Éghajlat.

Full text search

Éghajlat.
A klímatényezők közül még a levegő a legáltalánosabb hatású, mert a lélegzőszervekre gyakorolt hatásával csak két részre osztja a vármegye egészségügyi viszonyait. A síkságon a magyar Alföld jellegzetes légköri viszonyai találhatók, sok szél télen és tavaszszal, nagy lehűlések minden átmenet nélkül gyakoriak, még némely nyáron is. Az összes gyakorló-orvosok egybehangzó tapasztalata szerint, itt novembertől májusig a lélegzőszervek hevenyes-hurutos és gyuladásos megbetegedései számban túlszárnyalnak minden más betegséget. A hirtelen lehűlések, nyári hónapokban, az emésztőszervek megbetegedési számához is hozzájárulnak.
Az egészségre közvetlenül károsan ható szelek itt, habár közvetve, de nagy szolgálatot is tesznek a közegészségügynek azzal, hogy a már lecsapolt ecsedi láp vidékén és az Alsó-Szamos mindkét partján elterülő, rendkívül nagy kiterjedésű áradásos hordalékok televény-talajában végbemenő korhadási folyamatokból a felszínre kerülő és az egészségre ártalmas talajleget elűzik.
Utóbbi időben e vidék befásítása a közútakon és községi utczákon, továbbá magánosok birtokain jelentékenyen fejlődött, a mi a szelek hatását mindenesetre korlátozza, s a szinte tűrhetetlen nyári, forró hőmérséket is elviselhetőbbé teszi.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me