1825–1848.

Full text search

1825–1848.
Az 1825–27-iki országgyűlésre a vármegye követül lomnitzai Skerletz József kamarást és Nitzky János első alispánt küldötte. Ezen országgyűlés iratai között a vármegye áldozatkészségének újabb tanujeleit találjuk fel. Koronázási ajándék czímén a vármegye 262 portájára 2097, Kőszeg város portájára 80 arany vettetett ki, a nemes testőrség részére megajánlott száz ezer forintból Vasvármegyére 4194 frt és 46 1/2 kr., Kőszeg városra 160 frt 6 3/4 kr. esett, míg a megszavazott 28,000, majd 20,000 ujoncz-jutalékhoz, a vármegye 761, illetve 544, Kőszeg város 18, illetve 12 fővel járult.
Az országgyűlés feloszlásával a közviszonyok jobbra fordulása a vármegye termeiben is kifejezést nyert. Batthyány Fülöp örökös főispán a vármegye felszólítására I. Ferencz király, József nádor, valamint saját és 239atyjának arczképeit a vármegye közgyűlési terme számára lefesttette. Az ünnepélyes leleplezés az 1830. május 1-én megtartott közgyűlésen ment végbe.
A lengyel felkelés iránti rokonszenv sem hagyta közömbösen a vármegye közönségét s június hó 1-én megtartott közgyűlésében elhatározta, hogy a lengyelek érdekében feliratot intéz a koronához, a szeptember 8-ikára hirdetett országgyűlésre pedig követekül Nitzky János első alispánt és Ebergényi Benedeket küldötte ki.
Az országszerte dühöngő kolera-járvány Vasmegyében aránylag nem sok áldozatot szedett. Ennek oka, miként azt a vármegye a kir. kanczelláriához intézett feliratában kifejezte, Nitzky első alispán czéltudatos működésének tulajdonítható. Egyébiránt a földesurak, köztük Batthyány Fülöp herczeg, az óvintézkedések megtételében jó példával jártak előre.

A DEÁK-PLATÁN RÁTÓTON. Saját felvételünk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me