Deák-tér.

Full text search

Deák-tér.
A rövid Hám János-utczából a Deák-térre jutunk. A tér hét katasztrális hold kiterjedésű, szabálytalan négyszög, melynek főékessége a kéttornyú Székesegyház s minden oldalról egy- és kétemeletes házak alkotják az oldalvonalakat. A Deák-térre az állomástól keskeny nyomtávú vasút vezet, a mely innen folytatólagosan a közúti vashídon át a Hegyig és Erdődig halad.
A gyönyörű téren, mely a parkozó rendezést várja, fiatal fasorok és 6 méter széles aszfaltjárók futnak körül.
A Deák-tér keleti oldalán, a Széchenyi-utcza sarkán emelkedik a városháza, melybe a régi városházából (a XVIII. század végén) az 1777-ben épült tornyos házból költözött át. Ez a négyszögű épülettömb kétrészből áll, a régiből és az újból. Az újnak, 1890-től, a püspöki palotára néző részében van a díszes lépcsőház, a nagy és kis tanácstermek, a polgármesteri hivatal, iktató, erdészet. A többi hivatalok a régi részben maradtak.
A Széchenyi-utcza szemben levő sarkán kiugrik kissé a Széchenyi-utczából a székesegyház. Ezt a templomot apránként építették ki. A város építtette a hátulsó részt, a melyben ma a szentély van. E városi templom alapkövét 1788-ban tették le és 1797-ben szentelték fel. A középső kupola-részt, a rézzel fedett két tornyot és a portálét a korinthusi oszlopokkal, melyek az egri érseki székesegyház homlokzatára emlékeztetnek, Hám János püspök építtette s festtette s 1837-ben szentelte fel. A két torony között három szobor állott: Szt. Péter, Pál és Jézus szobra. Ezekből kettő ma is sértetlenül áll, de a Krisztus-szobrot egy óriási orkán ledöntötte. Zuhanása a kupolát is megsértette. A ledöntött szobor a Pelikán-kertben ma is látható.

Kioszk a Kossuth-kertben.

Pannonia szálló.
A templom két sekrestyével van ellátva, a két sekrestye mögött két kápolna, s felettük két oratorium van. A sekrestyékbe két, 2–2 oszlopos előcsarnok vezet.
A belső részt Meszlényi püspök 1904-ben újra festtette és restauráltatta, 80,000 frt költséggel. Főékessége a templomnak a gyönyörű márvány-főoltár Szent Péter és Pál márvány-szobrával és két térdelő márvány-angyallal. Maga 53az oltár 30 ezer koronába került. Nevezetessége a templomnak a Lourdesi kápolna, szintén márvány-oltárával, szép, nagy Mária szobrával s egyéb díszével. E kápolna Schlauch Lőrincz dr. püspök alkotása 1883-ból. Figyelmet érdemelnek hatalmas orgonája, kupola-festménye (a 12 éves Jézus a templomban) és gazdag paramentumai. E székesegyház egyike az ország legszebb kathedrálisainak.
A templom szomszédságában a nagypréposti lak díszes nagy középteremmel, látható. Ma már azonban nem a nagyprépost, hanem a káptalan egyik-másik tagja lakja.
Az éjszaki oldalon, góth stilhez közeledő ízlésben, a század elején épült emeletes báró Vécsey-féle ház köszönti a sétálót, tőszomszédságában van a plébánia-palota, melynek helyén állott 1896-ig a kis földszinti ház. Ezt a város két vásárolt telken 1783-ban kezdte építtetni és e kis házban laktak állandóan a plébánosok. A szomszédságban áll a Lehóczky-ház. A Várdomb-utcza éjszaki sarkán a takarékpénztári emeletes nagy ház, a délin pedig a Csizmadia-szín áll, mely a szabadságharcz idején épült. Ma is iparcsarnok. Az emeleten nagy bálterem van.
A tér nyugati oldalának első épülete a Zöldfa vendéglő és kávéház. A „Fehér ház”, a város legelső emeletes háza, mely 1771-ben épült. Régen a bálokat e vendéglő nagytermében tartották. Mellette a Freund-féle és a Losonczy-ház néz a térre.
Érdekes épület ez oldalon a Papolczy-palota, mely német lovagvár-modorban épült, fényes üzletekkel lenn, fenn pedig nagyúri kényelemmel berendezett pompás lakással. E szép telek a Lengyel Simon, tekintélyes városi polgár tulajdona volt, a kitől leánya Katicza és ennek férje Papolczy Gyula dr. örökölték.
Szomszédja a Lengyel Károly, nagyon komoly külsejű, jól megépített háza. Tovább feltűnik a Frieder Adolf ügyvéd manzard-tetejű csinos épülete, mellette a Lengyel Endre háza, a gazdag és tekintélyes család egyik fészke, majd a Török István, Böszörményi-féle házak s végül a Berenczei Kovátsok családi háza, mely szintén egyike a város legrégibb házainak.
A Deák-tér déli oldalának Kazinczy-utczai sarkán emelkedik a Kereskedelmi és Hitelbank kétemeletes bérháza, helyén régen a Weisz-féle szintén kétemeletes ház állott, a itt volt egykor a postahivatal is.
Utána a Keresztes hosszú ház, mellette pedig a kétemeletes új Pannonia-szálló, vendéglő és kávéház. E ház 1902-ben épült a város telkén, hol azelőtt a legrégibb városház, „a Tornyos ház” állott, 1777-ből, melyben 1897-ig a kir. törvényszék volt, az új palotába költözködéseig.
A Pannoniától felfelé állanak az Antal Kristóf, Lengyel Márton, Gillyén Halmi, André, Gindl-féle házak és tovább a posta-palota a parkon, a régi Ormós ház, melyben Petöfi Sándor Riskó Sándor vármegyei főjegyző házánál gyakran megfordult.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me