Birtokviszonyok.

Full text search

Birtokviszonyok.
A királyi fiskus nem sokáig birtokolta az ekkor kezelésében levő helységeket. Beleznát a régi tulajdonos és adományos Beleznay családnak, Kutast Stansics Istvánnak volt kénytelen – mert az ő birtoklása kétes alapon nyugodott – részben táblai ítélet, részben egyesség alapján visszaadni. Szentpéterre pedig az adományos Szentpéteri Malik család érvényesítette jogát.
De tisztázatlanok voltak sok tekintetben a többiek birtokviszonyai is. Ingatag alapon nyugodott akárhány esetben a tényleges birtoklás jogczíme. Mert bár a legerősebb jog, a leszármazáson alapuló tulajdonjog nem volt mindig érvényesíthető, sokszor elenyészett a vérségi kapocs tudata, vagy igazolása vált egyelőre lehetetlenné, mégis mindig fenyegette a más jogczímen alapuló birtoklást, még ha az királyi adományon nyugodott is.
A birtokviszonyok jogi szabályozása mihamar befejeződött. Az új szerzeményi bizottság előtt ugyan nem mindig a jog érvényesült, de rendelkezései épp úgy végleges viszonyokat teremtettek a perbe vont birtokkérdésekben, mint a magyar jogszabályt minden melléktekintet nélkül alkalmazó királyi táblai ítéletek (az 1723. évi XIX, t.-cz. óta).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me