapatok Koppány, Lak, Karád, Szilvásszentmárton, Kaposvár, Görösgal, Szigetvár, Turbék, Segesd és Berzencze várakban voltak.
A szigeti zsoldlajstrom szerint (1568–69) a szigetvári várban négy kovács volt. Velük egyidejűleg még öt kézművest és három fegyverkészítőt találunk. A koppányi vilajet 1573–74. évi fejadólajstroma szerint a következő helyeken voltak kovácsok: Nágocs, Hetes, Somodát, Kenderösfalva, Oros, Ság, Szőlőslak, Nagy-Pád, Kőrös (Kőrös-hegy), Látrány, Keresztúr. – Az 1618–1619. évi szigetvári zsoldlajstrom szerint egy fegyvergyártó aga és egy építész van a várban. Turbékon egy ács volt. A babócsai várszemélyzet lajstroma megemlékezik a fegyverkészítők szakaszáról (Valentényi Gáspár i. m. 14 l.).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me